Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Κονδύλι, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για επενδύσεις

Διαδικτυακή, ενημερωτική ημερίδα για την πορεία της Αποστολής (mission) «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030, από και προς τον πολίτη» διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κατά την εκδήλωση, οι συμμετέχοντες Δήμοι ενημερώθηκαν για το νέο διεθνές, χρηματοδοτικό εργαλείο που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή τους.
Μέσω του Κόμβου Capital Hub, 112 ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και του HorizonEu, καλούνται να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Οι πόλεις που έχουν λάβει την πιστοποίηση της ΕΕ, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συγκεκριμένα, θα δύνανται να διαρθρώνουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, να εισάγουν έργα σε διάφορους παρόχους κεφαλαίων και να λαμβάνουν στήριξη κατά τη διαδικασία κλεισίματος συμφωνιών. Τονίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει δεσμεύσει δανειοδοτικό κονδύλι, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για όλες τις επιλεγείσες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο τις επενδύσεις σε: ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, συστήματα τηλεθέρμανσης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βιώσιμη κινητικότητα, αστική ανανέωση, υποδομές ύδρευσης, όπως και κοινωνικές υποδομές.