Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού των κρατών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

H θεματική της Διάσκεψης των Υπουργών Πολιτισμού των κρατών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε ως θέμα την «Συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικό πόρο στη δημιουργία μιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής Ευρώπης», διεξήχθη στο Στρασβούργο.
Αναφερόμενη στη Διάσκεψη η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε τα εξής:
«Για να επιτευχθεί η μέγιστη συμβολή του Πολιτισμού στην ανάπτυξη, απαιτούνται τολμηρές, ολιστικές και ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα παραδοσιακά εμπόδια και θα επιτύχουν μια δυναμική σύνθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο πολιτισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες.
Επίσης, απαιτούνται πολιτικές που θα επιδιώκουν οικονομία κλίμακας μέσω συνεργειών με άλλους τομείς και εκσυγχρονισμό μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ο τελευταίος εξυπηρετεί παράλληλα τους στόχους της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της ενίσχυσης και της προώθησης του πολιτιστικού κεφαλαίου μέσω καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και τεχνογνωσίας.
Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης και προώθησης των δεδομένων του πολιτιστικού αποθέματος, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται να είναι ανοιχτές, διαφανείς και προσβάσιμες, δεκτικές στη συνεργασία, τη δημοκρατική συμμετοχή και τη λογοδοσία.
Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα των πολιτιστικών διαδικασιών και των θεσμών στις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να διασφαλιστεί χωρίς να διακυβεύεται ο ανθρωποκεντρικός άξονας του Πολιτισμού.
Ταυτόχρονα, ο Πολιτισμός μπορεί και πρέπει να συμβάλει στα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά θεμέλια της νέας ψηφιακής εποχής».