Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ιδρύεται ‹‹Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση ΑΕ›› (ΝΕΡΙΤ)


Ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου, αντικαθιστώντας την κλειστή, πλέον, ΕΡΤ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προανήγγειλε την ίδρυση της ‹‹Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνετ και Τηλεόρασης ΑΕ›› (ΝΕΡΙΤ) και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει άμεσα.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε σχετικά για τη ΝΕΡΙΤ ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου με προσωπικό από 1.000 - 1.200 άτομα με προτιμησιακό καθεστώς για όσους από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ απέδωσαν έργο όλα αυτά τα χρόνια.
Η ίδρυση της ΝΕΡΙΤ θα μπορέσει να καταστεί δυνατή, εφόσον ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με κινήσεις στο παρασκήνιο προετοιμάσει το έδαφος για την εκτόνωση της κρίσης μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε έχει καθοριστεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κ. Σαμαράς, ήδη, επιχειρεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να πείσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ότι το λουκέτο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος και πάντως πρέπει να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές καθώς προτίθεται να ιδρυθεί σύντομα ο φορέας της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η ΝΕΡΙΤ.
Αναφορικά για το νέο φορέα έχει ανακοινωθεί:
Η ΝΕΡΙΤ θα είναι αυτόνομη διοικητικά και οικονομικά, ενώ θα εποπτεύεται από 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο, 9ετούς θητείας.
Ο νέος τίτλος θα αποφασισθεί με απόφαση του ΔΣ κατόπιν εισήγησης του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο και θα επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο και μέλη του ΔΣ, ενώ θα εγκρίνει και το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας.
Η επιλογή των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου θα γίνεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος θα εκτελεί και χρέη προέδρου του ΔΣ, που θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα τουλάχιστον, ενώ δυο μέλη του θα μπορούν να είναι υπάλληλοι της ΝΕΡΙΤ.
Το Εποπτικό Συμβούλιο αρχικά θα συντάξει 10ετές στρατηγικό σχέδιο της ΝΕΡΙΤ. Θα ακολουθήσει έρευνα αγοράς και μελέτες, με τα συμπεράσματα των οποίων θα πορευθούν τα μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, που θα αποφασίσουν ποια θα είναι η εμπορική επωνυμία, δηλαδή ο διακριτικός τίτλος της. Επομένως ΕΡΤ τέλος και ως επωνυμία.
Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθούν, μετονομαστούν ή διατηρηθούν τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστότοποι κτλ. που θα αποτελούν το «μπουκέτο» υπηρεσιών της εταιρείας.
Ως εκ τούτου, ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3 και άλλες επωνυμίες πολύ πιθανόν να μη διατηρηθούν, όπως είναι πιθανόν να μην παραμείνουν και ως οργανικές οντότητες (μπορεί τα κανάλια να γίνουν δύο ή και ένα).
Οι μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων της καταργηθείσας ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ οποιουδήποτε. Καμιά φορολογική υποχρέωση δεν δημιουργείται σε βάρος της ΝΕΡΙΤ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ-ΑΕ ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο, στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί ένας ονομαστικός και αναπαλλοτρίωτος τίτλος.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΡΙΤ-ΑΕ είναι εκείνο που προκύπτει μετά την απογραφή και αποτίμηση των περιερχόμενων σε αυτή περιουσιακών στοιχείων, ενεργητικών και παθητικών, του καταργηθέντος ενιαίου φορέα της ΕΡΤ.