Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ενεργοποίηση του μέτρου απόσταξης κρίσης του αδιάθετου οίνου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) την Τετάρτη 24 Ιουνίου ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο. Ειδικότερα, συζήτησε σε βάθος τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου απόσταξης κρίσης του αδιάθετου οίνου.
Με την ενεργοποίηση του μέτρου απόσταξης κρίσης οι ποσότητες αδιάθετου οίνου κατευθύνονται στην παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης.
Οι εκπρόσωπο της ΕΔΟΑΟ εκτιμούν ότι επιτυγχάνεται η ανακούφιση του αμπελοοινικού τομέα μέσω:
Της απομάκρυνσης από την αγορά ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων οίνου που δεν διατίθενται στο εμπόριο και δεν μπορούν να αποθεματοποιηθούν.
Της αποσυμφόρησης των οινοποιιών ενόψει της έναρξης της νέας αμπελουργικής περιόδου.
Της βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των οινοπαραγωγών.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο απόσταξης κρίσης εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και αφορά όλες τις κατηγορίες του, προς απόσταξη, οίνου.
Οι ενδιαφερόμενοι οινοπαραγωγοί για ένταξη στο πρόγραμμα απόσταξης κρίσης του αδιάθετου οίνου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην ψηφιακή υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ «δήλωση αποθεμάτων». Στη συνέχεια θα υποβάλουν αίτηση- υπεύθυνη δήλωση για ένταξη στο πρόγραμμα ηλεκτρονικά μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ από την 1η Ιουλίου έως και την 7η Ιουλίου 2020.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης, ενεργοποίησε για πρώτη φορά και το μέτρο πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) με 2 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά.