Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Οι έξι Χερσαίοι Αρχαιολογικοί Χώροι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Σύμφωνα με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Σήμερα, περιλαμβάνει περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας.
Ο ψηφιακός αρχαιολογικός χάρτης της επικράτειας είναι προσβάσιμος από τη διαδικτυακή Πύλη στη διεύθυνση:

Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχει έξι Χερσαίους Αρχαιολογικούς Χώρους:

Νησίδα Αγίου Βασιλείου, Αγία Άννα: Πρόκειται για οχυρωμένο οικισμό της κλασικής περιόδου με σημαντικά οικιστικά λείψανα που βρίσκεται στη νησίδα του Αγίου Βασιλείου κοντά στην Αγία Άννα Ευβοίας.

Αρχαία Κήρινθος: Ο λόφος Καστρί, όπου βρίσκονται ορατά λείψανα τειχών και κτηρίων αρχαίας ακρόπολης, έχει ταυτισθεί με την ομηρική και αρχαϊκή Κήρινθο, ενώ στην κοιλάδα Πελέκι έχουν περισυλλεγεί επιτύμβιες στήλες και κεραμική. Στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας έχει εντοπισθεί εγκατάσταση μεσοελλαδικών χρόνων, ενώ στο πλάτωμα που σχηματίζεται στην κορυφή του λόφου παρατηρούνται επιφανειακή κεραμική προϊστορικών χρόνων, διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ορατά οικοδομικά λείψανα. Στην παραλία της Κρύας Βρύσης έχουν εντοπισθεί κιβωτιόσχημοι και κεραμοσκεπείς τάφοι.

Λόφος Καστρί, Κήρινθος: Στο λόφο Καστρί υπάρχει εκτεταμένη εγκατάσταση ελληνιστικών κυρίως χρόνων. Έχουν αποκαλυφθεί, επίσης, αναλημματικοί η οχυρωματικοί τοίχοι, σύστημα αγωγών, μια στήλη και άφθονη κεραμική.

Ύψωμα Έλληνας, Σκεπαστή: Στο ύψωμα Έλληνας εντοπίσθηκαν τμήματα οχυρωματικού τείχους και κτίσματα στην κορυφή, χρονολογούμενα στην ύστερη ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Λόφος Προφήτη Ηλία, Ροβιές: Στο λόφο του Προφήτη Ηλία έχουν εντοπισθεί κατάλοιπα τοίχων και κεραμική κυρίως των κλασικών και ρωμαϊκών χρόνων. Η περιοχή πρέπει να αντιστοιχεί με την αρχαία πόλη των Οροβιών η οποία αναφέρεται από το Θουκυδίδη και καταστράφηκε από παλιρροϊκά κύματα το 427 π.Χ.

Λόφος Καστρί και πέριξ περιοχή, Προκόπι: Στην κορυφή του λόφου Καστρί είναι ορατοί ογκώδεις δόμοι από οικοδομικά λείψανα οχυρωματικού χαρακτήρα, ενώ στις υπώρειες του λόφου και στην πεδινή καλλιεργήσιμη έκταση προς νότο αφθονεί η κλασική και ελληνιστική κεραμική. Ανάλογης εποχής ίχνη έχουν εντοπισθεί και στο δυτικό παρακείμενο ύψωμα. Εκτός από την κεραμική έχουν περισυλλεγεί αγνύθες και λίγα προϊστορικά εργαλεία.

Στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιλαμβάνονται και επτά Νεότερα Μνημεία.