Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Τριμερής Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ.
Ο κ. Σκρέκας συζήτησε με τις ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου και Karine Elharrar, για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας. Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.