Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Με τρεις, επιπλέον, αποφάσεις ενισχύονται πυρόπληκτοι

Δεκαεπτά πρωτοετείς φοιτητές των πυρόπληκτων χωριών του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού θα λάβουν επίδομα ενίσχυσης 2.860 ευρώ έκαστος.
Το επίδομα θα λάβουν οι φοιτητές από τον Δήμο, χάρις στο οικονομικό όφελος που είχαν οι δύο Δήμοι της βόρειας Εύβοιας (Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας) από την πραγματοποίηση της μεγάλης συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Επίδομα 901,30 ευρώ έκαστος θα λάβουν και 54 πρωτοετείς φοιτητές των πυρόπληκτων χωριών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, επίσης, λόγω της συναυλίας.
Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού αποφάσισε να προσλάβει 15 εργάτες με σύμβαση για να συμβάλουν στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά, εντός και περιμετρικά των οικισμών.
Στο χωριό Γούβες, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Κοντζιά, θα πραγματοποιηθεί έργο Πράσινης Ζώνης Πυροπροστασίας και συγκεκριμένα έργο φυτεύσεων πυράντοχων πλατύφυλλων δασικών δέντρων, εν είδει πρόσθετης γραμμής άμυνας έναντι της δασικής πυρκαγιάς, εκεί όπου ο οικισμός συναντά το δάσος.
Το έργο Πράσινης Ζώνης Πυροπροστασίας θα συνοδευτεί από την κατασκευή αποθηκών νερού, πιεστικών συστημάτων για το εκτοξευόμενο νερό και από την κατασκευή αυτοματισμών για τη λειτουργία της ενεργητικής δασοπυρόσβεσης.
Η μελέτη του έργου της Πράσινης Ζώνης Πυροπροστασίας θα γίνει από το Α.Π.Θ. - Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας συνεργάζεται με το ανωτέρω Τμήμα για την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών αυτής της ζώνης. Φορέας Πρότασης: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Έργο, επίσης, Πράσινης Ζώνης Προστασίας θα πραγματοποιηθεί και στο χωριό Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου κ. Τσαπουρνιώτη.
Ενδεικτικός προϋπολογισμός των έργων Πράσινης Ζώνης Πυροπροστασίας: 800 χιλιάδες ευρώ, Πηγή χρηματοδότησης: Ταμείο Ανάκαμψης.