Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Προς παράταση η προθεσμία της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων



Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δύναται να παραταθεί, με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η προθεσμία της καταληκτικής ημερομηνίας υπαγωγής του άρθρου 28 του σχετικού νόμου που αφορά τη νομιμοποίηση αυθαίρετων ακινήτων.
Πρόκειται για ήδη ψηφισμένη διάταξη που έδινε περιθώριο 18 μηνών στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (εξώστες, πέργκολες κ.α) ανεξαρτήτως του αριθμού τους καθώς και όλα τα αυθαίρετα προ του 1975 καταβάλλοντας παράβολο 500 ευρώ.
Στην ίδια ρύθμιση περιλαμβάνονται και όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του 1983 εφόσον υπάρξει προηγουμένως καταβολή παράβολου και 15% του ειδικού προστίμου.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων μπορούν να τακτοποιηθούν για 30 χρόνια καταβάλλοντας ειδικό πρόστιμο.
Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση θα γίνεται με απλή δήλωση και προσκόμιση τεχνικής έκθεσης από μηχανικό, αεροφωτογραφίες ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί τη χρονολογία ανέγερσης του ακινήτου.
Στην ρύθμιση περιλαμβάνονται τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2011.

Διαρθρωτικές τομές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας



Σε μια σειρά διαρθρωτικών τομών και παρεμβάσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής και των Ελλήνων κτηνοτρόφων έχει προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Συγκεκριμένα προχθές φρόντισε να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για τους βοσκότοπους, ενώ έχει καταστήσει γεγονός τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που αφορά τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Κτηνιάτρου Εκτροφής, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην υγιεινή των ζώων αλλά και στην παραγωγικότητα των εκτροφών.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που αφορούν τον καταρροϊκό πυρετό από το ΥΠΑΑΤ επισημαίνονται τα εξής:
που έρχονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες οι πληρωμές γίνονται κανονικά.

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς


‹‹…Δεν καλλιεργούμε τον ελιτισμό και αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Είναι αλήθεια ότι, στο σημερινό κόσμο, η στάση αυτή είναι δύσκολη. Φέρνει ενίοτε απώλειες. Είναι όμως απαραίτητη και υπεύθυνη. Είναι η θέση όσων πιστεύουν ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ότι οι αγορές μπορούν να χαλιναγωγηθούν, αν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ότι η ανισότητα μπορεί να περιοριστεί εάν τα δικαιώματα συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ευθύνες. Ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να επιλυθούν, εάν δοθεί προτεραιότητα στην οικοδόμηση της ειρήνης.››

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη (12-13 Δεκεμβρίου), με τη συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων κομμάτων – μελών από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεξαμενών σκέψης.
Κεντρικό θέμα του Συμβουλίου ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και οι επιπτώσεις τους στην λειτουργία της δημοκρατίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των προσφύγων.
Το Συμβούλιο άνοιξε με τις κεντρικές εισηγήσεις του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες και του Γενικού Διευθυντή των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, Μίκαελ Μίλλερ. Ακολούθησαν εισηγήσεις όλων των κομμάτων και οργανώσεων μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δημοκρατία στη Συρία και είναι ενταγμένες στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην κεντρική ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Bλέπουμε σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τις συνέπειες της πολιτικής του φόβου καθώς και της πολιτικής της αγανάκτησης. Διαπιστώνουμε μία οπισθοδρόμηση προς τον συντηρητισμό. Μία άνοδο του εθνικισμού και την ενίσχυση της ξενοφοβίας και του φονταμεταλισμού.
Η αβεβαιότητα και η αστάθεια δημιουργούν ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας. Ένα αίσθημα, που πολιτικά σχήματα και ηγέτες εκμεταλλεύονται άλλοτε για να οδηγήσουν τα πράγματα προς τον ελιτισμό και άλλοτε προς την υιοθέτηση διάφορων θεωριών συνομωσίας και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις καλλιεργείται η νοσταλγία του αυταρχισμού. Μια τάση καταδίκης όλων των απόψεων που ξεφεύγουν απο τις κατεστημένες αντιλήψεις. Στοιχεία που τροφοδοτούν την πολιτική του φόβου.
Για κάποιους άλλους, η υποβάθμιση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, η συγκέντρωση του πλούτου, τα «diktat» (υπαγόρευση όρων) των αγορών, δίνουν την ευκαιρία να καλλιεργούν το θυμό. Ωθούν προς τη λογική της «ανυπακοής», της πόλωσης στην κοινωνία και τον λαϊκισμό. Είναι στοιχεία που τροφοδοτούν την πολιτική της αγανάκτησης και το μανιπουλάρισμα των πολιτών.
Εμείς, ως σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και εργατικά κόμματα, μπορούμε να δούμε, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτική οικογένεια, τους κινδύνους του λαϊκισμού. Αλλά και την ανάγκη της οργανωμένης παρουσίας των πολιτών με προτάσεις παραγωγικές και δημιουργικές, που ενώνουν και ενδυναμώνουν την κοινωνία και τους συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς.
Δεν καλλιεργούμε τον ελιτισμό και αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Είναι αλήθεια ότι, στο σημερινό κόσμο, η στάση αυτή είναι δύσκολη. Φέρνει ενίοτε απώλειες. Είναι όμως απαραίτητη και υπεύθυνη. Είναι η θέση όσων πιστεύουν ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ότι οι αγορές μπορούν να χαλιναγωγηθούν, αν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αποκτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ότι η ανισότητα μπορεί να περιοριστεί εάν τα δικαιώματα συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ευθύνες. Ότι οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να προληφθούν ή να επιλυθούν, εάν δοθεί προτεραιότητα στην οικοδόμηση της ειρήνης.»
Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εγκρίθηκε η ένταξη στην Οργάνωση με καθεστώς πλήρους μέλους, του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας. Το κόμμα του Κογκρέσου είναι το μεγαλύτερο κόμμα, της μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε με την Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, Χου Λιουπίνγκ, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Κίνα.
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία, να ενημερώσει για ακόμη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τις μεγάλες προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, αλλά και για τις τελευταίες εξέλιξεις που βρίσκουν τους Έλληνες να δοκιμάζονται σκληρά και από τις μεγάλες πιέσεις των αγορών και από την δύσκολη διαπραγμάτευση που πρέπει να φέρει σε πέρας η χώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θυσίες και τα πρωτόγνωρα αποτελέσματά τους και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνάντηση του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ


Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προέβη προχθές στην ακόλουθη ανακοίνωση:
‹‹Σε συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17-12-14, συνάντηση αντιπροσωπείας της Διοικούσας Επιτροπής του Κινήματος Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο αποτελούμενη από τους Ηλία Παπαδόπουλο και Λεωνίδα Παπαδόπουλο, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και Κώστα Πουλάκη.
Έγινε συζήτηση γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις και αποτέλεσε κοινό τόπο η ύπαρξη άμεσης ανάγκης ανατροπής της κυβέρνησης και των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών ακραίας λιτότητας, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Επίσης, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές ότι η ελληνική κοινωνία πρέπει να αντισταθεί στην κυβερνητική προπαγάνδα τρομοκράτησής της που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών και πολιτικών μετώπων με ανατρεπτική κατεύθυνση, προκειμένου να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της χώρας και να επανέλθει ο ελληνικός λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων››.

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Παρεμβάσεις πρώην Πρωθυπουργών της χώρας


Παρέμβαση Γιώργου Α. Παπανδρέου

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου προέβη στην εξής δήλωση:

‹‹Οι περιστάσεις επιβάλλουν σε όλους μας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μιλήσουμε με καθαρό λόγο.
Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται ξανά στην δίνη μιας κρίσης.
Κρίση αξιοπιστίας. Κρίση που καλλιεργεί νέα ερωτηματικά στους εταίρους μας.
Δεν θα έπρεπε.
Είναι κρίση που επαναφέρει συζητήσεις στις διεθνείς αγορές για Grexit και χρεοκοπία.
Η κρίση αυτή, απειλεί να υπονομεύσει την ανεπανάληπτη προσπάθεια που έκανε ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Και αυτό, είναι και άδικο και απαράδεκτο.
Γιατί η χώρα μας, με θυσίες, κόπο και προσπάθειες που ξεκίνησαν από τις αρχές του 2010, κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά και να πρωτεύσει – από τότε – σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων.
Όμως, όπως λέω πάντα, τα ελλείμματα που περιορίσαμε δραστικά, δεν ήταν παρά το σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης.
Κρίση Δημοκρατίας.
Κρίση ενός πελατειακού συστήματος. Ενός κράτους και ενός οικονομικού, μιντιακού και πολιτικού κατεστημένου, που πολλαπλασίαζε αδικίες αντί να προωθεί αξίες, στήριζε τον παρασιτισμό αντί της παραγωγικής Ελλάδας, σπαταλούσε ή επέτρεπε κάποιοι να ιδιοποιούνται πόρους και χρήματα του Ελληνικού λαού αντί να τα διαχειρίζεται με διαφάνεια υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επένδυε στην διατήρηση της εξουσίας, αντί της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας.
Κρίση ενός πελατειακού συστήματος, που διατηρούσε την εξουσία κρατώντας τον Έλληνα και την Ελληνίδα όμηρους μέσα από εξαρτήσεις και δουλείες. Ενός συστήματος που και σήμερα θέλει συνειδήσεις εξαγορασμένες ή φοβισμένες από τις κατεστημένες δυνάμεις της χώρας.
Αυτές οι δυνάμεις και οι δομές που επέβαλαν, αποτέλεσαν και αποτελούν το εμπόδιο για να πάει η χώρα μπροστά, να ανθίσουν οι υγιείς πρωτοβουλίες, να αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος και φυσικός της πλούτος για το κοινό καλό. Να αναδείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο Ελληνισμός.
Αυτές οι δυνάμεις, οι πρακτικές και οι δομές, έφεραν τα ελλείμματα και τελικά την εξάρτηση.
Αυτές ευθύνονται που μας οδήγησαν να έχουμε την ανάγκη ενός μνημονίου, που πράγματι, αποτελεί μια επώδυνη μετάβαση.
Και οι εταίροι μας έχουν σημαντικές ευθύνες, για το γεγονός ότι, το κόστος αυτής της μετάβασης ήταν και είναι τόσο οδυνηρό.
Αλλά όσο και εάν θέλουμε να ασκήσουμε δικαιολογημένη κριτική στους εταίρους μας ή στην δύναμη των διεθνών αγορών, ευθύνη δικιά μας ήταν και είναι να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή.
Να στέκεται στα δικά της πόδια, με τις δικές της δυνάμεις, ώστε να μην είναι εξαρτημένη και εκτεθειμένη στις βουλήσεις των διεθνών αγορών ή τις υπερβολικές απαιτήσεις των εταίρων.
Η ηγεσία της κυβέρνησης – αφού η κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, ούτε αποφασίζει, έκανε τις επιλογές της και ανακοίνωσε τις αποφάσεις της. Αποφάσεις, που ήρθαν σαν φυσική συνέχεια των επιλογών επί τη βάση των οποίων διαπραγματεύτηκε με τους εταίρους μας, αυτήν την τελευταία περίοδο, αλλά και της συνολικότερης στάσης της, που ουσιαστικά συνιστά αποδοχή δύο αδιέξοδων παραγόντων:
Πρώτον. Του – στα όρια του γραφικού – «ανταγωνισμού» Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε αντιμνημονιακή ρητορεία, με εύκολα λόγια.
Δεύτερον, συνακόλουθο του πρώτου. Της πρωτοφανούς απουσίας, Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών, που μας οδήγησαν στην κρίση και στα πρόθυρα μιας εθνικής τραγωδίας, κρυπτόμενες και οι δύο πίσω από αντιμνημονιακές ιαχές.
Η κρίση σήμερα, έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκαν μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές, καθώς βρέθηκαν μακράν της αδήριτης ανάγκης να συγκρουστούν με τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που αποτελούν την πηγή των δεινών που ταλανίζουν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Δηλαδή, με όσα, κατά κύριο λόγο, ευθύνονται για τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, που βιώνουν οι Έλληνες και πληρώνουν δυσανάλογα οι πιο αδύναμοι και οι μονίμως εγκαλούμενοι – αλλά και μονίμως συνεισφέροντες στα δημόσια οικονομικά.
Και σήμερα με τα διλήμματα που και οι δύο θέτουν, της προεδρικής εκλογής ή μη, των εκλογών ή μη, σε καμία περίπτωση δεν θέτουν και επί της ουσίας το πραγματικό δίλημμα, αυτό που αφορά την μετάβαση στην «μεταπελατειακή Ελλάδα».
Όσο για την έξοδό μας από το μνημόνιο, θα είναι γράμμα κενό εάν αναπαράξουμε και πάλι ένα άδικο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα νομής της εξουσίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών; Την ώρα που η χώρα χρειαζόταν να αξιοποιήσει με όλους τους τρόπους την δυναμική των θυσιών του Ελληνικού λαού και των πρωτοφανών αποτελεσμάτων που πέτυχε, να βρίσκεται απέναντι από τους εταίρους μας, χωρίς διαπραγματευτικό οπλοστάσιο, αλλά και στο αδιέξοδο που διαμόρφωσαν, τόσο η ίδια η ηγεσία της Κυβέρνησης με τις επιλογές της, όσο και η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της.
Έτσι, η μεν ηγεσία της Κυβέρνησης απώλεσε το όποιο πολιτικό της κεφάλαιο, η δε ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρίσκεται εγκλωβισμένη στον ιστό που η ίδια ύφανε.
Ο λαϊκισμός – των εύκολων λόγων, κοινό στοιχείο της πολιτικής αντίληψης και πρακτικής τους, μετετράπη σε τιμωρό.
Αλλά το τίμημα της αβεβαιότητας καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες.
Πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, η χώρα βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς. Ένας βασικός λόγος είναι ότι, τα τρία τελευταία χρόνια αυτής της πενταετίας, επανέκαμψαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που δεν βρίσκονταν σε αντιστοίχιση με τα πραγματικά διακυβεύματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε.
Στα τέλη του 2011, οι πολίτες θα καλούνταν να δώσουν αυθεντική απάντηση σε πραγματικά διακυβεύματα και πραγματικά δεδομένα. Ένα χειροπιαστό πρόγραμμα, που προέβλεπε και την τεράστια δανειοδότηση της χώρας μας και το μεγαλύτερο ιστορικά κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ.
Σήμερα, καλείται η Βουλή να δώσει διέξοδο, που όμως και οι δύο πλευρές με τη στάση τους υπονομεύουν. Και οι πολίτες, θα κληθούν, αν χρειαστεί, να επιλέξουν μια από τις δύο πολιτικές επιλογές, που και οι δύο – τόσο «συγκρουόμενες» μα τόσο ίδιες, ευθύνονται για το αδιέξοδο.
Έτσι,
Αντί για έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, έχουμε παράταση με άδηλη έκβαση.
Αντί για ευτυχή κατάληξη της αξιολόγησης των πεπραγμένων, που θα οδηγούσε στην υιοθέτηση και εκ μέρους των εταίρων μας, μιας στρατηγικής που θα είχαμε εμείς διαμορφώσει, δηλαδή, μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να είχε συμφωνηθεί μήνες πριν, καμία συμφωνία – και απόλυτη αβεβαιότητα.
Και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η όποια κυβέρνηση, δεν θα έχει παρά απειροελάχιστα χρονικά περιθώρια να διαπραγματευτεί ουσιαστικά οτιδήποτε με τους εταίρους μας, προτού εκπνεύσει η παράταση των δύο μηνών.
Αντί να έχουμε διαμορφώσει μια Συμφωνία, που θα αποτελούσε παράλληλα και ένα Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό, Συμβόλαιο δικό μας, που εμείς, με δική μας πρωτοβουλία θα είχαμε συνάψει, εθνικό, για τα παραπέρα βήματα που θα καθιστούσαν τη Ελλάδα χώρα διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης, αντιδικούμε για το πως θα διαχειριστούμε την αυριανή εξουσία.
Και βεβαίως, αντί για συνεννόηση, έστω στα στοιχειώδη, μετά από όσα περάσαμε, οι ηγεσίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται για το ποιος θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον Ελληνικό λαό και επομένως αστάθεια στη χώρα. Υπονομεύουν έτσι – προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια – ένα εθνικό πλεονέκτημα του Ελληνισμού που είναι η ίδια η δημιουργικότητα και συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών σε όσα αφορούν την συλλογική μας πορεία.
Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην «επόμενη μέρα», παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Και δυστυχώς, η ηγεσία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011.
Και από τις δύο πλευρές ουδεμία προσπάθεια διαλόγου. Ακόμη και τα κυβερνητικά όργανα «αργούν».
Ουδεμία προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων – πόσο μάλλον και των κοινωνικών εταίρων.
Ουδεμία προσπάθεια εξεύρεσης ενός μίνιμουμ κοινού τόπου, που θα διασφάλιζε μια βιώσιμη προοπτική για τη χώρα και την οικονομία.
Ουδεμία προσπάθεια οικοδόμησης ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διαπραγματευτικού οπλοστασίου, όχι μόνον έναντι των εταίρων μας, αλλά και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών που μας οδήγησαν στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.
Τα αντιμνημονιακά καλλιστεία στα οποία επιδόθηκαν και οι μεν και οι δε, οδηγούν την Ελλάδα σε απαράδεκτο και επικίνδυνο αδιέξοδο μιας και δεν απαντούν στα πραγματικά διακυβεύματα.
Και βεβαίως, ουδεμία ουσιαστική συζήτηση για το πως θα ενταχθεί η χώρα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται παγκοσμίως, στον καταμερισμό εργασίας για την παραγωγή υγιούς οικονομικού αποτελέσματος και βιώσιμων θέσεων εργασίας.
Αντιθέτως, απόλυτη προσήλωση στον μοναδικό κοινό τόπο που χαρακτηρίζει τη στάση των σημερινών ηγεσιών, τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, που οικοδομήθηκαν γύρω από ένα ψευτοδίλημμα: ποιος θα σκίσει γρηγορότερα το Μνημόνιο. Πώς θα ξεφορτωθούμε τους «κακούς» της τρόικα – χωρίς να έχουμε οικοδομήσει τα δικά μας θεμέλια, ώστε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Καμία σοβαρότητα, καμία νέα μεταρρύθμιση της προκοπής, καμία επιλογή που να συνεισφέρει προστιθέμενη αξία στις θυσίες του Ελληνικού λαού και να αξιοποιεί τα πρωτοφανή αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Αντιθέτως υπονομεύτηκαν θεσμικές αλλαγές που αποτελούσαν τη βάση μιας άλλης συμπεριφοράς και λειτουργίας της πολιτείας.
Το 2011, με την πρόταση για δημοψήφισμα – και μάλιστα, σε αντίθεση με ό,τι σήμερα συμβαίνει, επί ειλημμένης απόφασης, συγκεκριμένης και σαφούς, απόφασης που έφερνε χρήματα στη χώρα και συνέβαλε στην ουσιαστική και αποτελεσματική περικοπή και αναδιάρθρωση του χρέους, απόφαση που επετεύχθη με την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου του 2011 και έδινε προοπτική στη χώρα, ξεσκεπάσαμε την υποκρισία πολλών και επιβάλλαμε τελικά συναίνεση, που εκφράστηκε με την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού.
Αλλά η ηγεσία της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε άλλα σχέδια, που δεν αφορούσαν την εθνική προσπάθεια και την επιδίωξη συναινέσεων και προκάλεσε τις διπλές εκλογές του 2012, που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
Δηλαδή, σε ό,τι προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να αποφύγουμε – χάριν επιδιώξεων που δεν είχαν καμία σχέση με το εθνικό συμφέρον.
Το μήνυμα είναι σαφές: καθήκον μας είναι, να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη – τουλάχιστον στο βαθμό που μας αναλογεί.
Με αυτά τα δεδομένα,
Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.
Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:
-Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.
-Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.
-Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.
-Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα
-Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».
Ευχής έργο είναι – και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.
Στην απευκταία περίπτωση, που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Οι υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμούν να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αξιοπρέπειας, προοπτικής και ελπίδας.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν και στην υπέρβαση του αδιεξόδου και στην διαμόρφωση μιας βιώσιμης πορείας, για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.
Αυτό είναι το χρέος μας και σε αυτό θα ανταποκριθούμε››.


Παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο CNBC, χαρακτήρισε «σοφή» την κίνηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου.
«Ήταν σοφή κίνηση γιατί υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές για τον τερματισμό του μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι και εκτιμώ δικαίως, δεν ήθελαν να υπογράψουν μία τελική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει πολιτικά στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ήξεραν ότι θα γίνουν εκλογές -λόγω της Προεδρίας- νόμιζαν, επαναλαμβάνω δικαίως, ότι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χρόνο δύο μηνών για να  βάλει σε τάξη την πολιτική της κατάσταση».
«Τώρα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο, να προχωρήσει σε εκλογές, να έχει μία νέα κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Εάν δεν γίνουν αυτά, τότε θα υπάρξει μία κατάσταση όπου κανείς δεν θα γνώριζε τι θα γίνει και κρίση. Και η κρίση δεν είναι καλό πράγμα».
 

Παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
 

Ο πρώην Πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής, κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την εξορία μετά την πτώση της χούντας το 1974, τονίζει ότι ο ίδιος είχε προετοιμάσει από καιρό την επιστροφή του, εκτιμώντας ότι αν επικρατούσε η πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Γεώργιο Μαύρο θα επικρατούσε χάος. Θεωρεί ότι μία από τις αδυναμίες της Μεταπολίτευσης ήταν και το Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή και όχι απευθείας από το λαό.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» υποστηρίζει ο Κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να εκλέγεται από τον λαό έτσι ώστε η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της.» Εκφράζει την άποψη ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την ώρα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία.
Ο πρώην Πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, θυμίζοντας τις συζητήσεις συνεννόησής τους με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας Ζολώτα.

Πολιτική παρέμβαση του Κωστή Στεφανόπουλου


Πολιτική παρέμβαση έκανε, με δήλωσή του, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.
Η δήλωση του Κωστή Στεφανόπουλου έχει ως εξής:
"Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι διακοσμητικός, ιδιαίτερα σήμερα που περνά η Ελλάδα δύσκολες ώρες.
Να είναι ενωτικός και φιλικός με όλο το κομματικό φάσμα ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ή τι ψηφίζει .
Να μην είναι μισαλλόδοξος.
Αν χρειαστεί να πάει ακόμα και κόντρα στην Κυβέρνηση αν αυτό είναι το συμφέρον του ελληνικού Λαού.
Κάποτε στην Ελλάδα θα πρέπει να καθιερώσουμε την εκλογή του από τον κόσμο, όπως γίνεται σε άλλα κράτη."

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αγώνας για να αυξηθεί το μερίδιο της αγοράς στα αιγοπρόβατα


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) καταβάλλει προσπάθειες για την αύξηση του μεριδίου της αγοράς στα ενήλικα αιγοπρόβατα, μέσω των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και μέσω των εξαγωγών.
Όπως υποστηρίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος, η διατροφική αξία των ενήλικων αιγοπροβάτων είναι υπογεγραμμένη από τους καλύτερους επιστήμονες και αποτελεί βασικό συστατικό για την υποστήριξη της μεσογειακής διατροφής.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά από συνάντηση με τα προεδρεία αστυνομικών και λιμενικών


Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συνάντηση Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τα Προεδρεία της ΠΟΑΣΥ-ΠΟΑΞΙΑ-ΠΟΕΛΠΣ, εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
‹‹Συνάντηση με τα Προεδρεία  των Αστυνομικών και των Λιμενικών πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος (Χ. Τρικούπη 50).
Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών και των λιμενικών ζήτησαν να παραταθεί για 6 μήνες -με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή- η επιλογή για την μετατροπή των ασφαλιστικών τους ταμείων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης δεδομένου ότι μέχρι τις 31-12-2014 δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο 4281/14 σχετικές διαδικασίες.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι το αίτημα είναι δίκαιο και ορθό επικοινώνησαν με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι άμεσα θα προωθηθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι υπεύθυνοι παρακολούθησης κυβερνητικού έργου Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης και ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης››.

Περιφερειακές Συσκέψεις ΣΥΡΙΖΑ


Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί τις ακόλουθες περιφερειακές συσκέψεις:

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

-Περιφέρεια Κρήτης ώρα 10:30 π.μ. στο Ξενοδοχείο Ατλαντίς, στον Δήμο Ηρακλείου.
Την κεντρική εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.