Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διαρθρωτικές τομές για τη στήριξη της κτηνοτροφίας



Σε μια σειρά διαρθρωτικών τομών και παρεμβάσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής και των Ελλήνων κτηνοτρόφων έχει προβεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Συγκεκριμένα προχθές φρόντισε να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία για τους βοσκότοπους, ενώ έχει καταστήσει γεγονός τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που αφορά τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Κτηνιάτρου Εκτροφής, που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην υγιεινή των ζώων αλλά και στην παραγωγικότητα των εκτροφών.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που αφορούν τον καταρροϊκό πυρετό από το ΥΠΑΑΤ επισημαίνονται τα εξής:
που έρχονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες οι πληρωμές γίνονται κανονικά.
Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν γίνει τρία πράγματα:
-Πρώτον, πήγε πολύ καλά η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Άρα έχουμε ένα συγκριτικό στοιχείο απόλυτα τεκμηριωμένο και όχι με εικασίες και ισχυρισμούς. Ξέρουμε λοιπόν πόσο έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο λόγω και του καταρροϊκού πυρετού σε σύγκριση με πέρσι. Γίνεται κάθε Δεκέμβρη αυτή η διαδικασία και ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από μια εβδομάδα.
-Δεύτερον, θα γίνει ο έλεγχος στην παραγωγή του γάλακτος τον Γενάρη και θα ξέρουμε πόσο θα έχει μειωθεί η παραγωγικότητα των εκτροφών.
-Τρίτον, έχουμε ολοκληρώσει και θα το ανακοινώσουμε μετά τις γιορτές ένα μεγάλο πρόγραμμα αναγέννησης και εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Υπάρχουν φυλές ζώων ιδιαίτερα ανθεκτικές, στις οποίες οι συνέπειες από τον καταρροϊκό πυρετό ήταν μηδαμινές ή και ανύπαρκτες. Άρα πρέπει να δούμε πως θα δώσουμε στους κτηνοτρόφους πίσω ζώα από ανθεκτικές φυλές.
Εξάλλου, μετά τις γιορτές μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει εκπονήσει το ΥΠΑΑΤ μαζί με τις Ενώσεις των κτηνοτρόφων και τους κτηνιάτρους και μετά από εξαντλητικό διάλογο και με τους κρεοπώλες.
Με το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» μπαίνει απόλυτος φραγμός στις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων.
Η σήμανση, η ιχνηλάτηση θα φτάνει μέχρι το κρεοπωλείο και θα προστατεύεται ο καταναλωτής, καθώς θα ξέρει επακριβώς την προέλευση του κρέατος. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι, κρεοπώλες - έχουν έλθει σε μια μεγάλη συμφωνία που προστατεύει τον καταναλωτή και βοηθάει πολύ την παραγωγή.