Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Συμβολή του πολιτισμού στην περιφερειακή και εθνική οικονομία με έργα άνω του 1 δισ. ευρώ

Τον καταλυτικό ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείο ανάπτυξης -τοπικής, περιφερειακής, εθνικής- και την ορατή αποτύπωση της δυναμικής αυτής σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας, με οφέλη για την απασχόληση και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, ανέπτυξε η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στο Olympia Forum III.
Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί ένα μείζον πρόγραμμα έργων.
Μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιεί 399 έργα συνολικού προϋπολογισμού 424.000.000 ευρώ.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οι υπηρεσίες του Υπουργείου υλοποιούν –μέχρι σήμερα- ένα πρόγραμμα 114 έργων, προϋπολογισμού 317.000.000 ευρώ.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εξασφαλίσει πόρους άνω των 500.000.000 ευρώ.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί και τα υπόλοιπα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 200.000.000 ευρώ.
Επίσης, τρέχουμε ένα πρόγραμμα 188 έργων σε όλη την Επικράτεια, είτε μέσω προγραμματικών συμβάσεων, είτε με συμμετοχή σε έργα τρίτων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων πολιτισμού των τριών αυτών διακριτών ενοτήτων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Στα έργα αυτά, ιδιαίτερα εκείνα που εκτελούνται με αυτεπιστασίες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι.
Εάν ληφθούν υπόψη και τα έργα που εκτελούνται με αναδόχους, εύκολα  ανιλαμβάνεται κανείς, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες.
Αυτοί οι αριθμοί είναι η αντικειμενική απόδειξη του αποτυπώματος του πολιτισμού στην οικονομία.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργούν υπεραξία σε οποιοδήποτε έργο, δημόσιο ή ιδιωτικό.
Με απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συμβαδίζει απολύτως με τις επενδύσεις και με τα δημόσια κοινωφελή έργα. Παράλληλα, το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω των έργων που υλοποιεί συμβάλλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και ενισχύει απολύτως τον πολιτιστικό τουρισμό, που αποδεδειγμένα καλύπτει το 40% των εσόδων του τουρισμού, γενικά. Οι επενδύσεις στην ανάδειξη και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς οδηγούν σε υψηλότερου επιπέδου και εισοδήματος επισκέπτες».