Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά με την υπογραφή πέντε συμβάσεων ύψους 52 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης:
«Η υπογραφή πέντε συμβάσεων, συνολικού ύψους 52 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, είναι ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, που λαμβάνουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας.
Η συνεργασία δασικών υπηρεσιών, ΤΑΙΠΕΔ και αναδόχων, είναι καταλυτική για την επίτευξη αυτού του στόχου, που αφορά στην αναδάσωση περιοχών συνολικής έκτασης άνω των 58.000 στρεμμάτων.
Οι παρεμβάσεις αφορούν στην Αττική και συγκεκριμένα στην Πεντέλη -ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, πάνω από τους καταρράκτες, πάνω από την Μονή Παντοκράτορος (Νταού) Πεντέλης, στους δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, στον Μαραθώνα πλησίον της λίμνης, στους δήμους Φυλής και Αχαρνών, στην Πάρνηθα πέριξ του Σανατορίου, πέριξ του δάσους γιγάντων και του Καζίνου, στον Ωρωπό, στον Διόνυσο, στα Μέγαρα, στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα, στους δήμους Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Γλυφάδας και Λαυρεωτικής.
Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις στην Κεντρική Μακεδονία (Δήμοι Θέρμης και Ωραιοκάστρου) και στην Β. Εύβοια (Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας).
Παράλληλα, συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση, τις πρωτοβουλίες, για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι σε πλήρη εξέλιξη μεγάλα έργα πρόληψης (AntiNero), απέναντι στις πυρκαγιές.
Επιπλέον, υλοποιούμε μία εμβληματική μεταρρύθμιση για την ενεργό διαχείριση των δασών μας, η οποία αφορά στην απομάκρυνση τεράστιων ποσοτήτων εύφλεκτης, υπερβάλλουσας βιομάζας που έχει συσσωρευτεί σε αυτά, στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους.
Είμαστε σε επαγρύπνηση απέναντι στην επελαύνουσα, κλιματική κρίση, αναπτύσσοντας στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της».