Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σακέρ Ελ-Μαρκάμπι.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν, σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, να προχωρήσουν στην υπογραφή πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την προώθηση των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.
Για το σκοπό αυτό, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να μετεξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.
Ο Έλληνας Υπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του και για το Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο υπέγραψε στις 8 Μαρτίου με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.