Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Δημιουργία Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης τεχνολογικών Scale-ups

Στο πλαίσιο του συνεδρίου “Building Europe’s Digital Sovereignty / Scale-Up Europe” που διοργανώθηκε στο Παρίσι από την Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεών, Γιάννης Τσακίρης, συνυπέγραψε με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού, του “Scale-Up Initiative”, που αφορά στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups. Δηλαδή των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες.
Για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πως πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους. Οι επιχειρήσεις αυτές διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των Ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών μελών.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών, στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια και η χώρα μας πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτήν την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία θα επενδυθούν μέσω επενδυτικών σχημάτων σε τέτοιου είδους καινοτόμες επιχειρήσεις.