Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Επιστολή Γιώργου Παπακωνσταντή στο Δένδια


Ο Δρ. Γιώργος Παπακωνσταντής, Γραμματέας τομέα Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, πρόσφατα απέστειλε στον Νίκο Δένδια, Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, την εξής επιστολή:
‹‹Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, στην Ελληνική νομοθεσία περί όπλων, (Ν. 2198/93) δεν προβλέπεται η δυνατότητα νόμιμης κατοχής Ραβδωτών Κυνηγετικών όπλων.
Τα όπλα αυτά, είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατά την άσκηση κυνηγίου τριχωτών θηραμάτων (Αγριογούρουνα, κ.λ.π)
Η χρήση για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων του συγκεκριμένου είδους όπλων, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομία
Συγκεκριμένα:
1)Πρόκειται για μακρύκαννα όπλα, τα οποία ρίχνουν μόνο μία σφαίρα κάθε φορά και μέχρι 3 σφαίρες. Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται οι άσκοποι τραυματισμοί θηραμάτων, μειώνεται η διασπορά βαρέων μετάλλων (μολύβδου) στη φύση άρα δημιουργούνται θετικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα. Επίσης μειώνονται πολύ οι πιθανότητες ατυχημάτων με θύματα ανθρώπους, λόγω των εξειδικευμένων σκοπευτικών και της ειδικής εκπαίδευσης που πρέπει αναγκαστικά να έχουν όσοι χρησιμοποιούν τέτοια όπλα.
2)Η ανυπαρξία νομοθεσίας νομιμότητας των ραβδωτών κυνηγετικών όπλων, καθιστά απαγορευτική την κατοχή τους από όλους τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε., οι οποίοι διαθέτουν μεν το Ευρωπαϊκό Δελτίο κατοχής πυροβόλων (ραβδωτών) όπλων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να στερούμαστε μιας σημαντικής δυνατότητας ανάπτυξης του κυνηγετικού τουρισμού, μέσα από την ενδεχόμενη διαμόρφωση ζωνών κυνηγίου μεγάλων θηραμάτων σε περιοχές που δεν έχουν άλλες δυνατότητες ανάπτυξης (π.χ. Ορεινές μειονεκτικές περιοχές, Νησιά του Αιγαίου), οι οποίες θα οδηγούσαν επίσης στον εμπλουτισμό και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
3)Επιπλέον η νομιμοποίηση των όπλων αυτών θα έδινε μια ευκαιρία περισσότερη, στους επαγγελματίες του είδους (εμπόρους κυνηγετικών ειδών, επιδιορθωτές κ.λ.π) να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
4)Η άποψη που έχει εκφραστεί κατά καιρούς για τυχόν χρήση αυτών των όπλων για εγκληματικούς σκοπούς, προφανώς δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό η λειόκανη κυνηγετική καραμπίνα, η οποία σήμερα μπορεί να αποκτηθεί νόμιμα από τον καθένα, είναι το όπλο με τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός, ενώ ποτέ σε εγκληματική ενέργεια δεν έχει χρησιμοποιηθεί μακρύκανο κυνηγετικό ραβδωτό όπλο. Πάντοτε χρησιμοποιούνται είτε αυτόματα πολεμικά, που ουδεμία σχέση έχουν με ραβδωτά κυνηγετικά, (π.χ. καλάσνικωφ) είτε πιστόλια και περίστροφα, είτε στις περισσότερες περιπτώσεις λειόκαννα κυνηγετικά τα οποία είναι ποιο εύχρηστα για παρόμοιους σκοπούς.
Με το δεδομένο επίσης κύριε υπουργέ, ότι κατά την παρελθούσα Κυνηγετική περίοδο, περισσότεροι από δέκα κυνηγοί έπεσαν θύματα ατυχημάτων χάνοντας τη ζωή τους από συναδέλφους τους συνκυνηγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν λειόκαννα όπλα με χοντρά σκάγια για το κυνήγι κυρίως αγριόχοιρων, διαθέτοντας μεγάλη δύναμη πυρός χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση, είναι νομίζω απαραίτητο να επανεξεταστεί το θέμα.
Αναγνωρίζοντας λάθος εκτιμήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τα ραβδωτά (ραβδόκανα) κυνηγετικά όπλα, στα πρότυπα των άλλων χωρών της Ε.Ε., δίνοντας βεβαίως έμφαση και στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης για την ασφαλή χρήση τους.
Ο τομέας Δημόσιας Τάξης και προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργασμένη πρόταση, η οποία βασίζεται σε εμπεριστατωμένες προτάσεις των Κυνηγετικών οργανώσεων και η οποία σας είχε κοινοποιηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Η πρόταση αυτή είναι στη διάθεσή σας και για την κατάρτιση από το υπουργείο σας σχετικού νομοσχεδίου››.