Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Δεν θα επιτραπεί η διανομή του Αγίου Φωτός


Προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης Υγείας, βάσει των εισηγήσεων του ΕΟΔΥ

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ. Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Αθήνα και από εκεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.
Ωστόσο, το Άγιο Φως δεν θα μοιραστεί στους πιστούς, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό.
Τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και η Κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτραπεί η παράδοση του Αγίου Φωτός σε κανέναν, καθώς προέχει η προάσπιση της ανθρώπινης Υγείας.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ερωτηθείς για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, δήλωσε ότι κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος στέλνει τιμητικώς έναν αρχιερέα, με την αποστολή του ΥΠΕΞ, για να φέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα.
«Φέτος, η Ιερά Σύνοδος, ενώ έλαβε την πρόσκληση από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αποφάσισε να μη συμμετάσχει» υπογράμμισε ο κ. Ιερόθεος.
Παρά ταύτα, κατά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενδέχεται να δώσει το «παρών» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, λόγω εγγύτητας της μητροπόλεώς του. Το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να μην εμπλακεί κατ' οποιονδήποτε τρόπο στη διανομή του Αγίου Φωτός στους πιστούς.
Αναφορικά, με τις προθέσεις που εξέφρασαν δήμαρχοι ώστε να μοιράσουν το Άγιο Φως στα σπίτια δημοτών ο κ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου είπε ότι «είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες δεν έχει σχέση η Ιερά Σύνοδος».
Σχετικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτραπεί η κατ' οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός από τους κατά τόπους δήμους.
«Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» επεσήμανε.