Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Λαμία


‹‹…Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κατάσταση της κρίσης, 
από την περιδίνηση. Η επάνοδός της στις αγορές είναι οριστική… ››

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στα τοπικά ΜΜΕ κατά την επίσκεψή του στη Λαμία, επισήμανε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα στην Ελιά και αγωνίζεται, δεν κρύβεται, μάχεται και όπως πάντα, μάχεται και αγωνίζεται υπέρ της χώρας, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δήλωσε ότι σέβεται τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει ως εξής:

Συντονιστής: Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στη Λαμία. Ήρθατε σε μια περιφέρεια που έχει περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ τώρα και δεν έχει υποψήφιο περιφερειάρχη ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές που έρχονται. Όπως επίσης και ο δήμος της Λαμίας δεν έχει υποψήφιο από το χώρο σας. Να μας πείτε το σκοπό της προεκλογικής επίσκεψης. Αφορά μόνο τις ευρωεκλογές, ή και τις αυτοδιοικητικές; Και τι έγινε, εάν θέλετε να μας πείτε, εάν κάνετε προσωπικές προσπάθειες για να υπάρχει εδώ υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που προηγήθηκε.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχει μια αρχή που ακολουθεί. Σέβεται τις πρωτοβουλίες και τις επιλογές των τοπικών κοινωνιών. Πέρασε η εποχή των χρισμάτων, πέρασε η εποχή των σκληρών και στενών κομματικών ψηφοδελτίων.
Θέλουμε να στηρίζουμε- και στηρίζουμε παντού- επιλογές αυθεντικές, επιλογές που έκαναν οι πολίτες σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια. Και χαιρόμαστε γιατί η παράταξή μας έχει, σε όλη την Ελλάδα, τη μεγάλη πλειοψηφία των καταξιωμένων έμπειρων στελεχών, αλλά και των νέων στελεχών που είναι αφοσιωμένα στην υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, στον Α’ και στο Β’  βαθμό, είναι πολιτικό παιδί του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα όταν θεσπίσαμε αυτές τις αλλαγές, είχαμε απέναντί μας όλα σχεδόν τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης. Συντηρητικής και προοδευτικής, όπως θέλει κανείς το παίρνει.
Ως εκ τούτου, τώρα έχουμε πολύ έντονη παρουσία σε όλους τους δήμους, ιδίως στους μεγάλους δήμους και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ ασκούσε διοίκηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών. Ασκεί τώρα σε 7 – 8 περιφέρειες. Και τολμώ και πάλι την πρόβλεψη, ότι ψηφοδέλτιο που να έχει επαφή, πολιτική, με το ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε κομματικά χρίσματα, δεν θα κερδίσει κανένα μεγάλο δήμο και καμία περιφέρεια της χώρας. Η αντιπολίτευση συνολικά δεν θα εκφραστεί σε κανένα μεγάλο δήμο και σε καμία περιφέρεια σε επίπεδο πλειοψηφίας και νίκης.
Ειδικά στη Στερεά Ελλάδα, οι τοπικές κοινωνίες δεν μπόρεσαν να αναδείξουν ένα ψηφοδέλτιο όπως θα το θέλανε. και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας δεν μετέχει στις εκλογές και δεν απολογείται ενώπιον των πολιτών της Στερεάς Ελλάδος για τα πεπραγμένα της. Και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ.
Έχει διατυπωθεί η σκέψη ή το σενάριο, σε τοπικό επίπεδο στη Στερεά, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν να βοηθήσει συγκεκριμένο υποψήφιο που σχετίζεται με τη Ν.Δ. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Απολύτως και ωμά λάθος. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη Ν.Δ., όπως ήθελε να συνεργάζεται και με τη ΔΗΜΑΡ και είχαμε ζητήσει και από το ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Και συνεργαζόμαστε με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής για να αντιμετωπίσουμε μια επιτακτική εθνική ανάγκη, αλλά κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές με χωριστά αντίπαλα ψηφοδέλτια και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά συνεπώς, μέσα στην οποία μάχεται το ΠΑΣΟΚ, μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουμε υποψήφιο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιν Σουλτς. Η Ν.Δ. μετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το δεξιό συντηρητικό κόμμα και έχει υποψήφιο τον κ. Γιούνγκερ.
Σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις. Σε όλους τους μεγάλους δήμους. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει και στη Στερεά και στο Δήμο Λαμιέων. Όπως υπάρχει σε πάρα πολλούς δήμους της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδος.
Θα μου επιτρέψετε να πω σε όλους τους άλλους δήμους της περιφέρειας αυτής. Και ως εκ τούτου, σε περιφερειακό επίπεδο, οι πολίτες που πιστεύουν στις ιδέες μας, θα εκφραστούν κατά συνείδηση με όσο γίνεται πιο προοδευτικό τρόπο, υπέρ των συμφερόντων των περιφερειακών και των τοπικών, αποκλείοντας αυτούς που δεν σεβάστηκαν το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη και τα στελέχη τους. Αποκλείοντας αυτούς που υπέθαλψαν πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς.

Χ. Αλεξανδρής («Λαμιακός Τύπος»): Κύριε Πρόεδρε, παρά την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να αλλάξει το κλίμα κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι όποιες επιτυχίες της πολιτικής της προήλθαν μέσα από μια μεγάλη καταστροφή. Βεβαίως είναι θετικό το ότι βγήκαμε στις αγορές. Είναι επίσης θετικό ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο αυτό έγινε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και τρομακτικής ανεργίας. Θέλω να σας ρωτήσω εάν ο επόμενος μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει την παραγωγική βάση της χώρας και την κοινωνική συνοχή, την ανόρθωση γενικά της κοινωνίας και εάν μπορείτε σήμερα από τη Λαμία να δεσμευτείτε ότι μετά τις εκλογές, διότι γράφονται και λέγονται πολλά το τελευταίο διάστημα στις εφημερίδες, εάν μετά τις εκλογές δεν θα παρθούν νέα μέτρα, νέοι φόροι και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε θέσει τρεις ερωτήσεις μεγάλες με πολύ ευγενικό και ήπιο τρόπο, αλλά τρεις μεγάλες και δύσκολες ερωτήσεις. Θα απαντήσω στην τελευταία σας ερώτηση πρώτα, που είναι η πιο εύκολη και η πιο απλή.
Τώρα που η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και από την κρίση, τώρα που η Ελλάδα κάνει οριστικά τη στροφή προς την κανονικότητα, την ομαλότητα, τώρα που η Ελλάδα ξαναγίνεται μια αυτοδύναμη, ισότιμη, ευρωπαϊκή χώρα, τώρα που η Ελλάδα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα που οι πολίτες παίρνουν ένα πρώτο κοινωνικό μέρισμα, μικρό, μια πρώτη αποκατάσταση αδικιών, τώρα που η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές με εντυπωσιακά καλά επιτόκια -και οι αγορές δεν χαρίζονται, δεν κάνουν δώρα, είναι σκληρές- τώρα που η Ελλάδα στρέφεται προς την πραγματική οικονομία, προς την ανάπτυξη, τώρα που έχουμε μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης ξανά θετικό ρυθμό ανάπτυξης, οι δήθεν αντιμνημονιακές δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εθνικιστές ακροδεξιοί σύμμαχοί του, κλαίνε και οδύρονται.
Γιατί τι μπορούν να κάνουν χωρίς μνημόνια και χωρίς νέα μέτρα; Δεν μπορούν να πιστέψουν και να δεχτούν ότι δεν θα έχουμε μνημόνιο, ότι δεν θα έχουμε νέο δάνειο, δεν θα έχουμε νέα μέτρα και δεν θα έχουμε και τρόικα.
Χάνουν το ψωμί τους. Χάνουν τα επιχειρήματά τους, χάνουν το λόγο ύπαρξής τους. Έχουν σκυλιάσει να προβλέπουν ότι «όχι θα πάρετε νέα μέτρα», «όχι δεν είναι βιώσιμο το χρέος», «όχι το επιτόκιο των αγορών είναι υψηλό». Γιατί φυσικά όλα όσα λέγανε οι Κασσάνδρες, οι συνωμοσιολόγοι, αυτοί που εύχονται στην πραγματικότητα και προσεύχονται να καταστραφεί η χώρα για να έχουν πολιτικά οφέλη, διαψεύδονται στην πραγματικότητα, στη ζωή.
Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την κατάσταση της κρίσης, από την περιδίνηση. Η επάνοδός της στις αγορές είναι οριστική. Το επιτόκιο που πετύχαμε είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι, αλλά είναι απολύτως συγκρίσιμο με το επιτόκιο με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα 25 μόνο δισεκατομμύρια που έχουμε πάρει από το ΔΝΤ -σε σύνολο 240 που είναι το δάνειο- μπορούμε να τα πάρουμε από την αγορά, με συγκρίσιμο επιτόκιο και να τα επιστρέψουμε στο ΔΝΤ και να πάψει να υπάρχει η τρόικα. Γιατί το ΔΝΤ είναι που κάνει την τρόικα. Όλα τα άλλα είναι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ευρωπαϊκές διαδικασίες που υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εντυπωσιακά. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι επιτεύχθηκαν μέχρι το Μάρτιο του 2012, πριν γίνει η κυβέρνηση αυτή, κατά 85% χάρη στη δουλειά που είχαμε κάνει και το κόστος που είχαμε αναλάβει, το πολιτικό, γιατί όλα αυτά έχουν κόστος. Και εμείς το έχουμε πληρώσει με αίμα το κόστος αυτό, δυσανάλογα.
Άρα προφανώς, τώρα είναι η ώρα της πραγματικής οικονομίας και αυτό φαίνεται στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και όταν λέμε η ώρα της οικονομίας, εννοούμε η ώρα του μικροεπαγγελματία, η ώρα του αγρότη, η ώρα του εργαζόμενου και η ώρα του ανέργου. Γιατί και το μεγάλο θέμα της ανεργίας, το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό θέμα, δεν το αντιμετωπίζεις με άλλους τρόπους, παρά μόνο με ανάπτυξη, επενδύσεις, εφόσον κινείται ο μοχλός της οικονομίας, εφόσον πέφτει χρήμα στην αγορά, εφόσον λειτουργούν οι τράπεζες και δανείζουν επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχουν επενδύσεις, υπάρχουν θέσεις εργασίας και άρα χτυπάμε την ανεργία στην καρδιά της.
Κάνατε όμως μια εισαγωγή και είπατε ότι όλα αυτά έχουν προκαλέσει πολύ κόπο, μεγάλες θυσίες, απελπισία σε πολλούς Έλληνες, κλείσανε επιχειρήσεις, κλονίζονται επιχειρήσεις. Αυξήθηκε σε βάρβαρα επίπεδα η ανεργία, μειώθηκαν τα εισοδήματα. Η χώρα όμως είναι πάντα μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, το οποίο είναι πλαίσιο ευρωπαϊκό, σταθερό και πολιτικά και κοινωνικά και οικονομικά.
Άρα λέτε να είχαμε μια άλλη επιλογή ευκολότερη και δεν την ακολουθήσαμε; Υπήρχε κάποιος πιο εύκολος δρόμος και δεν τον διαλέξαμε; Όχι βέβαια. Δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να κάνουμε μια καλύτερη επιλογή. Μακάρι να την είχαμε.
Η άλλη επιλογή θα ήταν να καταγγείλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταγγείλουμε την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Ν.Δ. 2004  - 2009, να κάνουμε ένα «κυνήγι μαγισσών» προσπαθώντας να φυλάξουμε την πολιτική υπόσταση, τη φυσιογνωμία και τα νώτα του ΠΑΣΟΚ, να διχάσουμε τη χώρα και να οδηγηθούμε σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, ώστε εμείς να μην αναλάβουμε κανένα κόστος, κανένα βάρος. Να μην πάρουμε καμία δύσκολη απόφαση, να αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί, όχι να έχουμε συνολική ύφεση 25% τα τελευταία 8 χρόνια. Από το 2007 μετράει η ύφεση, πριν το καταλάβουμε. Το καταλάβαμε το 2010. Επί τρία χρόνια δεν το είχαν καταλάβει οι Έλληνες. Και έτσι να είμαστε αλώβητοι πολιτικά, να έχουμε κρατήσει υψηλά ποσοστά, αλλά η χώρα να έχει πάει στα τάρταρα, να μην μπορεί ποτέ να συνέλθει. Και έχουμε αγαπημένα παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε η χώρα να είναι Βενεζουέλα, θα μπορούσε η χώρα να είναι Αργεντινή. Δεν κάναμε την επιλογή αυτή και πληρώσαμε το κόστος.
Θα μου πείτε κακώς το σηκώσαμε το βάρος μόνοι. Έπρεπε να τους είχαμε φωνάξει όλους από την αρχή, ο καθένας να πάρει το βάρος του. Ναι σωστά. Και όταν τελικά ανέβλεψαν και μετεστράφησαν και η Ν.Δ. από αντιμνημονιακή έγινε υπεύθυνη, άρχισε και αυτή να πληρώνει το κόστος.
Αλλά το κόστος που έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, είναι δυσανάλογα μεγάλο. Κάποια στιγμή, για μερικές μέρες στην Κύπρο, τα αδέλφια μας στην Κύπρο οι Έλληνες Κύπριοι, πίστεψαν ότι υπήρχε ένα σχέδιο βήτα και είδαν ότι δεν υπάρχει και μετάνιωσαν. Και μπήκαν κι αυτοί στη λογική της προσαρμογής του μνημονίου, της τρόικας.
Γιατί είδαν ότι δεν υπήρχε δάνειο από αλλού, δεν υπήρχε η δυνατότητα να ξεφύγουν. Αυτή είναι η κατάσταση. Τώρα ο ελληνικός λαός τα κατάλαβε όλα αυτά, γιατί ο ελληνικός λαός τα ψήφισε αυτά το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Δεν βρισκόμαστε εδώ μόνοι μας και χωρίς εντολή και χωρίς εκλογές και χωρίς νομιμοποίηση.
Το φθινόπωρο του 2009 ο λαός μπορεί να μην τα ήξερε όλα αυτά, ούτε εμείς τα ξέραμε. Ψήφισε σε άλλο πλαίσιο, σε άλλες συνθήκες. Το Μάιο και μετά τον Ιούνιο του 2012 ψήφισε γνωρίζοντας τα πάντα. Την κατάσταση, τα διλήμματα, το αν υπήρχε άλλη λύση και έδωσε καθαρή πλειοψηφία σε αυτή τη γραμμή.
Η κυβέρνηση έχει πάρει μια πλειοψηφία εκλογική καθαρή. Λίγες κυβερνήσεις έχουν τέτοια πλειοψηφία στην Ευρώπη. Γιατί το ξεχνάμε αυτό;

Γ. Βούτσινος («Κανάλι 1 Λαμίας»): Πρόεδρε καλώς ορίσατε. Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή είστε σε μια κυβέρνηση του succes storry, μήπως όλα αυτά κονιορτοποιήθηκαν για μία σακούλα ζαρζαβατικά, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο προς τις αγορές; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Ποια όλα αυτά;

Γ. Βούτσινος («Κανάλι 1 Λαμίας»): Όλα αυτά που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η τραγωδία που ζει, η βαθιά ύφεση.

Ευ. Βενιζέλος: Η τραγωδία που ζει η ελληνική κοινωνία είναι τεράστια, αλλά αυτό που γλίτωσε η ελληνική κοινωνία εάν πηγαίναμε στην ασύντακτη χρεοκοπία, στην κατάρρευση της οικονομίας, στο κλείσιμο των τραπεζών, στη εκμηδένιση των καταθέσεων, στην έξοδο από το ευρώ, στην πλήρη κατάρρευση των επιχειρήσεων του παραγωγικού ιστού, στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές όχι χρήματος αλλά και αγαθών, θα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο. Θα ήταν η πλήρης ισοπέδωση της χώρας.
Τώρα λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα τι είναι, μια σακούλα ζαρζαβατικά; Το πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη στιγμή μετουσιώνεται σε ένα κοινωνικό μέρισμα, για κάποιες οικογένειες οι οποίες είναι σε δύσκολη θέση, οι οποίες όμως θα είναι τελικά κοντά στις 400 χιλιάδες οικογένειες. Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα της αλλαγής που έχει γίνει,.
Μετουσιώνεται στην καταβολή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του κράτους σε χιλιάδες επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες έτσι μπορούν να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις και να ρίξουν χρήμα στην αγορά, πληρώνοντας προμηθευτές και εργαζόμενους.
Και χρηματοδοτούμε το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις να κρατήσουν ή να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης και αυξάνοντας λίγο, 1,5%, αλλά αυξάνοντας τις πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων, γιατί μειώνονται οι κρατήσεις.
Αυτό τι είναι, είναι ονειροφαντασία; Είναι αριθμοί και λεφτά. Η έξοδος στις αγορές τι είναι; Είναι παιχνίδι χρηματιστηριακό; Είναι η απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά της τρόικας. Γιατί όταν σε δανείζει το ΔΝΤ με όρους σκληρούς και πας με το ίδιο επιτόκιο σχεδόν και δανείζεσαι από τις αγορές ισότιμα και ελεύθερα, μπορείς να πεις στο ΔΝΤ «ελάτε πάρτε τα 5 δισεκατομμύρια που σας χρωστάω και φύγετε». Το ΔΝΤ έτσι έφυγε από όλες τις χώρες, από τη Ρωσία, την Τουρκία, από την Ουγγαρία.
Φωνάζουν «όχι δε θα γίνει αυτό γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Τους λέμε το χρέος είναι βιώσιμο, θα ξυπνήσετε μια μέρα και θα σας φωτίσει ο θεός και θα καταλάβετε ότι είναι βιώσιμο, γιατί το μειώσαμε κατά 80% του ΑΕΠ σε όρους καθαρά παρούσης αξίας. Γιατί το έχουμε μετατρέψει σε ένα δάνειο εξαιρετικά μακροχρόνιο 30 ετών. Γιατί έχουμε τα καλύτερα επιτόκια 2% περίπου μέσο επιτόκιο, ενώ είχαμε 5%, συντριπτική μείωση, μείωση κατά 3/5 του επιτοκίου. Γιατί έχουμε μειώσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης. Και μην κοιτάτε το ποσοστό στο ΑΕΠ, το ΑΕΠ θα αυξάνεται, το χρέος θα μειώνεται γεωμετρικά εντυπωσιακά και θα αποκλιμακωθεί μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.
Και χθες, μιλώντας με την κα Στάη σε μία συζήτηση που είχα σε έναν διαδικτυακό σταθμό, ρώτησα το εξής, για να καταλάβετε πόσο επιπόλαιη και ερασιτεχνική είναι η προσέγγιση του χρέους που γίνεται στην Ελλάδα: Ποια χώρα είναι πιο σταθερή, η Ιαπωνία ή η Αργεντινή; Ποια είναι πιο ισχυρή οικονομία; Προφανώς η Ιαπωνία,.
Η Αργεντινή κάθε λίγο και λιγάκι είναι σε κρίση, ποτέ δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από την κρίση χρέους, ενώ στην Ελλάδα δεν άνοιξε ρουθούνι. Εμείς ασχολούμαστε με 250 δισεκατομμύρια ευρώ και η Αργεντινή μετά από 20 χρόνια ζητά να της καλύψουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια οι πιστωτές της.
Εμείς έχουμε πάρει δάνειο 250 δισεκατομμύρια ευρώ, κουρέψαμε το χρέος κατά 160 δισεκατομμύρια, σε καθαρή παρούσα αξία, παίρνουμε όσα χρήματα θέλουμε από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και η Ουκρανία με 50 εκατομμύρια κατοίκους αγωνίζεται να πάρει 17 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ για να επιβιώσει. Η Ουκρανία, που είναι η ενεργειακά κρίσιμη χώρα για όλη την Ευρώπη, όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Λοιπόν η Ιαπωνία, η οποία είναι καλύτερη από την Αργεντινή, έχει 200% του ΑΕΠ χρέος και η Αργεντινή που έχει συνεχώς προβλήματα έχει 60% του ΑΕΠ χρέος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι λάθος η προσέγγιση μόνον του κλάσματος χρέους προς ΑΕΠ, πρέπει να βλέπεις ένα σωρό άλλα πράγματα, τη διάρκεια, το επιτόκιο, το κόστος εξυπηρέτησης, τους όρους πληρωμής, τη δυνατότητα χρηματοδότησης, τη δυνατότητα «άντλησης» από στην αγορά.
Η Ελλάδα λοιπόν αλλάζει και αλλάζει χάριν στις θυσίες των πολιτών της, οι οποίοι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι αν δεν έκαναν αυτό θα ζούσαν το τρις χειρότερο. Μα, αν δεν το είχαν καταλάβει, δε θα μας ψήφιζαν. Τον Ιούνιο του 2012 ψήφισαν τη γραμμή αυτή, την υπεύθυνη, τη φιλοευρωπαϊκή, τη σταθερή.

Γ. Παλαμιώτης («ΑΠΕ»):Κύριε Πρόεδρε, να πάμε λίγο στο ΠΑΣΟΚ: Η εικόνα την οποία εισπράττουμε διαβάζοντας ή μελετώντας τις δηλώσεις σας και όλο αυτό το οποίο γίνεται είναι μια μάχη “ενοικιαστή” και “ιδιοκτήτη”. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ενοικιαστής, δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Αλλά αυτό εισπράττουμε. Τα τελευταία 24ωρα σας θέλουν τα ρεπορτάζ αγχωμένο για τη βραδιά των εκλογών. Δε σας βλέπω ιδιαίτερα αγχωμένο σήμερα ακούγοντάς σας αλλά τέλος πάντων δε ξέρω, ίσως είναι κάτι διαφορετικό. Πείτε μας.

Ευ. Βενιζέλος:Ακούστε, το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα στην Ελιά και αγωνίζεται, δεν κρύβεται, μάχεται και όπως πάντα, μάχεται και αγωνίζεται υπέρ της χώρας, όχι υπέρ του εαυτού του ή υπέρ των στελεχών του. Mάχεται γιατί έχει υποχρέωση ιστορική απέναντι στο Έθνος και απέναντι στη διαδρομή της παράταξης. Γιατί η παράταξη αυτή συνδέεται με όλες τις μεγάλες αλλαγές και κατακτήσεις διαχρονικά στην πατρίδα μας, από τότε που έγινε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Κάποιοι αναλυτές, λένε «το θέμα είναι το ΠΑΣΟΚ». Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ το θέμα των εκλογών, είναι η διάψευση της στρατηγικής της εφόδου. Έχω πει σε πολλούς συναδέλφους σας, λέω και σ’ εσάς εδώ από τη Λαμία, σημειώστε το: Το βράδυ της 25ης Μαΐου, η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαπιστώσει ότι η έφοδος απέτυχε για πολλοστή φορά. Δε θα έχει κανένα μεγάλο Δήμο, καμία Περιφέρεια και η κατανομή των δυνάμεων στις ευρωεκλογές θα επιβεβαιώνει την αντοχή της πολιτικής αυτής που τη θέλει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ακόμη και αν κάποιοι ψηφίζουν αντιπολίτευση. Δε θέλουν να δημιουργηθεί αστάθεια αβεβαιότητα και αδιέξοδο.
Μου λέτε επίσης, επιπλέον αυτού, υπάρχουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θέλουν να καταστραφεί το ΠΑΣΟΚ, να καταστραφεί η Ελιά, να πέσει η κυβέρνηση, να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχο, γιατί κάποιοι θέλουν ν’ αμφισβητήσουν εμένα που επιστρατεύθηκα ν’ αναλάβω το ρόλο αυτό, για να καλυφθεί μια ανάγκη της παράταξης;
Γιατί δε συνιστά ούτε απόλαυση ούτε -θα έλεγα- πολυτέλεια η άσκηση αυτού του ρόλου. Κανείς δε μπορεί να είναι τόσο κυνικός, τόσο ανόητος και τόσο ανιστόρητος για να θέλει κάτι τέτοιο. Και πείτε ότι υπάρχει κι ένας άνθρωπος που το θέλει ή μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Μπορεί αυτοί να έχουν κάποιον οπαδό ή κάποια απήχηση;
Αλλά πρέπει να σας πω και το εξής, γιατί απέχουμε λίγες μέρες από το Πάσχα: Κάποια στιγμή μέχρι κι ο Ιησούς πήρε το φραγγέλιο..

κ. Κύργιας («FM-1»):Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να προχωρήσω λίγο την ερώτηση του συναδέλφου, αν υπάρχει κάποιο εκλογικό ποσοστό ως στόχος και αν αυτό δεν επιτευχθεί, ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις, αν δρομολογηθούν κάποιες εξελίξεις από εσάς.

Ευ. Βενιζέλος:Οι εκλογές στις οποίες πηγαίνουμε είναι εκλογές τριπλές, δημοτικές, περιφερειακές αλλά και ευρωπαϊκές. Εσείς μου μιλάτε τώρα για το τελικό συνδυαστικό αποτέλεσμα και για τη γενική αίσθηση. Αυτή δεν είναι μια αίσθηση αριθμών, είναι μια αίσθηση ανταπόκρισης του κόσμου σε μια πολλαπλή διαδικασία. Διότι ο κόσμος κάνει πολλαπλές επιλογές ταυτόχρονα.
Αυτά όλα θα εκτιμηθούν. Πάντως η αντίληψη που λέει ότι το στοίχημα των εκλογών είναι το αν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απλουστευτική και, θα μου επιτρέψετε να πω και επικίνδυνη. Το στοίχημα είναι η σταθερότητα της κυβέρνησης και της στρατηγικής. Η σταθερότητα των στόχων, η ασφάλεια, η ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας.
Και ο κρίσιμος κρίκος για όλα αυτά είναι η Δημοκρατική Παράταξη, είναι η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, οι Βουλευτές μας. Γιατί στους Βουλευτές μας πατάει αυτή η υπόθεση, οι οποίοι αγωνίζονται χωρίς να φταίνε γιατί οι περισσότεροι είναι νέοι, χωρίς καμία συμμετοχή στα χρόνια της εξουσίας. Και μάλιστα ποιας εξουσίας; Πριν το 2004, διότι παρενεβλήθη όπως σας είπα η κρίσιμη περίοδος της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009 ,που είναι η περίοδος στην οποία εξερράγη το πρόβλημα της χώρας.

Δ. Κωνσταντόπουλος («LamiaReport»):Κύριε Πρόεδρε, ακούω συνέχεια για ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα κι έχω το Βενιζέλο απέναντί μου και μόνο ΠΑΣΟΚ δε βλέπω γραμμένο κάπου πίσω, ψάχνω να το βρω, πολύ χαμηλά κάτω…

Ευ. Βενιζέλος:Άμα κοιτάξετε πίσω σας θα το δείτε με μεγαλύτερα γράμματα..

Δ. Κωνσταντόπουλος:Εννοώ πίσω στο «κάδρο», καταλαβαίνετε τι εννοώ.. Αν μέσα στο «αλλάζουμε» που διαβάζω εκεί, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας και το «αλλάζουμε γενικά σαν όνομα ή σαν αυτό το ΠΑΣΟΚ». Γιατί έχει ακουστεί πολλές φορές. Το άλλο είναι η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στη Στερεά, γιατί μπήκε λίγο πριν και το αναφέρατε. Αλλά άκουσα ότι θα είστε ικανοποιημένος αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει κάποια Περιφέρεια ή δε θα επιτύχει το στόχο, αλλά θα ήθελα ν’ ακούσω πόσο ικανοποιημένος με το πόσες Περιφέρειες θα έχει το ΠΑΣΟΚ από αυτές που έχει σήμερα και πώς βλέπετε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη δεδομένου ότι κάποια στελέχη σας είναι στο ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη στη Στερεά Ελλάδα.

Ευ. Βενιζέλος:Ας αρχίσουμε από το τοπικό θέμα: Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα η Δημοκρατική Παράταξη μέσα στην οποία μετέχουμε θα έχει όσες Περιφέρειες έχει και σήμερα. Και θα μπορούσε να έχει και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος εάν δεν υπήρχαν οι ριψάσπιδες.
Οι πολίτες της Στερεάς θα κάνουν την καλύτερη, την προοδευτικότερη επιλογή κατά συνείδηση. Όποιοι επικεφαλής περιφερειακών ψηφοδελτίων έχουν επιδείξει απρεπή συμπεριφορά κατά της παράταξής μας και έχουν υιοθετήσει τυχοδιωκτισμούς στελεχών, δεν πρέπει να προτιμηθούν από τους ψηφοφόρους τους δικούς μας.
Σε σχέση τώρα με το ΠΑΣΟΚ: Tο ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά σεβόμαστε και τους μικρότερους εταίρους μας. Του θεωρούμε ισότιμους, χωρίς ηγεμονισμούς. Πέρασαν οι εποχές των ηγεμονισμών. Η Eλιά λοιπόν είναι μια πλατφόρμα στην οποία μετέχει το ΠΑΣΟΚ, είναι η κεντρική δύναμη αλλά μετέχουν όλοι οι άλλοι ισότιμα.
Και θέλουμε να μετέχουν και άλλοι. Όσοι θέλουν να είναι ΠΑΣΟΚ, είναι ΠΑΣΟΚ. Δε θα πούμε σε κανέναν «μην είσαι ΠΑΣΟΚ, είσαι μόνον Ελιά». Δια του ΠΑΣΟΚ μετέχουν και στην Ελιά, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι οι οποίοι δε θέλουν να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ ή να επιλέξουν κανένα κόμμα και θέλουν να εκφραστούν γενικά από τη Δημοκρατική Παράταξη.
Εμείς θέλουμε να υπάρχει προοπτική. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ψηφίζουμε ό,τι να’ ναι τώρα στις Ευρωεκλογές και μετά θα τα βρούμε, γιατί είμαστε όλοι στην Κεντροαριστερά, είμαστε όλοι δημοκράτες και σοσιαλιστές. Όχι. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι και σηκώνουν βάρη και μετέχουν στην κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης και αναλαμβάνουν κόστος για αποφάσεις εθνικές και κάποιοι κινούνται έτσι, εκ του ασφαλούς, χωρίς ν’ αναλαμβάνουν καμία ευθύνη.
Είναι άλλου τόπου πολιτική αυτή, είναι μια εύκολη πολιτική. Λέω τις απόψεις μου, έχω την αισθητική μου, εκφράζω το νέο. Ναι. Γιατί οι υποψήφιοί μας που είναι νέοι, που είναι υψηλών προσόντων, που είναι αυθεντικοί, να μην πήγαιναν κι αυτοί σ’ ένα άλλο κόμμα ή να έμεναν στο σπίτι τους; Γιατί αυτοί οι 42 άνθρωποι που είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με την Ελιά διάλεξαν την Ελιά;
Γιατί η συνείδησή τους, το ήθος τους, τους οδήγησαν να κάνουν μια δύσκολη επιλογή. Είπαν, «παρ’ ότι εμείς είμαστε νέοι, άφθαρτοι, δεν έχουμε καμία επαφή με την εξουσία», (αν εξαιρέσει κανείς 5-6 υποψηφίους οι άλλοι δεν είχαν καμία συμμετοχή στα δημόσια πράγματα),  δεν πάμε να εμφανιστούμε ως νέοι, ως προϊόν παρθενογένεσης. Λέμε, στηρίζουμε μια υπεύθυνη θέση, μια παράταξη που είναι η Κεντροαριστερά, όχι απλά και μόνο της προόδου, αλλά και της ευθύνης».

Κ. Σταυριανόπουλος («i.lamia.gr»):Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε. Σήμερα ήσαστε αρκετά σκληρός σε κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν φύγει από το χώρο. Μιλήσατε με βαριές εκφράσεις και ακούσατε την αγωνία των στελεχών να υπάρχουν Επιτροπές μ’ ένα μόνο άτομο. Στην επόμενη μέρα, αν υποθέσουμε πως το ΠΑΣΟΚ ανακάμψει και αρχίζει ν’ ανεβαίνει και στα ποσοστά του και σαν πολιτική δύναμη, τα στελέχη αυτά θα έχουν θέση στο δικό σας κόμμα ή έχετε πάρει αποφάσεις ότι η πόρτα πια έχει κλείσει;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα αν μου επιτρέπετε: Μιλάτε για ένα κόμμα που όντως μιλά για διαφάνεια σε όλες του τις δράσεις κι έχετε έναν έλεγχο στα οικονομικά του κόμματός σας και από ιδιωτική εταιρεία. Γιατί έχετε αποφασίσει αυτά τ’ αποτελέσματα να μην τα μάθει το απλό στέλεχος που έδινε συνδρομή, που πάλευε για το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος:Όλοι θα τα μάθουν όλα. Το ΠΑΣΟΚ όμως δε θα είναι συνεχώς το θύμα της δικής του ευαισθησίας. Διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επειδή έχει ενδιαφέρον για τη διαφάνεια. Όλοι ενδιαφέρονται για να δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα, για να υποδαυλίζουν μια εσωτερική συζήτηση. Το κάνουν εκ του πονηρού, δεν το κάνουν εξ αγαθού συνειδότος.
Όλα τα κόμματα ελέγχονται από το αρμόδιο όργανο του άρθρου 21 του Συντάγματος. Το αρμόδιο όργανο λοιπόν αυτό έχει Ορκωτούς Λογιστές στη διάθεσή του. Όλα τα κόμματα ελέγχονται από Ορκωτούς Λογιστές. Υπάρχουν υπερχρεωμένα κόμματα. Και η Νέα Δημοκρατία είναι υπερχρεωμένο κόμμα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε 4%, είχε 8 εκατομμύρια χρέος.
Εμείς επιπλέον ζητήσαμε από τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες να μας συμβουλεύσουν, να κάνουν μια βελτιωτική πρόσθετη μελέτη. Την έκαναν. Αν μας τη ζητήσει αρμόδιο όργανο δε μπορούμε να μην τη δώσουμε. Αλλά όποιο αρμόδιο όργανο θέλει να μάθει αυτή τη μελέτη, πρέπει να ζητήσει να γίνει αντίστοιχη μελέτη και για τ’ άλλα κόμματα, έτσι δεν είναι;
Τώρα για τα στελέχη να σας πω το εξής: Τα κόμματα, λένε, είναι σαν την Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν είναι ένα κλαμπ πιστών, δεν είναι μόνο οι καλοί στην Εκκλησία, η Εκκλησία είναι ανοιχτή πάντα στους κακούς και στους αμαρτωλούς. Άρα εμείς δε θα κλείσουμε ποτέ την πόρτα σε κανέναν, αλλά πάντα υπάρχει μια αξιολόγηση. Αξιολόγηση πολιτική, δημοκρατική και αξιολόγηση ηθική. Γιατί κάθε στέλεχος έχει και το βιογραφικό του, έχει και τη διαδρομή του. Κι αν μετανιώσει μπορεί να έρθει.
Αλλά αυτό που εμείς ποτέ δε θα ενθαρρύνουμε είναι ο τυχοδιωκτισμός, ο οπορτουνισμός και –κυρίως- η ανοησία κάποιου που νομίζει ότι μπορεί να βρει σε άλλους χώρους τη μετενσάρκωση του παλιού ΠΑΣΟΚ της μεταπολίτευσης. Και αυτό το λέγει στον κόσμο λέγοντάς του ψέματα ότι η Ελλάδα μπορεί να διαγράψει την προσπάθεια που έγινε και να γυρίσει στο 2009, όχι στο μηδέν, υπό του μηδενός. Και την καταστροφή που γλιτώσαμε να τη ζήσουμε τώρα στο πολλαπλάσιο, αφού εν τω μεταξύ ο λαός υπεβλήθη σε τόσο σκληρές θυσίες.
Δηλαδή κάναμε την επιλογή των σκληρών θυσιών αλλά της ασφαλούς εξόδου από την κρίση και ένα βήμα πριν την έξοδο κάποιοι λένε, «τα διαγράφουμε όλα αυτά, γυρίζουμε πίσω, καταστρεφόμαστε». Κι έτσι έχουμε υποστεί και την καταστροφή του σεναρίου της ασύντακτης χρεοκοπίας και τις θυσίες του σεναρίου της υπεύθυνης προσαρμογής. Φοβερή πρόταση στον ελληνικό λαό. Και το δυστύχημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι πολίτες που τους ακούνε…

Δ. Ζαχαρόπουλος («Περιοδικό 37,2.gr»):Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, θα ήθελα λίγο να επανέλθουμε στα θέματα του ΠΑΣΟΚ.

Είδαμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν διάφορες δηλώσεις από τον πρώην Πρωθυπουργό, δηλώσεις και από εσάς και ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν και αυτό που θα περίμενε κάποιος λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αισθάνεστε δέσμιος της μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης; Θα το θέσω διαφορετικά, δηλαδή αν για παράδειγμα η κυβέρνηση είχε 160 βουλευτές θα ήταν «περιττός» σήμερα ο κ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν έχω κάνει καμία δήλωση για τον κ. Παπανδρέου.

Δ. Ζαχαρόπουλος («Περιοδικό 37,2.gr»): Δηλώσεις έκανε ο κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Η μόνη δήλωση που έχω κάνει είναι η δήλωση για την ψηφοφορία στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ,στην οποία το ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε με συλλογική δημοκρατική απόφαση των βουλευτών του, οι οποίοι ψήφισαν με έναν τρόπο. Κάποιοι δεν ψήφισαν χωρίς να το έχουν πει στους συναδέλφους τους και χωρίς να έχει συζητηθεί και είχα την υποχρέωση ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να προστατεύσω την απόφαση και την ψήφο των βουλευτών μας και ιδίως των νέων, οι οποίοι σηκώνουν ένα ιστορικό βάρος, χωρίς καμία προσωπική ευθύνη.
Δεν έχω κάνει καμία άλλη δήλωση και δεν έχω και καμία αντιδικία με κανέναν, εμένα με ενδιαφέρει η στήριξη της παράταξης, αυτή είναι η ουσία.
Τώρα, κάνατε κι ένα άλλο ερώτημα, «αν η συμπεριφορά μου θα ήταν διαφορετική σε περίπτωση που η κυβέρνηση είχε πολύ ισχυρή και άνετη πλειοψηφία». Φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Σαμαρά, έτσι δεν είναι;

Δ. Ζαχαρόπουλος («Περιοδικό 37,2.gr»): Σαφώς.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, οι Αρχηγοί των δύο κομμάτων που έχουμε την ευθύνη για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κυβέρνησης αυτής, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψιν τον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, την άποψη των βουλευτών μας και το γεγονός ότι η πλειοψηφία είναι βεβαίως αριθμητικά περιορισμένη. Το πρώτο και κύριο είναι η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε. Αναφέρεστε συνεχώς στις ευθύνες που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και στον αγώνα που κάνει συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θέλω να σας ρωτήσω, που τοποθετείτε χρονικά αυτή την έξοδο από την κρίση, ποιο είναι το καταλυτικό γεγονός που θα σημάνει την έξοδο από την κρίση κι αν αυτό θα σηματοδοτήσει και την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από τη συγκυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Και συμπληρωματικά, που θα πάει η κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, η κυβέρνηση έχει λάβει μία εντολή τον Ιούνιο του 2012, η οποία έχει συνταγματική διάρκεια 4 ετών και είναι λογικό, δίκαιο και αναγκαίο για τη χώρα να ολοκληρωθεί, με στοιχειώδη άνεση, αυτή η προσπάθεια, να αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα.
Φυσικά υπάρχει ένας ενδιάμεσος συνταγματικός κρίκος, που είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Αυτό όμως είναι ένα ερώτημα όχι μόνο για μας, αλλά και για τους άλλους βουλευτές στη Βουλή αυτή. Άρα σίγουρα χρειαζόμαστε το χρόνο αυτόν, όλο το χρόνο της κοινοβουλευτικής περιόδου και αυτό θα το κρίνουμε συνταγματικά το Μάρτιο του 2015 στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έξοδος από την κρίση, σε επίπεδο εθνικής οικονομικής πολιτικής, έχει αρχίσει, διότι η έξοδος από την κρίση είναι η επάνοδος στις αγορές. Έξοδος από την κρίση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδος από την κρίση είναι το γεγονός ότι δε θα χρειαστούμε νέα μέτρα, νέο μνημόνιο και μπορούμε να απαλλαγούμε σταδιακά από την τρόικα.
Αυτό όμως πρέπει να το νοιώσει ο πολίτης στο δικό του επίπεδο. Πρέπει ο πολίτης να νοιώσει ότι μειώνεται η ανεργία, ότι λειτουργούν ξανά οι συλλογικές συμβάσεις, που λειτουργούν. Είχαμε ήδη ξανά φέτος, μετά από καιρό, Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπογράφονται κλαδικές συμβάσεις σε τομείς που πηγαίνουν καλά, όπως ο τουρισμός, αρχίζει να λειτουργεί η νέα περίοδος του ΕΣΠΑ, αρχίζει να λειτουργεί η νέα περίοδος της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ.
Ο τουρισμός φέτος θα πάει εξαιρετικά, παρά την κρίση στη Ρωσία και την Ουκρανία, η ναυτιλία μας μπορεί να επενδύσει κεφάλαια στη στεριά στην Ελλάδα. Άρα πρέπει αυτό να φανεί σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό κι αυτό χρειάζεται ένα στοιχειώδες διάστημα, ώστε να μεταφερθούμε από το επίπεδο των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών που αφορούν τη χώρα στο επίπεδο το μικροοικονομικό των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των ατόμων.
Δε μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά υπέρ των πολιτών, ουρλιάζουν, τσιρίζουν, οδύρονται, κλαίνε ότι θα πάρουμε νέα μέτρα, ότι θα έρθει νέο μνημόνιο, ότι η τρόικα δε θα φύγει. Λοιπόν θα λυπηθούν, θα διαψευσθούν όλα αυτά, όπως διαψεύστηκαν όλες οι Ερινύες και όλες οι Κασσάνδρες οι οποίες ουρλιάζουν επί χρόνια τώρα.

Συντονιστής: Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστούμε πάρα πολύ.