Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Θετικό βήμα για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών


Υιοθετήθηκε χθες από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την  οδηγία 93/7/ΕΟΚ που αφορά την επιστροφή  πολιτιστικών αγαθών που χαρακτηρίζονται ως "εθνικοί θησαυροί" και έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους από το 1993 και μετά.
Η αναδιατύπωση της oδηγίας 93/7/ΕΟΚ κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να αρθούν περιορισμοί στο νομικό της πεδίο, αλλά και να διευρυνθεί χρονικά η προθεσμία για την προσφυγή κράτους μέλους που διεκδικεί την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που διακινήθηκαν παράνομα σε άλλο κράτος μέλος.
Με την αναδιατύπωση της οδηγίας:
-Τα κράτη μέλη καλούνται να ορίσουν το περιεχόμενο της έννοιας "εθνικός θησαυρός", να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ τους, να διευρύνουν την τεχνογνωσία και να ανταλλάξουν πληροφορίες μέσα σε ένα εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο.
-Η ανάθεση του βάρους της απόδειξης βαρύνει πια τον νομέα που θα πρέπει να αποδείξει ότι κατά τον χρόνο της απόκτησης του πολιτιστικού αγαθού επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή, ώστε να εξασφαλίσει τη νόμιμη προέλευση του πολιτιστικού αγαθού.
-Οι προθεσμίες για τη διεκδίκηση και την επιστροφή των εθνικών θησαυρών γίνονται ρεαλιστικότερες.
Ως σκιώδης εισηγήτρια της έκθεσης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη, δήλωσε:
"Ο ορισμός του "εθνικού θησαυρού" από τα ίδια τα κράτη μέλη -στον οποίον συμπεριλάβαμε πλέον και εκείνα που προέρχονται από λαθρανασκαφές- και η ενσωμάτωση της αναθεωρημένης οδηγίας στο νομικό τους οπλοστάσιο θα συμβάλουν στην πάταξη της παράνομης διακίνησης του πολιτιστικού αγαθού εντός της ΕΕ, επειδή θα εναρμονίσουν την έννοια και θα απλουστεύσουν τις διαδικασίες για την προστασία του. Εκτιμώ ότι η αναδιατυπωμένη οδηγία θα ενισχύσει τη συνεργασία των κρατών μελών στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα υποστηρίξει τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που διακινήθηκαν παράνομα εντός της ΕΕ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν σε διεκδικήσεις επιστροφών που υπερβαίνουν το χρονικό όριο στο οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη οδηγία. Ελπίζω ότι η διαδικασία του τριλόγου που θα ακολουθήσει ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό νομοθετικό κείμενο, θα ολοκληρωθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, καθώς το λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών πλήττει έντονα και τη χώρα μας."