Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Νέες παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών

Επιταχύνεται το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ρυθμοί εξέτασης των αντιρρήσεων, με δύο ακόμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα εισαχθούν σε νομοσχέδιο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου.
Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των περίπου 180 χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί και αφορούν στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, έχουν εξεταστεί μόνον οι 10 χιλιάδες!
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τις παρακάτω δύο παρεμβάσεις:
Πρώτη παρέμβαση: Αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων και καθορισμός της αμοιβής τους, ανάλογα με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.
Δεύτερη παρέμβαση: Αλλαγή της ισχύουσας διάταξης, ώστε όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως να μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι αγροτικές εκτάσεις που ήταν αγροί και παραμένουν αγροί και χαρακτηρίστηκαν αναδασωτέες αποχαρακτηρίζονται, ύστερα από αίτηση των ιδιοκτητών τους ή αυτεπάγγελτα από την δασική υπηρεσία.
Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να δώσει λύση και στο ζήτημα των περίπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενός εκατομμυρίου δασικών αυθαιρέτων, για τα οποία ο Κώστας Χατζηδάκης είπε πως θα αντιμετωπιστούν μεν με αυστηρότητα, αλλά χωρίς προσπάθεια να «δοθούν μάχες ανεμόμυλων».
«Δεν μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας Δον Κιχώτης και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών», σχολίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.