Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις προτείνει η Κομισιόν

Η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δις υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δις σε δάνεια

Η Κομισιόν προτείνει ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην ΕΕ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.
Από αυτά η χώρα μας θα λάβει 22,5 δις ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δις σε δάνεια.
Με αφορμή το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν 2 φορές από την ψηφοφορία για το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπερψηφίστηκε από την Ευρωβουλή (17/4/2020 Υπέρ 395, Κατά 171, Αποχή 128 & 15/5/2020 Υπέρ 505, Κατά119, Αποχή 69), η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σχολίασε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την εθνική προσπάθεια και ζητάει τα ρέστα!»

Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προέβη στην εξής δήλωση:
«1)Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Ταμείο Ανασυγκρότησης» είναι θετική, στην κατεύθυνση που είχαμε και εμείς ζητήσει και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην υπέρβαση της κρίσης. Περιλαμβάνει σημαντικές μεταβιβάσεις πόρων, που δεν συνδέονται με πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Τώρα είναι η ώρα των Κυβερνήσεων.
Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε να εγκριθεί η πρόταση χωρίς καθυστερήσεις, περικοπές και αστερίσκους.
2)Για την Ελλάδα αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία.
Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύψει τρύπες του Προϋπολογισμού, ούτε πελατειακού χαρακτήρα επιλογές των Υπουργών.
Είναι απαραίτητο οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου «Ανασυγκρότησης» και για τη δημιουργία ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της «πράσινης οικονομίας».
Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων είναι αναγκαίο να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ τόσο των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, όσο και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με την συμμετοχή και των Κοινωνικών Εταίρων».