Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας Αρτεμισίου!

Αναδεικνύεται το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε τη δημιουργία ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας Αρτεμισίου και την εγκατάσταση των απαραίτητων ψηφιακών μέσων στο Δημοτικό κτίριο που θα διαθέσει ο Δήμος ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού ιστορικού γεγονότος, προϋπολογισμού 50 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το έτος 2021.

Ιστορικά στοιχεία για τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου

Σύμφωνα με το Χρονολόγιο Πολεμικών Γεγονότων του Ελληνικού Έθνους (αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού) η Ναυμαχία του Αρτεμισίου πραγματοποιήθηκε στις 23-8-480 π.Χ

Η Ναυμαχία έγινε πλησίον του ακρωτηρίου Αρτεμισίου, κυρίως στη σημερινή θαλάσσια περιοχή των Κοινοτήτων ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ (Ψαροπούλι), ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ & ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟΥ.
Για την Ναυμαχία του Αρτεμισίου έγραψαν πολλοί σπουδαίοι ιστορικοί, όπως ο Ηρόδοτος και ο Πλούταρχος:
#Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, γνωστός ως «Πατέρας της Ιστορίας», αποτελεί κύρια πηγή για τους Περσικούς πολέμους.
Θέμα και κύριος άξονας του έργου του «Ἱστορίαι», που οι Αλεξανδρινοί φιλόλογοι το ονόμασαν «Ἡροδότου Μοῦσαι», είναι οι πόλεμοι Ελλήνων και Περσών που αρχίζουν το 494 π.Χ. με την κατάπνιξη της Ιωνικής Επανάστασης και τελειώνουν το 479 π.Χ. με την κατάληψη του περσικού φρουρίου της Σηστού, στη Θρακική χερσόνησο του Ελλήσποντου, από τους Έλληνες.
Ο ίδιος ο Ηρόδοτος δεν έδωσε κάποιον τίτλο σε αυτό το έργο του.
Οι «Ἡροδότου Μοῦσαι» έχουν διαιρεθεί σε εννέα βιβλία και στο κάθε βιβλίο έχει δοθεί το όνομα καθεμίας από τις εννέα Μούσες.
Στο Ουρανία (Βιβλίο Η΄) ο Ηρόδοτος αναφέρεται στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αλλά και στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου.
#Ο Πλούταρχος, στο έργο Θεμιστοκλής (μέρος του Βίοι Παράλληλοι) γράφει ότι, αν και η Ναυμαχία του Αρτεμισίου δεν άλλαξε σημαντικά την ροή του πολέμου, επωφέλησε πολύ τους Έλληνες, καθώς (επισημαίνει):
«Οι ναυμαχίες, που διεξήχθησαν τότε κατά του βαρβαρικού στόλου στα στενά, δεν άσκησαν μεγάλη επιρροή στη γενική κατάσταση, αλλά έδωσαν στους Έλληνες τη μέγιστη πείρα, επειδή από τους κινδύνους έμαθαν ότι ούτε τα πλήθη των πλοίων, ούτε οι λαμπρότητες των επισήμων, ούτε οι κομπώδεις κραυγές και οι παιάνες των βαρβάρων προκαλούν φόβο σε άνδρες, οι οποίοι ξέρουν να μάχονται και είναι τολμηροί, αλλά πρέπει, καταφρονώντας όλα αυτά, να ορμούν εναντίον των εχθρών και να τους αγωνίζονται».
#Ο Βασιλιάς Όθωνας, τιμώντας τη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, με Βασιλικό Διάταγμα θέσπισε το 1836 το Δήμο ΑΡΤΕΜΙΣΕΙΣ με έδρα το χωριό ΕΛΛΗΝΙΚΑ που, επίσης, περιελάμβανε τα χωριά ΚΕΡΑΣΙΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΓΟΥΒΕΣ, ΚΑΣΤΡΙ, ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ, ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΗ, ΑΓΔΙΝΕΣ, ΓΕΡΑΚΙΟΥ & ΜΗΛΙΕΣ.
Σήμερα, στο Δήμο ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ, Δημοτική Ενότητα φέρει την ονομασία Δ.Ε. ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ, έχει έδρα την Κοινότητα ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ και περιλαμβάνει τις Κοινότητες ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ (οικισμοί ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ & ΠΕΥΚΙ), ΑΣΜΗΝΙΟ (ΑΣΜΗΝΙ & ΚΕΦΑΛΕΣ), ΑΓΔΙΝΕΣ, ΓΕΡΑΚΙΟΥ, ΑΓΡΙΟΒΟΤΑΝΟ, ΒΑΣΙΛΙΚΑ (ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΨΑΡΟΠΟΥΛΙ & ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ), ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ & ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ) και ΓΟΥΒΕΣ (ΓΟΥΒΕΣ, ΚΑΣΤΡΙ & ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ).
#Ονομασίες Κοινοτήτων που σχετίζονται με το Αρτεμίσιο:
Η Κοινότητα ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Κουρμπάτσι (τουρκικής προέλευσης, που σημαίνει ξυλοκόπημα) από το 1926 έχει μετονομαστεί σε Αρτεμίσιο, επειδή στη θέση Άγιος Γεώργιος, στο σημερινό νεκροταφείο του Πευκιού, υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά της Αρτέμιδος Προσηώας. Σήμερα, όπως προαναφέραμε, αποτελεί έδρα της Δ.Ε. ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ.
Η Κοινότητα ΒΑΣΙΛΙΚΑ, πήρε το όνομά της από τη Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο, γιατί πριν τη ναυμαχία στον κόλπο των Βασιλικών είχε αγκυροβολήσει ο στόλος των Περσών (τα Βασιλικά καράβια).
Η Κοινότητα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, πήρε το όνομά της από τη Ναυμαχία στο Αρτεμίσιο, γιατί στην δική της θαλάσσια περιοχή ναυλοχούσαν τα Ελληνικά καράβια, που έλαβαν μέρος στη ναυμαχία. Στους ιστορικούς χρόνους η περιοχή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ φαίνεται ότι ήταν πολύ σημαντική, καθώς τα επιφανειακά αρχιτεκτονικά λείψανα υποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμού της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου.

Ιστορικό ντοκουμέντο:

Δήμος ΑΡΤΕΜΙΣΕΙΣ. Το Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα που τον θέσπισε.