Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων για την προώθηση της «Ελληνικής Διατροφής»

Τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας επιστημόνων για την προώθηση της «Ελληνικής Διατροφής», ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Σπήλιος Λιβανός.
Την συμβουλευτική ομάδα θα στελεχώσουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί και έργο της θα είναι και η παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων, γνωστή ως Nutriscore.
Επιδιώξεις του ΥΠΑΑΤ είναι:
-Η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (Front of Pack Nutrition Labelling, FOPNL) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Το σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό.
-Το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του.
-Θα πρέπει να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος τα τρόφιμα που ανήκουν στις κατηγορίες: Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) καθώς και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι.