Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Προχωρά η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Μητροπολιτικού Μουσείου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στη Νέα Υόρκη.
Η κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευομένη από στελέχη του ΥΠΠΟΑ, συναντήθηκε με τον επιμελητή Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του ΜΕΤ Sean Hemingway και συζήτησαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας, με τη διοργάνωση εκθέσεων μεταξύ των ελληνικών μουσείων και του ΜΕΤ.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη, στις 2 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προβλέπει μία σειρά δράσεων με στόχο την μελέτη, ανάδειξη και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται, η χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες επιστήμονες, η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων (Corpus), η  διοργάνωση συμποσίου με θέμα τον έλεγχο και τη διαπίστωση  της αυθεντικότητας και της προέλευσης των αρχαιοτήτων, καθώς και τη συνεργασία, σε συστηματική ανασκαφική έρευνα, σε  προϊστορική θέση των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Κυκλάδων.
Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί η δημιουργία και λειτουργία στο Μουσείο της Νάξου, το οποίο ολοκληρώνεται το 2026, του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού», με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα σε θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας κυκλαδικών τέχνεργων τα οποία βρίσκονται σε συλλογές Μουσείων, σε όλο τον κόσμο.