Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Πρόταση για παράταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτό μέχρι 31.12.2021

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση σε ομιλία του στη Βουλή επεσήμανε τα εξής:
«Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι απολύτως επιτυχημένο.
Είναι ένα Πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες, των χρόνια πασχόντων και των υπερηλίκων.
Είναι κρίμα όμως που στο συγκεκριμένο θέμα εμφανίζεστε να έχετε περιέλθει σε σύγχυση και το αντιμετωπίζετε με προχειρότητα, για να μην πω με ελαφρότητα.
Εκτός από την δημιουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το ΠΑΣΟΚ, αρχές της δεκαετίας του 2000, εδώ οφείλω να μνημονεύσω το όνομα του αείμνηστου Μανώλη Σκουλάκη, το 2013-2014 σχεδιάσαμε την μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Προγράμματος, αφού ανατρέψαμε τις αποφάσεις ιδιωτικοποίησης που είχε λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Απρίλιο του 2013 πριν τον ανασχηματισμό.
Με το άρθρο 127 του ν.4199/2013 παρατείναμε το Πρόγραμμα και νομοθετήσαμε το νέο πλαίσιο. Την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο επιμείναμε μαζί με τους εργαζόμενους και πετύχαμε τη δρομολόγηση προκήρυξης για μόνιμη στελέχωση. Σήμερα αυτό το οποίο δεν υπάρχει, είναι ένα σχέδιο μετάβασης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να μην παρέχονται οι υπηρεσίες να είναι μεγάλος.
Γι’ αυτό ως Κίνημα Αλλαγής, καταθέσαμε μια πλήρη τροπολογία που παρατείνει σε διάρκεια το Πρόγραμμα όχι τρεις μήνες, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ένα χρόνο και τρεις μήνες, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Για το διάστημα αυτό προβλέπεται η αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα:
Παρατείνεται η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και οι συμβάσεις εργασίας όλων των απασχολουμένων σε αυτό μέχρι 31.12.2021, με εξαίρεση όσους προσληφθούν βάσει της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας του ΑΣΕΠ και εφόσον αυτό συμβεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, των οποίων οι συμβάσεις θα λυθούν αυτοδίκαια με την ανάληψη υπηρεσίας στη θέση για την οποία θα προσληφθούν».