Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Σεργκέι Στάνισεφ Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Αγαπητέ Σεργκέι,

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μας έχουν σοκάρει όλους. Είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος που επιλέχτηκε από τους δολοφόνους τρομοκράτες δεν είναι συμπτωματικός, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να βρει έναν ανθρώπινο τρόπο να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική κρίση χωρίς να διακινδυνεύσει την κοινωνική συνοχή και τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.
Με τις τοπικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία να πλησιάζουν σε μερικές εβδομάδες, φοβούμαι ότι οι πρώτες συνέπειες αυτού του τρομοκρατικού κύματος θα διαφανούν σύντομα στις τάξεις των ελεύθερα σκεπτόμενων, προοδευτικών πολιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τους συνηγόρους του μίσους, της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του φασισμού να κεφαλαιοποιήσουν αυτή την τραγωδία.
Για άλλη μια φορά, εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, στην πρώτη γραμμή, απέναντι στη ρητορική του φόβου που στοχεύει να σπρώξει τις κοινωνίες μας προς τη συντηρητική Δεξιά.
Προτείνω μια επείγουσα έκτακτη σύνοδο όλων των ηγετών των κομμάτων-μελών του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, ώστε να αναλύσουμε τις συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις και τη ρητορική μας και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες εξελίξεις.

Φιλικά,

Φώφη Γεννηματά

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ