Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Πέρασαν οι κυρώσεις προς στην Τουρκία

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, τον αμυντικό προϋπολογισμό των 740 δις δολαρίων

Στις ΗΠΑ, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναίρεσης του βέτο του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος του αμυντικού προϋπολογισμού.

Το αμερικανικό Κογκρέσο επέφερε ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Καρπός μακρών διαπραγματεύσεων, το κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού προβλέπει μεταξύ άλλων μια αύξηση 3% των μισθών του προσωπικού στον τομέα της Άμυνας.
Η Γερουσία ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, τον προϋπολογισμό παρά τις ενστάσεις του Προέδρου, σε μια έκτακτη συνεδρίαση.
Το κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού υιοθετείται οριστικά, περιλαμβάνοντας και τις κυρώσεις προς την Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400.
Για να αρθούν οι κυρώσεις η Τουρκία θα πρέπει να δώσει πίσω τους πυραύλους ή να μην τους χρησιμοποιήσει.
Το «χαστούκι» σε βάρος του Τραμπ έλαβε χώρα την ώρα που στελέχη του κόμματός του αναγνωρίζουν την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, μια ήττα που ο ίδιος συνεχίζει να μην αποδέχεται.
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών ένωσε τη φωνή της με εκείνη των Δημοκρατικών, αψηφώντας τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη λίγο πριν το τέλος της θητείας του.
Ο Τραμπ είχε καταγγείλει, στις αρχές της εβδομάδας, μια «ρεπουμπλικανική ηγεσία αδύναμη και κουρασμένη».
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Μιτς Μακόνελ, δεν υποχώρησε, καλώντας τους γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ του προϋπολογισμού του 2021 για την Άμυνα.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε στον αγώνα μπροστά από τους ανταγωνιστές μας, όπως η Ρωσία και η Κίνα», δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης.
«Είναι επίσης μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους στρατιώτες μας και τις οικογένειές τους ότι έχουν τη στήριξή μας», συμπλήρωσε.