Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ

Τις επτά μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην αγροτική μας οικονομία, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, στη Συνδιάσκεψη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που έγινε στην Κομοτηνή.
Περιγράφοντας τις επτά μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η ΚΑΠ, ο κ. Λιβανός είπε:
Με βάση τη νέα ΚΑΠ, λοιπόν, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις:
Πρώτον, καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, με στρατηγικό σχεδιασμό, σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Δεύτερον, ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισπράττει το 80% των πόρων.
Τρίτον, στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
Τέταρτον, ενσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
Πέμπτον, επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.
Έκτον, στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.
Έβδομον, ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.
Αναφερόμενος στους στόχους που έχουν τεθεί μέσω της ΚΑΠ ο κ. Λιβανός είπε ότι είναι εξής:
-Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες.
-Να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
-Να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι.
-Να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
-Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.
-Να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
-Να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους.