Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Προμετωπίδα των αγώνων το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία

Καθιερώθηκαν μαζί με άλλα φιλολαϊκά μέτρα

Το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία αποτελούν σήμερα την προμετωπίδα των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νέο εργατικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί σε διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, τονίζει ότι περιλαμβάνει πολλές θετικές για τους εργαζομένους διατάξεις και υποστηρίζει ότι η ελαστικοποίηση θα εφαρμόζεται κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του κάθε ένα εργαζόμενου και υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να μην υπάρχουν παρανοήσεις, σε άρθρο του νομοσχεδίου ρητά θα επισημαίνεται ότι είναι σε ισχύ το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία.
Σε περίπτωση που εργαζόμενος συμφωνήσει να εργαστεί έως δύο ώρες μετά το οκτάωρο θα ωφελείται, οι ώρες αυτές θα είναι ώρες ανάπαυσης κάποιο άλλο διάστημα.
Το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και μια σειρά από άλλα φιλολαϊκά μέτρα.
Αναφέρονται ενδεικτικά:
-Οι αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια μέχρι 60% και ο διπλασιασμός των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, κλπ.
-Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) μισθών και ημερομισθίων ανά τετράμηνο, ίση με τον πληθωρισμό.
-Η ετήσια άδεια των 4 εβδομάδων.
-Η απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων.
-Η καθιέρωση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας.
-Η επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας.
-Ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82.
-Η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος.
-Καθιέρωση ίσης αµοιβής για ίσης αξίας εργασία µεταξύ ανδρών και γυναικών.
-Η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τους μη προνομιούχους.
-Η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 100%.
-Η θέσπιση των επιδομάτων αναπηρίας.
-Η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας (νόμος 1329/83).
-Η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με αιχμή του τη δημιουργία Κέντρων Υγείας, πανεπιστημιακών, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων, καθώς και περιφερειακών, πολυδύναμων και αγροτικών ιατρείων με το νόμο 1397/1983. Η μεγάλη αξία του ΕΣΥ επιβεβαιώθηκε και με την πανδημία!
-Η σύσταση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με το νόμο 1579/1985.
-Η αγορά τριάντα πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL (’83 -’84).
Μεγάλη έρευνα της κοινής γνώμης για τη μεταπολιτευτική περίοδο 1974-2007 που για λογαριασμό της «Καθημερινής» διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue ανέδειξε τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πρώτη του θητεία (’81-’85) ως την καλύτερη πενταετία για τη χώρα! Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι, η κοινή γνώμη, θεωρεί πως η δημοκρατία, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, αλλά και η οικονομία, βρισκόταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο στην περίοδο 1981-88 («Καθημερινή» 12.12.07).