Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Προς ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας “Βοήθεια στο σπίτι” ;

Πρόταση για Όρθια Κοινωνία, Ζωντανή Οικονομία

Την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του προσωπικού στο ΕΣΥ και των εργαζόμενων στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, με ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ζητά επιμόνως η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, εφόσον οι κατηγορίες αυτές των εργαζομένων ενταχθούν, θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα και παράλληλα η συνταξιοδότησή τους θα γίνεται νωρίτερα κατά πέντε χρόνια.
Ήδη, το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική τροπολογία και καλεί την Κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ., καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας.
Εάν το παραπάνω συμβεί, σημαίνει ότι στην ουσία η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής θα γίνει αποδεκτή, ανεξάρτητα από την τυπική ή όχι αποδοχή της τροπολογίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι τελικές Κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι και αφού η επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ολοκληρώσει (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020) το έργο της.

Πρόταση για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Η Φώφη Γεννηματά, μέσω τηλεδιάσκεψης, συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για ένα κοστολογημένο, όπως ισχυρίζεται, πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας. Στόχος η διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με κάλυψη μισθού κατά 40% από το κράτος για 6 μήνες.