Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2023 στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

Για ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με το 2ο «Βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2023» στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» για την πρόταση με θέμα «Ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου για την ενημέρωση και καθοδήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην επιλογή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας» βραβεύτηκε η Διεύθυνση Επιχειρηματικότητας και Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το βραβείο απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2023 που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (https://digitalawards.gov.gr/about).
Το βραβευθέν ψηφιακό εργαλείο παρέχει μέσα από μία δημόσια πύλη άμεση, επαρκή και αξιόπιστη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους, συνεισφέροντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης γύρω από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που παρέχουν τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις με απευθείας πρόσβαση στις σχετικές ιστοσελίδες. Παράλληλα, βοηθά στην εξοικείωση των ενδιαφερόμενων με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στη μείωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού (financial literacy) και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Στο ψηφιακό εργαλείο καταγράφονται όλες οι πηγές χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Ταμείο Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.λπ.) και λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς.
Το ψηφιακό εργαλείο  είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα  https://www.ggb.gr/el/node/1040 (στα ελληνικά) και https://www.ggb.gr/en/Finance_SMEs_instruments (στα αγγλικά). Η αγγλική εκδοχή της ιστοσελίδας έχει αναδειχθεί ως καλή πρακτική στο πεδίο “Policy initiatives focused on improving SMEs’ investment readiness and awareness about financial opportunities” σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. σχετικά: https://ec.europa.eu/docsroom/documents/39645).
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κινητοποιούν συνδυαστικά δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους με σκοπό να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συμβάλλουν έτσι στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δάνεια και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών τα οποία χορηγούνται μέσω συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.