Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Οι ΑΠΕ θα παρέχουν στη χώρα μας στο τέλος του 2022 το 50% και το 2026 το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας

Νωρίτερα η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα

Σε αναλυτική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας μας για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα από την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός τόνισε τα εξής:
«Η μόνιμη λύση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που η Ελλάδα σε τελευταία ανάλυση τα εισάγει στο 100% αυτή τη στιγμή. Η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, που είναι εισαγόμενα. Πως θα το κάνουμε αυτό;
Μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σήμερα φέρνουμε ένα νομοσχέδιο που αφορά τα υπεράκτια αιολικά, που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε θαλάσσιο χώρο που θα εξηγήσω παρακάτω που θα ορίσουμε εμείς ως πολιτεία τελικά, όχι άναρχα, που θα ορίσουμε να κατασκευαστούν, να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα υπεράκτια, πλωτά και τα οποία θα μπορέσουν να παράγουν  ηλεκτρική ενέργεια που θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σήμερα χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο ή χρησιμοποιώντας λιγνίτη ή ακόμα και πετρέλαιο.
Τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Επί ΣΥΡΙΖΑ κάθε χρόνο εγκαθιστούνταν λιγότερα από 400 μεγαβάτ, 200 έως 400 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το χρόνο.  Αναλάβαμε το 2019, εγκαθιστούμε πάνω από 1000 μεγαβάτ κατά μέσο όρο κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι και το 2022 νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Έχουμε γλιτώσει φέτος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ εισαγωγών φυσικού αερίου επειδή επιταχύναμε την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Και με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε λιγότερο φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος.
Αυτό θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Το 2026 η Ελλάδα θα έχει πιάσει 4 χρόνια νωρίτερα τους στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της μείγμα.  Δηλαδή το 62% της ηλεκτρικής ενέργειας το 2026, το 50% τέλος του 2022 προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε μέσα από την ανάπτυξη των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέσα από την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης, μέσα από την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των διασυνδέσεων της χώρας με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες και με τις τρίτες χώρες».