Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Επιτροπή «Φύση 2000»

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής «Φύση 2000» με τη νέα της σύνθεση, η οποία συγκροτήθηκε με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη.
Κύρια αρμοδιότητα της Επιτροπής «Φύση 2000» είναι ο έλεγχος τήρησης και αποτελεσματικής εφαρμογής των διατάξεων της Οδηγίας για τους οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), όπως ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο, για το σύνολο των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνες Ειδικής Προστασίας), αλλά και για το σύνολο του Εθνικού χώρου (πέραν του δικτύου Natura 2000).
Η Επιτροπή «Φύση 2000» ενεργεί και ως Εθνική Επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών, με σκοπό το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των διαδικασιών προγραμματισμού, οργάνωσης και λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ν. 2742/1999, άρθρο 17), ασκώντας σειρά αρμοδιοτήτων για το σκοπό αυτό. Μεταξύ αυτών είναι η καταγραφή, η ταξινόμηση,  ο συντονισμός, ο έλεγχος και η αξιολόγηση του έργου και των δραστηριοτήτων των φορέων διαχείρισης, η εισήγηση στα αρμόδια Υπουργεία των γενικότερων μέτρων και των δράσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη των υπό προστασία περιοχών και η εισήγηση για την κατανομή πόρων στους φορείς διαχείρισης, ώστε να εκπληρώσουν το σκοπό τους (ν. 3044/2003). Στις αρμοδιότητες της Επιτροπής «Φύση 2000» προστέθηκε η αξιολόγηση σχεδίων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και συνολικά της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Επιπλέον βάσει του ν. 4685/2020 (άρθρο 28 παρ. 1) ο εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής «Φύση 2000» ορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η Επιτροπή «Φύση 2000» στεγάζεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα παρέχει και τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη. Μέχρι την πλήρη λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, η υποστήριξη παρέχεται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.