Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Από την έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων του 2020 λείπει ως θέμα τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου

Ποια αναμνηστικά κέρματα και συλλεκτικά νομίσματα με παραστάσεις -που εμάς τους Έλληνες μας κάνουν υπερήφανους- εκδίδονται φέτος, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Νομισματικού Προγράμματος

Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για φέτος την έκδοση δύο αναμνηστικών κερμάτων κυκλοφορίας των δύο ευρώ: Το πρώτο με θέμα τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και το δεύτερο τα 100 χρόνια της ένωσης της Θράκης με την Ελλάδα. Πριν δέκα χρόνια η χώρα μας προχώρησε στην έκδοση αναμνηστικού κέρματος κυκλοφορίας των δύο ευρώ με θέμα τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Επίσης, έχει προγραμματίσει την έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων και την έκδοση επιμελημένων εκδόσεων νομισμάτων, με διάφορες παραστάσεις, όπως τους Περσικούς Πολέμους, τη Μάχη των Θερμοπυλών, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κλπ.
Από την έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων λείπει ως θέμα τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου.
Για την παράλειψη αυτή είναι βέβαιο ότι κάποιοι ευθύνονται...

Τα αναμνηστικά κέρματα κυκλοφορίας των δύο ευρώ εκδίδονται επισήμως από χώρες της ζώνης του ευρώ. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν διαφορετική εθνική όψη από εκείνη των συνήθων κερμάτων με σκοπό να εορταστεί ένα γεγονός ή να τιμηθεί μια επέτειος, μια προσωπικότητα, κλπ.
Η κοινή όψη, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές τους δε διαφοροποιούνται από ένα κανονικό κέρμα των δύο ευρώ. Τα αναμνηστικά κέρματα που εκδίδουν από κοινού όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ φέρουν το ίδιο σχέδιο στην εθνική τους όψη, ενώ το όνομα της χώρας έκδοσης και το εορταζόμενο γεγονός αναγράφονται στην αντίστοιχη γλώσσα.
Όλα τα αναμνηστικά κέρματα ευρώ, αποκλειστικά ονομαστικής αξίας δύο ευρώ, αποτελούν μέρος των κερμάτων ευρώ που προορίζονται για κυκλοφορία και έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται – και πρέπει να γίνονται αποδεκτά – όπως οποιοδήποτε άλλο κέρμα ευρώ.
Κάθε κράτος-μέλος με νόμισμα το ευρώ μπορεί να εκδίδει και να θέτει σε κυκλοφορία μόνο δύο αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ το χρόνο.
Tο πρώτο αναμνηστικό κέρμα ευρώ εκδόθηκε το 2004 από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τα συλλεκτικά νομίσματα ευρώ εκδίδονται επισήμως από τα κράτη-μέλη, αλλά δεν προορίζονται για κυκλοφορία. Έχουν ονομαστική αξία, η οποία είναι πάντοτε διαφορετική από εκείνη των κυκλοφορούντων κερμάτων, όπως επίσης και η παράσταση που απεικονίζεται σε αυτά.
Ενώ τα κυκλοφορούντα κέρματα αποτελούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, τα συλλεκτικά νομίσματα αποτελούν νόμιμo χρήμα μόνο στη χώρα έκδοσής τους. Τα νομίσματα αυτά σπανίως χρησιμοποιούνται για πληρωμές, διότι η αγοραία αξία τους είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή ο άργυρος.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020

Το Υπουργείο Οικονομικών – Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό του Νομισματικού Προγράμματος 2020, προγραμματίζεται η έκδοση αναμνηστικών κερμάτων κυκλοφορίας των δύο ευρώ, η έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων και η έκδοση επιμελημένων εκδόσεων νομισμάτων:
I) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» (έως 735.000 τεμάχια)
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» (έως 743.000 τεμάχια)

II) ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
·ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (gold) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 200€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΣΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ» (έως 750 τεμάχια)
·ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (mini gold plus) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 100€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΕΡΜΗΣ» (έως 1.200 τεμάχια)
·ΧΡΥΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (mini gold) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 50€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ» (έως 1.500 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (silver) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «EUROPA STAR 2020 – ΓΟΤΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» (έως 5.000 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (silver) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ» (έως 3.000 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (silver) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» (έως 3.000 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (mini silver) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 6€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «75 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ» (έως 1.200 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (silver) ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΥΡΤΙΣ» (έως 2.500 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ» (έως 5.000 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – IRIS HELLENICA» (έως 5.000 τεμάχια)
·ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ» (έως 6.000 τεμάχια)

III) ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
·ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΕΥΡΩ ΚΟΠΗΣ 2020 ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΛΕΣΒΟΣ» (έως 10.000 τεμάχια)
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ (έως 5.000 τεμάχια)
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ (έως 2.000 τεμάχια)
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ» ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ BLISTER ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ ΛΑΜΠΡΗ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ (έως 10.000 τεμάχια)
·ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ BLISTER ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ ΛΑΜΠΡΗ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ (έως 5.000 τεμάχια)