Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Σεισάχθεια για τα χρέη των κομμάτων, όπως έγινε για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου;

Σεισάχθεια προκειμένου να κουρευτεί η οφειλή και να αποπληρωθούν τα χρέη των κομμάτων φαίνεται να είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.
Ήδη, τα χρέη των κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και είναι αδύνατο να αποπληρωθούν χωρίς να γίνει διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών.

Για την ώρα, οι ηγεσίες των κομμάτων τηρούν σιγή ιχθύος και σπρώχνουν το πρόβλημα στο μέλλον προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω το πολιτικό κόστος.

Ωστόσο, στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1998 διαγράφηκαν 220 εκατομμύρια δραχμές (τεράστιο ποσό για την εποχή) από το δάνειο που είχε χορηγήσει η Λαϊκή Τράπεζα για το ακίνητο της Κουμουνδούρου, το οποίο είχε αγοραστεί αρχικά από την ΕΑΡ και αργότερα μετά τη διάσπασή της (το 1992) περιήλθε στην κατοχή του ενιαίου Συνασπισμού και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δάνειο βάσει του σχετικού ειδοποιητηρίου από την Τράπεζα άγγιζε τα 400 εκατομμύρια δραχμές και το κόμμα αδυνατούσε να αποπληρώσει το χρέος. Έτσι, επεζήτησε και πέτυχε κούρεμα του δανείου κατά 60%. Δηλαδή μετά το κούρεμα η οφειλή έγινε 175 εκατομμύρια δραχμές. Τότε πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Τη σεισάχθεια αυτή για το ακίνητο στην Κουμουνδούρου επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο του 2016 ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαρειώτης σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.