Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ» και στους δημοσιογράφους Αιμ. Περδικάρη και Ν. Μπαστέα.
Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Ανδρουλάκη καλή σας μέρα.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Φαντάζομαι έχετε αποτιμήσει το διήμερο συμπόσιο για τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ. Όμως αυτό που σας απασχολεί πια από εδώ και πέρα είναι η εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη ΔΕΘ την Κυριακή. Τι περίπου θα περιλαμβάνει η ομιλία του, μπορείτε να μας δώσετε ένα στίγμα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς στο διήμερο πολιτικο-επιστημονικό συνέδριο που έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία για να ξανασυζητήσουμε, να βρεθούμε όλοι μαζί. Έστειλε πολλά μηνύματα ενότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προοπτικής της κεντροαριστεράς.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά τη ΔΕΘ η ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου θα αφορά κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στην πραγματική οικονομία σε σχέση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Θα είναι ένα πακέτο κοινωνικό. Επίσης, θα επαναφέρουμε την πρόταση για την ανεργία, την οποία έχουμε καταθέσει ήδη, διότι, το μείζον θέμα στην ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Κάποια περισσότερα στοιχεία;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω τίποτε παραπάνω. Αυτά θα τα πει ο Πρόεδρος την Κυριακή.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Υπάρχει όμως κάποιο θέμα που θα θέσει ο κ. Βενιζέλος την Κυριακή, το οποίο ήδη δεν έχετε συζητήσει με τους εταίρους σας στην κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιο καινούργιο ζήτημα δηλαδή;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτά θα τα ακούσετε από τον Πρόεδρο την Κυριακή στη ΔΕΘ.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Ούτε ένα ναι, ή ένα όχι; Μας αφήνετε να αγωνιούμε.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Από την απάντησή σας πάντως καταλαβαίνουμε ότι κάτι θα έχει η ομιλία αυτή. Επειδή λέμε για όλα αυτά που θα πει, τον ακούσαμε και προχθές να λέει ότι η βάση των αλλαγών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πολιτικό σύστημα, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα θέσει κι αυτό το ζήτημα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Οι μεταρρυθμίσεις είναι τριών ειδών. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος και τη δημόσια διοίκηση και οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Αυτές αφορούν κυρίως την ανταγωνιστικότητα, γιατί έχουν πέσει πάρα πολύ οι μισθοί, την ώρα που οι τιμές των προϊόντων και το κόστος ζωής παραμένουν πολύ υψηλά. Και τέλος υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το πολιτικό σύστημα.
Ήδη έχουμε μιλήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος το καλοκαίρι. Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους και για τον εκλογικό νόμο, διότι στις σημερινές συνθήκες έχουν γίνει μόνο συμβολικές παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα, όπως π.χ. με τις μειώσεις των μισθών των βουλευτών. Εμείς πρέπει να προτείνουμε ένα νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα είναι πιο αναλογικός και ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να εκφραστεί, να συμμετέχει και όχι αυτό να αποτελεί προνόμιο των ελίτ.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Άρα δεν διαψεύδετε το ενδεχόμενο αυτό να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της συζήτησης με τον πρωθυπουργό το προσεχές χρονικό διάστημα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήδη στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο αναθέσαμε σε μια ομάδα μελών του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη να συζητήσουν και να ετοιμάσουμε μια πρόταση για τον εκλογικό νόμο.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Το λέω περισσότερο γιατί εκπέμπετε διαφορετικό μήνυμα από το Μαξίμου, ότι αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εμείς θέτουμε τα θέματα διότι υπάρχει μια κυβέρνηση δυο εταίρων και ο κάθε εταίρος θέτει τα θέματα και τις πολιτικές προτεραιότητες που θεωρεί, σύμφωνα με την δική του κοινωνική και πολιτική ανάλυση.
Εμείς θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας νέος εκλογικός νόμος, όπως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και στα τρία επίπεδα που σας είπα προηγουμένως.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Κύριε Ανδρουλάκη δεν σας ακούμε. Κάνει πάρα πολλές διακοπές.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις και στην αγορά, δηλαδή στο τραπεζικό σύστημα, στο φορολογικό, σε διάφορα επίπεδα, στη στήριξη της αγοράς, στον ανταγωνισμό και βέβαια και στο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να μιλάμε μονομερώς μόνο για μεταρρυθμίσεις στον έναν τομέα από τους τρείς.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για ποιο λόγο όμως αντιμετωπίζετε επιφυλακτικά την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, το Μαξίμου στην ουσία δια του Υπουργού Εσωτερικών, για αλλαγή στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, διότι σε μια κυβέρνηση δυο εταίρων, αυτά πρέπει να συζητιούνται πριν βγουν στη δημοσιότητα. Να δούμε την πρόταση της Ν.Δ., ωστόσο, υπάρχει και μια άποψη θέσης την οποία θέλω να ξεκαθαρίσω. Δεν μπορεί να συζητάμε για εκλογικό νόμο λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Είναι θέμα αρχής. Πέρα από την πρόταση αυτή καθ’ εαυτή την οποία δεν έχω καταλάβει ακόμη. Άλλα έλεγε ο κ. Στυλιανίδης και άλλα προχθές στο MEGA ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και ούτε η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι ακριβώς η πρότασή της. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ανοίγεις ένα τέτοιο θέμα. Δηλαδή οι εκλογές οι δημοτικές και κάθε εκλογές πρέπει να γίνονται με έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν θα είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Πρέπει οι κανόνες να είναι σαφείς και να είναι ξεκάθαροι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Αυτή τη στιγμή και έπειτα από αυτή την ενδιαφέρουσα διημερίδα, αναρωτιέμαι ποια είναι η βασική αγωνία εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Να μην απορροφηθεί από τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και να δώσει το δικό της χαρακτήρα, ή να στείλει οπωσδήποτε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί κάποια στιγμή με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπήρχαν απόψεις. Δηλαδή νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βρει μια καινούργια φυσιογνωμία, πιέζεται όμως πάρα πολύ και από δεξιά και από αριστερά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε πολιτικός, ούτε ιδεολογικός να γίνει αποκούμπι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ έχει όμως μια τεράστια ευθύνη η οποία να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πλειοψηφικό, δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή η προσπάθεια έγινε τις τελευταίες δυο μέρες.
Πώς συγκροτείται αυτό; Σε δυο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το ευρωπαϊκό. Πρέπει να υπάρχει μια φωνή πατριωτική, σοσιαλιστική, που θα αμφισβητεί την κυρίαρχη ιδεολογία που υπάρχει στην Ευρώπη της απόλυτης λιτότητας. Μια νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που προέρχεται από κράτη κυρίως του Βορρά και η οποία δεν βοηθάει την Ευρώπη να προχωρήσει στο όνομα της πολιτικής ενοποίησης. Το ένα είναι αυτό.
Και το δεύτερο, σε εθνικό επίπεδο να υπάρχει μια καθαρά μεταρρυθμιστική φωνή. Μια φωνή που θα προωθεί μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών. Η παλιά Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το κράτος ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τους πολίτες.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τα επόμενα βήματα γι’ αυτό που λέτε ακριβώς και ακούσαμε και σε αυτή τη διημερίδα για την ένωση, την ανασυγκρότηση; Διαλέξτε όποια λέξη θέλετε της κεντροαριστεράς, ποια θα είναι; Ποια θα είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ σε αυτά τα βήματα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί με συνάθροιση παλαιών στελεχών που για τον άλφα ή βήτα λόγο ήταν μακριά στο ΠΑΣΟΚ σε διάφορους χώρους το τα τελευταίο διάστημα. Η κεντροαριστερά αυτή που εγώ φαντάζομαι πρέπει να συγκροτηθεί από τη βάση, από τα κάτω, από την κοινωνία και το καλύτερο γήπεδο για να γίνει αυτό είναι οι δημοτικές εκλογές που εκφράζονται οι τοπικές κοινωνίες.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Με ποιο τρόπο θα χωρέσει τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου αυτή η προσπάθεια; Γιατί απ’ ό,τι καταλάβαμε από τις ομιλίες και των δυο στη διημερίδα θα είναι ενεργή η δική τους συμμετοχή. Τουλάχιστον αυτό θέλουν οι ίδιοι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μα, όταν συζητάμε για μια προσπάθεια από τα κάτω, όπως εγώ φαντάζομαι, ο καθένας τοποθετεί τον εαυτό του πολιτικά και όχι με ρόλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε ηγεμονισμούς. Το άγχος μιας σύγχρονης τέτοιας προσπάθειας δεν είναι πώς θα τοποθετηθεί ούτε τα μεγάλα στελέχη του χθες, ούτε τα μεγάλα στελέχη του σήμερα, αλλά πως θα τοποθετηθούν οι πολίτες. Πιστεύω ότι μια τέτοια προσπάθεια εάν γίνει στις επόμενες δημοτικές εκλογές χωρίς χρίσματα, χωρίς την παλαιοκομματική κουλτούρα. Αλλά, να γίνει με διακηρυκτικό τρόπο απέναντι σε μια ατζέντα που θα θέλει ένα άλλο κράτος, μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα συγκινεί τις κοινωνίες.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις δημοτικές εκλογές με ευρείες συμμαχίες παντού; Που θα πιάνουν ένα φάσμα διαφόρων κομμάτων;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές δεν θα ακολουθήσει την παλαιοκομματική μέθοδο που ήταν χρίσματα και παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες από τα πάνω. Αυτό μπορώ να σας πω σήμερα.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Μάλιστα.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Το οποίο μπορεί να σημαίνει και συνεργασία, εντός εισαγωγικών, ή συνεργασία με τον τρόπο που θα εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία όπως μας την περιγράφετε με τη Ν.Δ.;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θα το δούμε. Μίλησα για κεντροαριστερά.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Άρα αποκλείετε το ενδεχόμενο να στηρίξετε κάποιους κοινούς υποψηφίους με τη Ν.Δ. σε μεγάλους δήμους;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εσείς πάλι πάτε στη λογική των χρισμάτων. Εγώ σας είπα ότι αυτή είναι η παλαιοκομματική λογική.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Ίσα – ίσα πάμε στη λογική των συνεργασιών. Απλά θέλουμε να ….
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Χαρτογραφήσουμε τις συνεργασίες προσπαθούμε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε από τα κάτω στη λογική της διακήρυξης. Στη διακηρυκτική λογική. Και πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι μια λύση η οποία θα βοηθήσει τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα εξ αρχής, εκ του μηδενός, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς ανάγκη να ικανοποιήσουμε ρόλους.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σαφές.
Κύριε Ανδρουλάκη, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία που είχαμε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Γεια σας.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.
Ν. ΜΠΑΣΤΕΑ: Γεια σας.