Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

«Πακέτα» δωρεάν διακοπών για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων

Το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ενεργοποιήσουν εντός του Ιουνίου «Πακέτα» δωρεάν διακοπών για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Τα «Πακέτα» αφορούν 533 χιλιάδες δικαιούχους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους.
Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι «υποτονική» λόγω του κορωνοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατομμυρίων ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.
Η εκτίμηση των αρμόδιων στελεχών του ΟΑΕΔ είναι πως φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300 χιλιάδες και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140 χιλιάδες δικαιούχοι.
Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών είναι 420 χιλιάδες άτομα και σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλοι 113 χιλιάδες δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ, μια που το περσινό πρόγραμμα λήγει κανονικά φέτος τον Ιούλιο.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων να επωφεληθούν από το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών θα ξεκινήσουν πιθανότατα από 10 ή 15 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.
Με τα 30 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30 χιλιάδων ευρώ εισοδήματος.