Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης

Στο ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (European Emergency Number Association, EENA), που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος-Μάριος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Πληροφορικής & Τεχνικής Υποστήριξης ΓΓΠΠ, Μάνο Ανδρουλάκη και τον Διαχειριστή Συστημάτων του 112, Βασίλη Καζούκα.
Αντικείμενο το συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών που αφορούν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναλλακτικών τρόπων επιχειρησιακής υλοποίησης του 112, καθώς και θεμάτων προειδοποίησης πολιτών σε περιπτώσεις καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.
Στην ομιλία του, ο κ. Καραγιάννης παρουσίασε τη δημιουργία και την επιχειρησιακή δράση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112. Συγκεκριμένα, περιέγραψε τα δύο σκέλη της υπηρεσίας, ήτοι το σύστημα διαχείρισης κλήσεων έκτακτης ανάγκης (εισερχόμενο σκέλος) και το σύστημα συναγερμού πολιτών (εξερχόμενο σκέλος), ενώ ανέλυσε τα στρατηγικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του συνδυασμού των δύο επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε μία υπηρεσία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διϋπουργική διάσταση της υπηρεσίας και στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ τόνισε τα οφέλη του 112 για τους πολίτες της Ευρώπης και όσους ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Θανάσης Στάβερης-Πολυκαλάς, καθώς και στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.