Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«...Πρώτοι εμείς θέλουμε να ειπωθούν αλήθειες. Αυτές που συσκοτίστηκαν συστηματικά για να βολέψουν τις ορέξεις διαφόρων αρχηγών και κομμάτων.
Για να μεταφέρουν τις ευθύνες σε εμάς, τους πυροσβέστες, όταν άλλοι είχαν ανάψει τις φωτιές.
Για αυτό αναμένουμε και μια πραγματική εξεταστική επιτροπή, όχι μια εξεταστική «α λα κάρτ», που θα βολεύει τη σύμμαχη δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή το Καραμανλικό κατεστημένο.
Ιστορικά πρέπει να απολογηθεί για το πως βρέθηκε η χώρα χωρίς καμία προστασία στο χείλος του γκρεμού.
5 χρόνια μετά από τις δικές μας προσπάθειες θα έπρεπε σήμερα η Ελλάδα να έχει ξεφύγει από την εξάρτησή της από τους δανειστές.
Εάν είχε υπάρξει ευρύτατη συναίνεση – ιδιαίτερα για τις μεγάλες αλλαγές – χωρίς να προβάλλονται παντού από τη ΝΔ μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ μαγικές λύσεις, που δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις και απογοήτευση στον Ελληνικό λαό, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Μιας και σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί πια την πραγματικότητα, να κατανοεί ότι χρειάζεται μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα πρέπει να μην καθυστερεί άλλο.
Όσο καθυστερεί, όσο θέλει να παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας δείχνοντας μια δήθεν αδιαλλαξία ενώ στην ουσία δέχεται τους βασικούς όρους του μνημονίου, τόσο χάνει η χώρα.
Χάνει πρώτα την ευκαιρία να κάνει σοβαρές βελτιώσεις στο μνημόνιο. Δηλαδή, να ελαφρύνει την πολιτική λιτότητας και να προσελκύσει σοβαρές επενδύσεις.
Χάνει την ευκαιρία να αναδείξει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, με ένα σοβαρό σχέδιο, σχέδιο που θα έπρεπε να τύχει μιας σοβαρής επεξεργασίας και διαβούλευσης με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ελλάδας. Σχέδιο που δεν θα είναι απλά ένα απάνθισμα ιδεών μερικών υπουργών.
Χάνει την ευκαιρία να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα πράγματι θέλει να αλλάξει και να σταθεί στα δικά της πόδια.
Χάνει την ευκαιρία να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της η χώρα, το μεγαλύτερο ατού σήμερα για οποιαδήποτε χώρα, που θα εξασφάλιζε την γρήγορη έξοδό μας στις αγορές, όπως έχει κάνει η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Σκεφτείτε ότι, η Πορτογαλία μπορεί σήμερα πια να βγει στις αγορές και να δανειστεί με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από εκείνα που πήρε από τους θεσμούς.
Δηλαδή, μπορεί να αποπληρώσει τα παλιά της δάνεια με νέα, που όμως θα τα εξυπηρετεί με πολύ μικρότερο κόστος για τον Πορτογάλο.
Αυτή την ευκαιρία την χάνουμε καθώς καθυστερούμε.
Χάνουμε επίσης την ευκαιρία που μας ανοίγεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ.
Όπου επίσης βρέχει φτηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα.
Χάνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα – το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει έλλειμμα- γιατί η ασάφεια και η αστάθεια που καλλιεργεί εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, στερούν το δημόσιο από έσοδα, την αγορά από ρευστότητα, ενώ οι παραγωγοί μας δυσκολεύονται στις εισαγωγές και εξαγωγές με ξένους, γιατί δεν τους δίνουν πίστωση λόγω της κατάστασης που επικρατεί...».