Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αποπέμφθηκε ο Μπαλτάκος


Με συνοπτικές διαδικασίες αποπέμφθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος μετά τη δημοσιοποίηση εμπρηστικού διαλόγου του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι δεν στοιχειοθετείται η ποινική δίωξη στελεχών της Χρυσής Αυγής και ότι πρόκειται για πλεκτάνη που αποσκοπεί στην εκλογική ενίσχυση της ΝΔ. Ανέμειξε υπουργούς και εισαγγελικό λειτουργό.

Δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου 

«Για τη συμπεριφορά Μπαλτάκου τοποθετήθηκα ήδη. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ως συνήθως, αντιφάσκει και πελαγοδρομεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου, την ίδια στιγμή που υιοθετεί το παραλήρημα Κασιδιάρη. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί και ψηφίσει τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γεγονός το οποίο αυτονοήτως σημαίνει ότι εξέτασε τους φακέλους που εστάλησαν στη Βουλή και ότι υιοθετεί τη βασιμότητα των κατηγοριών. Εκτός, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι τον παραπλάνησε και ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα έπρεπε να αφεθεί ανενόχλητο να δολοφονεί, να δέρνει και να συγκροτεί τάγματα εφόδου!».

Ανακοίνωση γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κ. Μπαλτάκο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η άμεση παύση  του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο.
Η παρουσία  στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης ενός προσώπου με αυτές τις ιδεολογικές προτιμήσεις και τις πολιτικές απόψεις και πρακτικές ήταν παλιό «πρόβλημα», όπως είχε πει  χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό  μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και  το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει.
Κατά τα λοιπά οι εκλεκτικές  συγγένειες με το φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, αργά ή γρήγορα, εκδηλώνονται, αποκαλύπτονται και πληρώνονται.
Γι αυτό έχει σημασία στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας που καλύπτει επιτακτική εθνική ανάγκη, να είναι ισχυρός και ενισχυμένος ο προοδευτικός πόλος.
Περιττεύει, τέλος, να τονίσουμε τον  απόλυτο σεβασμό μας  στα πρόσωπα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών  που χειρίστηκαν  και  χειρίζονται την υπόθεση της «Χρυσής αυγής» στο πλαίσιο της δικαστικής ανεξαρτησίας και της διάκρισης των λειτουργιών.

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την παραίτηση Μπαλτάκου

Μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την παραίτηση Μπαλτάκου και τα επεισόδια που σημειώθηκαν μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Οι κ.κ. Σαμαράς, Αθανασίου και Δένδιας δεν μπορούν να συνεχίζουν να σιωπούν και να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την παραίτηση Μπαλτάκου. Αυτό που έκανε ο Γ.Γ του υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν αστοχία, ήταν ανοικτή ομολογία αντιδημοκρατικών πράξεων και μεθοδεύσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση. Και δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση, κρυπτόμενη πίσω από το δάχτυλό της, πίσω από το Κοινοβούλιο, πίσω από την παραίτηση Μπαλτάκου. Άμεσα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στη Βουλή, με την παρουσία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός. Υπάρχει κατακραυγή και απαίτηση για δημοκρατία, διαφάνεια, πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και καθαρή κόκκινη γραμμή απέναντι στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ανακοίνωση της ΔΗΜ.ΑΡ για τις συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη

Οι συνομιλίες Μπαλτάκου - Κασιδιάρη καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις  κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα.
Πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη.
Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι "γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής" όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τη συνομιλία Π. Μπαλτάκου – Η. Κασιδιάρη

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση για την καταγεγραμμένη συνομιλία, στην οποία ο κ. Μπαλτάκος, που πριν λίγες ημέρες καμάρωνε και δήλωνε αντικομμουνιστής, προσπαθεί φανερά να αθωώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Το γεγονός αυτό και οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν, αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει πει το ΚΚΕ, ότι η Χρυσή Αυγή ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος.
Η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι υπαρκτή και ο κόσμος βοά για αυτό. Τα μέλη της έχουν κάνει δολοφονίες, επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων και μεταναστών. Για αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου για την υπόθεση Μπαλτάκου

Από το γραφείο του Γιώργου Α. Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μια «οικογενειακή υπόθεση» της δεξιάς, με πρωταγωνιστές του κυρίους Παναγιώτη Μπαλτάκο και Ηλία Κασιδιάρη, αναδεικνύει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, μείζονα διακυβεύματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία.
Κυρίαρχο διακύβευμα; Η Δημοκρατία. Και συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και πρακτικών που έχουν εμπεδωθεί και αφορούν τους θεσμούς και την λειτουργία τους.
Αυτή την εθνικά κρίσιμη στιγμή, που δοκιμάζεται η αντοχή και η υπομονή του Ελληνικού λαού, μέσα από μια επίπονη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει τα πάντα, προκειμένου να ανατρέψει αρνητικές πελατειακές, ακόμη και παρακρατικές πρακτικές του παρελθόντος.
Αυτές δηλαδή, που μας οδήγησαν στην κρίση και την εξάρτηση της χώρας από τους πιστωτές μας:
Τις γκρίζες πελατειακές εξαρτήσεις που υπερβαίνουν θεσμικές λειτουργίες, για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες.
Τις υπόγειες διαδρομές, που ταυτίζουν την εξουσία με τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές ή παρακρατικές απολήξεις.
Το αντίθετο συνέβη.
Η υπόθεση Μπαλτάκου, αποδεικνύει ότι, η σημερινή Κυβέρνηση αντί να χτυπήσει την ρίζα του κακού, υιοθέτησε και εξέθρεψε αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αποτελούν και την αιτία της ίδιας της κρίσης και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων και του χρέους. Μάλιστα, όχι μόνον δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει μετά το 2009, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τις αποδόμησε.
Ακόμα χειρότερα, έθεσε σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων, τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας.
Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται και η σταθερότητα της πορείας μας, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, που ματώσαμε ως Έλληνες να αποκαταστήσουμε.
Πως είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ” ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;
Οι ευθύνες της κυβέρνησης, είναι προφανείς. Και η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου, δεν αρκεί.
Η χώρα και η Ελληνική κοινωνία, έχουν ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα απαλλαγμένο από τα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους, που να λειτουργεί με αρχές, αξίες, θεσμούς, με σεβασμό στην λειτουργία τους, με διαφάνεια και ευνομία.
Αυτό παραμένει εδώ και χρόνια το διακύβευμα.
Οι σημερινές εξελίξεις, αναδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την επιτακτική ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Χρέος μας είναι, να ανταποκριθούμε στα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας.
Και μπροστά σε αυτά τα διακυβεύματα όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.