Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά


Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), όπου  ήταν  στραμμένα τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου, μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παίρνοντας μέρος στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτού και επί χρόνια συνεργάτιδάς του και τώρα υποψηφίας για το Ευρωκοινοβούλιο με τη ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία Μαριλένας Κοππά. Στο ίδιο πάνελ είχε παρουσία και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, προς έκπληξη μερίδας των παρευρισκομένων, έγινε  δεκτός από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την εκδήλωση - παρουσίαση, με θερμά χειροκροτήματα.
Δεν περίμενα ποτέ, η παρουσίαση του βιβλίου της επί χρόνια συνεργάτιδάς μου και ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά να θεωρηθεί αντισυμβατική πράξη, αν και είμαι μη συμβατικός,  είπε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στους επικριτές του για την συνύπαρξη στο πάνελ, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία Φώτη Κουβέλη.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Δήλωση Φώτη Κουβέλη


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε τα εξής:
‹‹Αναγνωρίζουμε την χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος. Εξάλλου με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ επετεύχθη η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία.
Η δημιουργία  όμως πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην «υπερφορολόγηση», τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική.
Όσο για την διανομή του πλεονάσματος, αυτή δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, 10/4  και στο Παρίσι την Παρασκευή, 11/04 και το Σάββατο, 12/04.



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 10/4

Ο Αλ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία την Πέμπτη 10/4 στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με γενικό τίτλο «Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη».

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιστολή Γιώργου Παπακωνσταντή στο Δένδια


Ο Δρ. Γιώργος Παπακωνσταντής, Γραμματέας τομέα Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, πρόσφατα απέστειλε στον Νίκο Δένδια, Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, την εξής επιστολή:
‹‹Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, στην Ελληνική νομοθεσία περί όπλων, (Ν. 2198/93) δεν προβλέπεται η δυνατότητα νόμιμης κατοχής Ραβδωτών Κυνηγετικών όπλων.
Τα όπλα αυτά, είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατά την άσκηση κυνηγίου τριχωτών θηραμάτων (Αγριογούρουνα, κ.λ.π)
Η χρήση για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων του συγκεκριμένου είδους όπλων, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία
Συγκεκριμένα:
1)Πρόκειται για μακρύκαννα όπλα, τα οποία ρίχνουν μόνο μία σφαίρα κάθε φορά και μέχρι 3 σφαίρες. Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται οι άσκοποι τραυματισμοί θηραμάτων, μειώνεται η διασπορά βαρέων μετάλλων (μολύβδου) στη φύση άρα δημιουργούνται θετικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα. Επίσης μειώνονται πολύ οι πιθανότητες ατυχημάτων με θύματα ανθρώπους, λόγω των εξειδικευμένων σκοπευτικών και της ειδικής εκπαίδευσης που πρέπει αναγκαστικά να έχουν όσοι χρησιμοποιούν τέτοια όπλα.

Δήλωση Δημήτρη Αβραμόπουλου


Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες.
Είναι η Παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας, της πορείας της χώρας μας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών.
Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι».

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αποπέμφθηκε ο Μπαλτάκος


Με συνοπτικές διαδικασίες αποπέμφθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος μετά τη δημοσιοποίηση εμπρηστικού διαλόγου του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι δεν στοιχειοθετείται η ποινική δίωξη στελεχών της Χρυσής Αυγής και ότι πρόκειται για πλεκτάνη που αποσκοπεί στην εκλογική ενίσχυση της ΝΔ. Ανέμειξε υπουργούς και εισαγγελικό λειτουργό.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τι δήλωσε ο Γιώργος A. Παπανδρέου στο Bloomberg


Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, χθες, 1η Απριλίου, απάντησε σε ερωτήσεις Δημοσιογράφου του Bloomberg.
Οι απαντήσεις του κ. Παπανδρέου παρουσιάζουν πολιτικό ενδιαφέρον και αξίζει να παρουσιαστούν ολόκληρες και όχι αποσπασματικά όπως έπραξαν τα διάφορα δημοσιογραφικά συγκροτήματα της χώρας.


Η συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε μαζί μας σήμερα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, υπήρξε μια σημαντική ψηφοφορία, εσείς ψηφίσατε αρνητικά σε ένα μέρος του, σε αυτό για τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ποια ήταν η αντίρρησή σας;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Ναι, ψήφισα αρνητικά στο θέμα αυτό. Ήταν ζήτημα αρχής, το ίδιο θα έκανα και πάλι αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή. Ο βασικός λόγος είναι ότι, αντιλαμβάνομαι πως σε πολύ δύσκολες περιστάσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Το να το κάνουμε όμως αυτό με νόμο, ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Έλληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά για διάσωση τραπεζών, είμαι ενάντια σε αυτή τη λογική, λόγω αρχών.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, από τη σκοπιά ενός τρίτου, αυτό που κάνατε είναι ότι αναλάβατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Φαίνεται πως ρισκάρατε την σταθερότητα της Κυβέρνησης, ίσως και πρόωρες εκλογές με τη στάση σας.

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Δεν έθεσα και δεν θα έθετα σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήταν μια προσωπική και πολιτική ψήφος και ήταν και μία δήλωση πάνω σε ζητήματα τα οποία πιστεύω πως πρέπει να εξετάσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Γιατί πιστεύω πως υπάρχουν συστημικά ζητήματα σχετικά με την τραπεζική κρίση, ακόμα ασχολούμαστε με αυτή και με stress tests, ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε ζωτικά ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα διαφορετικά επιτόκια δανεισμού από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω πως σχεδιάζουμε χωρίς συγκεκριμένο στόχο στην Ευρώπη, αντί να κοιτάζουμε την πραγματική αρχιτεκτονική και την ανάγκη να ενσωματώσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και ακόμα ζητάμε να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, Έλληνες και άλλοι, για τις τράπεζες. Πρόκειται για συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη αυτό και αν θέλετε, δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης.

Δημοσιογράφος: Έρχονται οι εκλογές για τον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος Μαΐου, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση θα περάσουν μία δοκιμασία στις εκλογές αυτές. Τι θα συμβεί στην εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία αν η κυβέρνηση αποδοκιμαστεί στις εκλογές;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια ρευστή κατάσταση, δεν ξέρουμε βέβαια τι θα φέρει η κάλπη. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως θα υπάρξει μία αντισυστημική, ευρωσκεπτιστική ψήφος, εξαιτίας πολιτικών που ακολουθήσαμε στην Ευρώπη. Γι’ αυτό θα πρέπει να ερμηνευτεί ως ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα, όχι ειδικά Ελληνικό.

Δημοσιογράφος: Ας μείνουμε στην Ελλάδα, μπορεί η Κυβέρνηση να αντέξει αποδοκιμασία στις Ευρωεκλογές; Θα υπάρχει σταθερότητα αν συμβεί κάτι τέτοιο;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζα την κυβερνητική σταθερότητα, παραιτήθηκα από Πρωθυπουργός για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων που, βασικά, κυβερνά και σήμερα, γι’ αυτό και στηρίζω την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του και κανείς δεν επιθυμεί να θέσει σε κίνδυνο το επιτυχές τέλος του προγράμματος προσαρμογής

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να φέρει επιτυχώς σε πέρας και να παραμείνει ως το 2016;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Νομίζω πως είναι εφικτό. Θα έθετα περισσότερη έμφαση – και αυτή είναι και η κριτική μου σε ορισμένες κυβερνητικές πολιτικές – στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Έχουμε κάνει ότι ήταν απαραίτητο στο δημοσιονομικό πεδίο, είχαμε μία μοναδική στα παγκόσμια χρονικά προσαρμογή, σύμφωνα και με το ΟΟΣΑ, με πολύ πόνο, με τεράστιες θυσίες για τους πολίτες. Πρέπει πλέον να εστιάσουμε σε μεταρρυθμίσεις κάποιες από τις οποίες έχουμε ήδη περάσει.

Δημοσιογράφος: Είναι πλέον ζήτημα εφαρμογής;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Είναι ζήτημα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα μεγαλύτερων, όπως το πολιτικό σύστημα, η μάχη με τον πελατειακό καπιταλισμό, που είναι ενδημικός σε ορισμένες χώρες και παγκόσμια. Μιλάμε πλέον για “χαριστικό καπιταλισμό” (crony capitalism = ο καπιταλισμός που βασίζεται σε χαριστικές νομοθετικές και άλλες συμπεριφορές του πολιτικού συστήματος προς το επιχειρηματικό σύστημα). Πρέπει να δημιουργήσουμε ζωντανούς, ισχυρούς θεσμούς που δημιουργούν διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη και πλούτο.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να το κάνει η παρούσα κυβέρνηση και θα αντέξει μέχρι το 2016;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Αν ο συνασπισμός αυτός κινηθεί προς την κατεύθυνση που σας περιέγραψα, πιστεύω πως θα κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και ναι, μπορεί να αντέξει. Αν κινηθεί σ’ αυτή τη κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Μιλάτε και για νέες μεταρρυθμίσεις ή για την εφαρμογή των παλιών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Μιλώ κυρίως για εφαρμογή αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα ζητήματα, όπως το πολιτικό και εκλογικό σύστημα, που προσωπικά είχα θέσει ως Πρωθυπουργός, που πρέπει να αλλάξουν. Εκτός αυτών, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη δικαιοσύνη ως το φορολογικό σύστημα είναι τώρα απολύτως αναγκαία

Δημοσιογράφος: Θα πιέσετε για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, οπότε μου λέτε πως θα συνεχίσετε να στηρίζετε αυτό το συνασπισμό δυνάμεων

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Ναι, πάντα το έκανα. Πιστεύω πως πρέπει να πετύχει αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία δεν μας αρέσουν, λάβαμε μέτρα αναγκαστικά, πολλά όμως άλλα ζητήματα ήταν πραγματικά απολύτως αναγκαία, όπως οι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα βιώσιμη. Η Ελλάδα έχει σπουδαίες δυνατότητες, δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι φόβοι για κυβερνητική σταθερότητα είναι παραφουσκωμένοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν φήμες ότι πρόκειται να φτιάξετε ένα νέο, δικό σας πολιτικό κόμμα. Το αστείο που κυκλοφορεί είναι πως υπάρχει μία μόνο αναπτυξιακή βιομηχανία στην Αθήνα και αυτή είναι η δημιουργία νέων κομμάτων. Μπορείτε να πείτε κατηγορηματικά ότι δεν αποχωρείτε από το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξετε δικό σας κόμμα;

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Ναι, ναι, φήμες και το να μιλάς για φήμες Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο…