Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Συζήτηση σχεδίου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εκπροσωπώντας την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος στην αρμόδια διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής στη συζήτηση σχεδίου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημάναμε και ζητούμε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
-Αλλαγή πλαισίου όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΝΠΕ για τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας προς όφελος παιδιών και γονέων.
-⁠Γενναία αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) Επενδυτικών και Λειτουργικών Δαπανών, ειδικά ενόψει της εξαίρεσης σημαντικών δράσεων των Περιφερειών όπως οι εκχιονισμοί και οι οδικές συντηρήσεις από τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης (Π.Π.Α.).
-Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία για σύνταξη κώδικα των Ο.Τ.Α., αλλά επιβάλλεται να γίνει μνεία στην ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τις Περιφέρειες.
-Να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, προκειμένου για την κινητικότητα υπαλλήλων των Περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η αφαίμαξη των υπηρεσιών από στελέχη».

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Αλλαγές στην φορολόγηση των μικρών σκαφών αναψυχής β΄ κατηγορίας

Διατάξεις που αφορούν στην φορολόγηση των μικρών σκαφών αναψυχής β΄ κατηγορίας περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις».
Με την τροπολογία αυτή, πλέον τα σκάφη αναψυχής β΄ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ένταξη σε προγράμματα

Ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας εντάχθηκε σε δύο νέα προγράμματα:
-Κατασκευή μονοπατιών στα όρη του Κανδηλίου και του Πυξαριά, με χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
-Καθαρισμός των περιαστικών δασών της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.