Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Προς επιβολή πρόσθετων αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε το βέτο του Προέδρου Τραμπ για τον αμυντικό προϋπολογισμό, με συντριπτική πλειοψηφία, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στη Γερουσία.
Με ένα αποτέλεσμα (322 υπέρ και 87 κατά), το οποίο ξεπερνά κατά πολύ την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βέτο του Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίνεται ανεξαιρέτως από το 1960 και φέτος συντάχθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Υπερψηφίστηκε μάλιστα με ευρείες πλειοψηφίες και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου κατά την πρώτη ψηφοφορία.
Από την πλευρά της η Γερουσία, που είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία τον αμυντικό προϋπολογισμό, ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής.
«Η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να εγκριθεί ο κακός νόμος για την άμυνα», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. Στη συνέχεια, επανέλαβε τις θεωρίες συνωμοσίας που επικαλείται για να μην αποδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. «Η διεύθυνση του Ρεπουμπλικανού Κόμματος επιλέγει τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης. Οι ηγέτες μας (όχι εγώ, ασφαλώς!) είναι αξιοθρήνητοι. Το μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν είναι να χάνουν», πρόσθεσε.