Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ρ. Σβίγκου: Οι δηλώσεις Σόιμπλε προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου, αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε και στις προτάσεις της Κομισιόν προς τις χώρες και τις συστάσεις της, δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM (Ν.ΓΙΩΤΗΣ-Φ.ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ) ότι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Η Ρ. Σβίγκου είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
Τέτοιες δηλώσεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει υποστεί πολλές ανακατατάξεις στο εσωτερικό της, εξαιτίας της ασφυκτικής δημοσιονομικής πολιτικής. Βλέπουμε ότι οι δυνάμεις που εμμένουν σ’ αυτήν σταδιακά απομονώνονται και είναι θετικά έστω και τα δειλά βήματα που προσπαθεί να κάνει η Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες μία περιοριστική δημοσιονομική πολιτική για το 2017 και το 2018 στην ευρωζώνη κρίνεται ως ακατάλληλη… Ενισχύονται, έτσι, έστω και δειλά, οι πολιτικές ανάπτυξης και ανοίγεται έτσι ένα παράθυρο χαλάρωσης της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για μια Ευρώπη η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συντριβεί από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Όπως επίσης είναι θετικές και οι χθεσινές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφανίζεται εξαιρετικά θετικός, όχι μόνο για το χρέος αλλά και για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπάρχει αμφισβήτηση του γερμανικού δόγματος λιτότητας και υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται γύρω από την ιδέα της αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη, προς πολιτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.