Τρίτη 6 Απριλίου 2021

5,5 δις ευρώ στους δήμους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης

Ποσό πάνω από 3 δις ευρώ προορίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους, προκειμένου να υλοποιήσουν πολύ σημαντικά έργα και τα οποία προστίθενται στα 2,5 δις ευρώ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Έργα δήμων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης σχετίζονται τόσο με την πράσινη ανάπλαση και τις “έξυπνες πόλεις” όσο και με κλασικά έργα υποδομών, όπως η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων και τα αντιπλημμυρικά έργα.
«Το Πρόγραμμα, δηλώνει ο κ. Πέτσας, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Απριλίου και μετά την έγκρισή του θα πρέπει όλοι να τρέξουμε. Η ευθύνη έχει να κάνει με την ωριμότητα των δήμων και των περιφερειών μας να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια, τα οποία αθροιστικά είναι πάνω από 5,5 δις ευρώ και αποτελούν μία πρόκληση».
Για την τεχνική επάρκεια των μικρών δήμων τονίζει ο κ. Πέτσας ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να βοηθηθούν οι μικρότεροι δήμοι, αφενός μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και αφετέρου μέσα από ένα πλαίσιο προσλήψεων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και κυρίως μηχανικούς.