Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Στήριξη 200 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει η ΕΤΕπ για έργα μικρής κλίμακας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το χρηματοδοτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Παρέχει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της Ε.Ε.
Όπως ανακοινώθηκε η ΕΤΕπ θα προσφέρει στήριξη 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα μικρής κλίμακας, όπως έρευνας και καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, καθαρής ενέργειας, προστασίας του περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και υγείας.
Οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν, χάρη στη συμφωνία που υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen.
Η συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα αυξήσει τον οικονομικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο. Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί την τελική δόση της συνολικής δανειακής στήριξης ύψους 1,7 δις ευρώ στο πλαίσιο της ελληνικής εθνικής συνδρομής σε έργα προτεραιότητας σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ε.Ε.
Περισσότερο από το 25% των έργων θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και θα βοηθήσουν τη χώρα μας να συνεισφέρει στην επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.