Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για το «ανανεωμένο» πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Η υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου για την Κρήτη και το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και θα ακολουθήσουν μέχρι τέλος του έτους και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το ποσοστό της επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών φτάνει ακόμα και το 85% (και το 95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης) και για πρώτη φορά συνδέεται με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. 
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α και τα 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.
Το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ (κατανεμημένους ανά περιφέρεια), αλλά και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
Υφίσταται νόμιμα.
Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.