Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο

Υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων θα είναι γυναίκες

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο, μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα: «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «κάθε μορφή αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, αλλά και της ίδια της Δημοκρατίας».
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά από τη νεανική ηλικία μπορεί να διασφαλιστεί από τη θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο.
Το συγκεκριμένο όργανο, όπως εξήγησε ο Υπουργός, θα είναι ενεργό και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε κάθε απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στους νέους. «Ταυτόχρονα, θα είναι ένα όργανο που θα ανοίγει την πόρτα στην πολιτική. Θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία στους Δήμους, ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι έως 29 ετών και υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων μελών, (όχι των υποψηφίων) θα είναι γυναίκες».