" Δέκα Ερωτήματα, Δέκα Ζητήματα
για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα"
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, πραγματοποίησε χθες εισήγηση στη Νομαρχιακή Συνέλευση Θεσσαλονίκης, με τίτλο " Δέκα Ερωτήματα, Δέκα Ζητήματα για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα".
Παραθέτουμε τη σχετική εισήγηση της κ. Γεννηματά:
1. Μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης
Επαναλαμβάνουμε συχνά και είναι αλήθεια και είναι σωστό ότι οδηγηθήκαμε, εξαναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα ιστορικό συμβιβασμό γιατί αυτό επέβαλλε το εθνικό συμφέρον.
Και με αυτό τον τρόπο υποχρεωθήκαμε αφ' ενός να υλοποιήσουμε σκληρές τιμωρητικές πολιτικές που μας επέβαλλαν οι συντηρητικοί της Ευρώπης, αφ' ετέρου υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία.
Ξέρουμε όλοι τι αποφύγαμε μέσα από αυτό τον ιστορικό συμβιβασμό και σιγά - σιγά το κατανοεί και η ελληνική κοινωνία. Αν θέλουμε όμως να μας ξαναδώσουν σημασία να μας ξανακούσουν και κυρίως να μας ξαναψηφίσουν, αυτό που πρέπει να τους πούμε είναι τι θέλουμε να πετύχουμε, τι στόχους έχουμε και πως θα το κάνουμε αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.
Η προγραμματική συμφωνία έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα δεν αρκούν μικρές καθημερινές διαφοροποιήσεις που επιχειρούμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και δυστυχώς μπροστά στην αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας και της συνοχής της Κυβέρνησης συχνά υποχωρούμε και τις εγκαταλείπουμε.
Λένε κάποιοι, ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να φύγει τώρα η τρόικα». Εγώ λέω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές λογικές της τρόικας, γιατί υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς πολύ εύκολα μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν σκληρές πολιτικές, με ή χωρίς την τρόικα.
Άρα η διαφοροποίησή μας είναι στο τι πολιτικές θα ακολουθήσουμε και όχι στο αν είναι μια τρόικα εδώ που τις επιβάλλει. Βεβαίως όλοι θέλουμε να φύγει η τρόικα αλλά το θέμα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα.
Θέλω επίσης να αναφερθώ στο περίφημο success story. Είναι άλλο ζήτημα η αισιοδοξία που πρέπει να ανακτηθεί, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε αυτούς που καθοδηγούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στη χώρα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την προσέλκυση επενδύσεων και για την κοινωνική ειρήνη και είναι άλλο να μας λέει ο κ. Σαμαράς για success story σε μια κοινωνία με πάνω από 1 εκ. ανέργους και το 60% της Νεολαίας να απαξιώνεται, να εξαθλιώνεται και να αναζητά αλλού εργασία.
2. Ποια είναι τα όρια που βάζουμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι κυβερνούν μόνοι τους, ξεχνούν ότι είναι μία τρικομματική Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση συνεργασίας οφείλει να στηρίζεται στο σεβασμό και όχι στον εκβιασμό, στη συνεννόηση και όχι στον αιφνιδιασμό, στις αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι στο δίκαιο του ισχυρού.
Το μήνυμα μας είναι ισχυρό: Δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ας το καταλάβουν. Δεν υλοποιούν το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ευθύνης από αυτούς που διόγκωσαν το χρέος και το έλλειμμα, από αυτούς που δεν στήριξαν στην πρώτη φάση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που οδήγησαν τον τόπο σε εκλογές, από αυτούς που δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε ένα ευρώ από τα 18 δισεκατομμύρια που έταξαν με τα Ζάππεια.
Εμείς επιμένουμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς την κοινωνική συναίνεση. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό.
Δεν είναι μόνο ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει την εθνική συνεννόηση.
3. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;
Πρώτη προτεραιότητα τα προγράμματα για την ανεργία.
Η οικονομία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όσο κι αν πάει καλά η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλο αριθμό ανέργων, άρα θέλει κρατική παρέμβαση.
Πρέπει να προχωρήσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε ότι δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, αλλά θα είναι μια βαθιά ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Το πρόγραμμα για την ανεργία είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Αρχηγών είχε δώσει τη συγκατάθεσή του ο κ. Σαμαράς και ξαφνικά πρόεκυψε είπαν πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε, γιατί ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος είπε ότι αν στηριχτεί αυτό το πρόγραμμα από την Κυβέρνηση, αν έρθει ως πρόταση και μεταφερθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Όπως μας ενημέρωσαν προχθές οι αρμόδιοι Υπουργοί Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Βρούτσης, επιτέλους έφυγε η περίφημη επιστολή προς τους Κοινοτικούς Επιτρόπους.
Έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες από την συμφωνία των αρχηγών της τρικομματικής που στηρίζει την Κυβέρνηση και η πιεστική κατάσταση με την ανεργία, δεν επιτρέπει άλλη απώλεια χρόνου. Ιδιαίτερα όταν οφείλεται σε ξεπερασμένες μικροκομματικές λογικές του χτες.
Δεύτερη προτεραιότητα μας είναι να αποκατασταθούν σιγά-σιγά οι αδικίες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα με το λεγόμενο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και το ενιαίο τέλος ακινήτων. Δυο δισεκατομμύρια ήταν το αποτέλεσμα του μέτρου αυτού.
Τώρα εφαρμόζουμε μέτρα 16 δισεκατομμυρίων. Λόγω αυτού του μέτρου μπορέσαμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2011, του 2012, του 2013.
Λέμε τώρα, πέρασε η εποχή του μέτρου αυτού, πρέπει να πάμε ξανά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, σε έναν δίκαιο φόρο, με αφορολόγητο όριο, αναλογικό.
Είχαν τόσο καιρό μπροστά τους να προχωρήσουν στις αλλαγές. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΕΤΗΔΕ μπορούσε να είχε αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά είναι θετικό ότι μετά από κυοφορία πολλών μηνών το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Όμως και στην περίπτωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλούς μήνες παρουσίασε μια πληρέστατη πρόταση νόμου.
Τελικά ο αρμόδιος Υπουργός κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- διαδικασία που δεν αποδεχτήκαμε- μια πρόταση που υπολείπεται κατά πολύ από τη δίκη μας.
Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μιας κακής διαπραγμάτευσης από πλευράς Υπουργείου, γιατί:
Περιορίζει παρά πολύ τους δυνητικούς ωφελούμενους με τις σωρευτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται
Αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες και τα ενυπόθηκα δάνεια, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τα πραγματικά «κόκκινα» δάνεια και αυτούς που περισσότερο έχουν ανάγκη την ρύθμιση
Δεν εξορθολογίζει τις σχέσεις δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων
Δεν ρυθμίζει τα επαχθή επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια
Αφήνει εκτός ρύθμισης τους ελεύθερους επαγγελματίες
Δεν ενσωματώνει την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για τον ακατάσχετο λογαριασμό
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σκορδας άνοιξε άκαιρα το θέμα
Όσο και αν με ανακοίνωση του επιχείρησε να κλείσει το θέμα, είναι λάθος να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Η εμπιστοσύνη χτιζεται δύσκολα και γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ανεπιφύλακτα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπέρ της προστασίας των νοικοκυριών. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από την κρίση.
Στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δεν πρέπει να το βλέπουμε εξειδικευμένα, αλλά ως ζήτημα τιμής, ως ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να ενώσει την πλειοψηφία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας. Δυστυχώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, όμηρος των συντηρητικών κύκλων που λειτουργούν στο εσωτερικό της, οπισθοχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις και περιορίστηκε σε λίγες προσθήκες που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας
Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ γι άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών.
4. Ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση τετραετίας
Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Γι άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Παρά τις στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατά πολύ μικρότερες από την Ελλάδα, δεν βρέθηκαν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και το ξέρουμε.
Όπως επίσης ξέρουμε καλά ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, δεν αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016 και δε θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο μέσα από τη λειτουργία της οικονομίας και μέσα από τους ρυθμούς ανάπτυξής της θα καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό.
Μειώσαμε το δημόσιο χρέος κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Θα έχει μειωθεί στο τέλος ενδεχομένως για 75 ή και παραπάνω ποσοστιαίες μονάδες.
Έχει τεράστια σημασία το ότι καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος να κρατήσουμε ζωντανές τις τράπεζες για να πάρουμε τόσο μεγάλο δάνειο με τόσο καλούς όρους.
Μας λένε βγείτε στις αγορές. Γιατί να βγούμε στις αγορές, για να δανειζόμαστε με 8% ενώ τώρα δανειζόμαστε με 2,2%;
Αυτό είναι το μεγάλο θέμα, η μεγάλη ανισότητα στην Ευρώπη είναι η ανισότητα των επιτοκίων, διότι όταν η μία χώρα δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η άλλη με 8%, φανταστείτε τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών.
Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα προς διαπραγμάτευση εντος της ευρωζώνης. Είναι ζητήματα κομβικά όχι μόνο για τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.
5. Μια νέα ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα, η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Η χώρα χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανασυγκρότησης, και σε αυτή την κατεύθυνση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτε.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει πλαίσιο στους παραγωγικούς φορείς για την εθνική ανασυγκρότηση. Αυτό το πλαίσιο χρειάζεται διάλογο με την ελληνική κοινωνία.
Για να φτάσουμε να έχουμε ένα σχέδιο με στρατηγική, άμεσους στόχους, αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε περιφέρεια και τεκμηρίωση.
Αυτό το σχέδιο έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.
Έχουμε απέναντι μας έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που προσπαθεί να σαρώσει τα πάντα με άλλοθι την κρίση και έναν άκρατο λαϊκισμό, που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Η δεύτερη είναι η αυτονόητη οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη.
Πρέπει να περάσουμε από την υπερκατανάλωση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Η τρίτη είναι οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα.
Χρειαζόμαστε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο, μείωση του μεγέθους των εκλογικών περιφερειών, μεγαλύτερη αποκέντρωση, φορολογική αποκέντρωση. Για να μπορεί να ξέρει ο έλληνας πολίτης που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το επεξεργαστούν οι οργανώσεις μας, μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και έχω προτείνει στις 3 του Σεπτέμβρη σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη, να παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τις αλλαγές στο κράτος και την υπέρβαση των μνημονίων.
Μπορούμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα, τη δική μας πρόταση για το τι σημαίνει στην πράξη να καταργήσουμε το Μνημόνιο και να δούμε φως στο τούνελ.
6. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις διατηρούμε μέτωπα; Ποιες συμμαχίες θέλουμε;
Παραθέτουμε τη σχετική εισήγηση της κ. Γεννηματά:
1. Μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης
Επαναλαμβάνουμε συχνά και είναι αλήθεια και είναι σωστό ότι οδηγηθήκαμε, εξαναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα ιστορικό συμβιβασμό γιατί αυτό επέβαλλε το εθνικό συμφέρον.
Και με αυτό τον τρόπο υποχρεωθήκαμε αφ' ενός να υλοποιήσουμε σκληρές τιμωρητικές πολιτικές που μας επέβαλλαν οι συντηρητικοί της Ευρώπης, αφ' ετέρου υποχρεωθήκαμε να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία.
Ξέρουμε όλοι τι αποφύγαμε μέσα από αυτό τον ιστορικό συμβιβασμό και σιγά - σιγά το κατανοεί και η ελληνική κοινωνία. Αν θέλουμε όμως να μας ξαναδώσουν σημασία να μας ξανακούσουν και κυρίως να μας ξαναψηφίσουν, αυτό που πρέπει να τους πούμε είναι τι θέλουμε να πετύχουμε, τι στόχους έχουμε και πως θα το κάνουμε αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.
Η προγραμματική συμφωνία έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα δεν αρκούν μικρές καθημερινές διαφοροποιήσεις που επιχειρούμε με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και δυστυχώς μπροστά στην αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας και της συνοχής της Κυβέρνησης συχνά υποχωρούμε και τις εγκαταλείπουμε.
Λένε κάποιοι, ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να φύγει τώρα η τρόικα». Εγώ λέω ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βάλουμε τέλος στις πολιτικές λογικές της τρόικας, γιατί υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς πολύ εύκολα μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιούν σκληρές πολιτικές, με ή χωρίς την τρόικα.
Άρα η διαφοροποίησή μας είναι στο τι πολιτικές θα ακολουθήσουμε και όχι στο αν είναι μια τρόικα εδώ που τις επιβάλλει. Βεβαίως όλοι θέλουμε να φύγει η τρόικα αλλά το θέμα είναι τι γίνεται την επόμενη μέρα.
Θέλω επίσης να αναφερθώ στο περίφημο success story. Είναι άλλο ζήτημα η αισιοδοξία που πρέπει να ανακτηθεί, η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε αυτούς που καθοδηγούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στη χώρα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την προσέλκυση επενδύσεων και για την κοινωνική ειρήνη και είναι άλλο να μας λέει ο κ. Σαμαράς για success story σε μια κοινωνία με πάνω από 1 εκ. ανέργους και το 60% της Νεολαίας να απαξιώνεται, να εξαθλιώνεται και να αναζητά αλλού εργασία.
2. Ποια είναι τα όρια που βάζουμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι κυβερνούν μόνοι τους, ξεχνούν ότι είναι μία τρικομματική Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση συνεργασίας οφείλει να στηρίζεται στο σεβασμό και όχι στον εκβιασμό, στη συνεννόηση και όχι στον αιφνιδιασμό, στις αμοιβαίες υποχωρήσεις και όχι στο δίκαιο του ισχυρού.
Το μήνυμα μας είναι ισχυρό: Δεν κυβερνούν μόνοι τους. Ας το καταλάβουν. Δεν υλοποιούν το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται. Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ευθύνης από αυτούς που διόγκωσαν το χρέος και το έλλειμμα, από αυτούς που δεν στήριξαν στην πρώτη φάση την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που οδήγησαν τον τόπο σε εκλογές, από αυτούς που δεν μπόρεσαν να βρουν ούτε ένα ευρώ από τα 18 δισεκατομμύρια που έταξαν με τα Ζάππεια.
Εμείς επιμένουμε ότι τίποτα δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς την κοινωνική συναίνεση. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να βιώσει ένα νέο διχασμό.
Δεν είναι μόνο ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει την εθνική συνεννόηση.
3. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;
Πρώτη προτεραιότητα τα προγράμματα για την ανεργία.
Η οικονομία από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όσο κι αν πάει καλά η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγάλο αριθμό ανέργων, άρα θέλει κρατική παρέμβαση.
Πρέπει να προχωρήσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουμε ότι δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, αλλά θα είναι μια βαθιά ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Το πρόγραμμα για την ανεργία είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο Αρχηγών είχε δώσει τη συγκατάθεσή του ο κ. Σαμαράς και ξαφνικά πρόεκυψε είπαν πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε, γιατί ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος είπε ότι αν στηριχτεί αυτό το πρόγραμμα από την Κυβέρνηση, αν έρθει ως πρόταση και μεταφερθούν τα απαραίτητα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Όπως μας ενημέρωσαν προχθές οι αρμόδιοι Υπουργοί Στουρνάρας, Χατζηδάκης και Βρούτσης, επιτέλους έφυγε η περίφημη επιστολή προς τους Κοινοτικούς Επιτρόπους.
Έχουν περάσει ήδη 2,5 μήνες από την συμφωνία των αρχηγών της τρικομματικής που στηρίζει την Κυβέρνηση και η πιεστική κατάσταση με την ανεργία, δεν επιτρέπει άλλη απώλεια χρόνου. Ιδιαίτερα όταν οφείλεται σε ξεπερασμένες μικροκομματικές λογικές του χτες.
Δεύτερη προτεραιότητα μας είναι να αποκατασταθούν σιγά-σιγά οι αδικίες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα με το λεγόμενο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και το ενιαίο τέλος ακινήτων. Δυο δισεκατομμύρια ήταν το αποτέλεσμα του μέτρου αυτού.
Τώρα εφαρμόζουμε μέτρα 16 δισεκατομμυρίων. Λόγω αυτού του μέτρου μπορέσαμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό του 2011, του 2012, του 2013.
Λέμε τώρα, πέρασε η εποχή του μέτρου αυτού, πρέπει να πάμε ξανά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, σε έναν δίκαιο φόρο, με αφορολόγητο όριο, αναλογικό.
Είχαν τόσο καιρό μπροστά τους να προχωρήσουν στις αλλαγές. Εμείς πιστεύουμε ότι το ΕΤΗΔΕ μπορούσε να είχε αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά είναι θετικό ότι μετά από κυοφορία πολλών μηνών το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
Όμως και στην περίπτωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλούς μήνες παρουσίασε μια πληρέστατη πρόταση νόμου.
Τελικά ο αρμόδιος Υπουργός κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- διαδικασία που δεν αποδεχτήκαμε- μια πρόταση που υπολείπεται κατά πολύ από τη δίκη μας.
Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν μιας κακής διαπραγμάτευσης από πλευράς Υπουργείου, γιατί:
Περιορίζει παρά πολύ τους δυνητικούς ωφελούμενους με τις σωρευτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται
Αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες και τα ενυπόθηκα δάνεια, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τα πραγματικά «κόκκινα» δάνεια και αυτούς που περισσότερο έχουν ανάγκη την ρύθμιση
Δεν εξορθολογίζει τις σχέσεις δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων
Δεν ρυθμίζει τα επαχθή επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια
Αφήνει εκτός ρύθμισης τους ελεύθερους επαγγελματίες
Δεν ενσωματώνει την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για τον ακατάσχετο λογαριασμό
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ο κ. Σκορδας άνοιξε άκαιρα το θέμα
Όσο και αν με ανακοίνωση του επιχείρησε να κλείσει το θέμα, είναι λάθος να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Η εμπιστοσύνη χτιζεται δύσκολα και γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά.
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ανεπιφύλακτα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπέρ της προστασίας των νοικοκυριών. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από την κρίση.
Στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δεν πρέπει να το βλέπουμε εξειδικευμένα, αλλά ως ζήτημα τιμής, ως ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να ενώσει την πλειοψηφία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας. Δυστυχώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Η Νέα Δημοκρατία, όμηρος των συντηρητικών κύκλων που λειτουργούν στο εσωτερικό της, οπισθοχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις και περιορίστηκε σε λίγες προσθήκες που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας
Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ γι άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα. Μπροστά στην προσπάθεια του να συντηρήσει ένα ανούσιο δίπολο ο κ. Τσίπρας γίνεται απλά δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες υπερισχύουν των αξιών και των αρχών.
4. Ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση τετραετίας
Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα. Γι άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Παρά τις στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατά πολύ μικρότερες από την Ελλάδα, δεν βρέθηκαν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και το ξέρουμε.
Όπως επίσης ξέρουμε καλά ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, δεν αντέχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016 και δε θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο μέσα από τη λειτουργία της οικονομίας και μέσα από τους ρυθμούς ανάπτυξής της θα καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό.
Μειώσαμε το δημόσιο χρέος κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Θα έχει μειωθεί στο τέλος ενδεχομένως για 75 ή και παραπάνω ποσοστιαίες μονάδες.
Έχει τεράστια σημασία το ότι καταφέραμε να μειώσουμε το χρέος να κρατήσουμε ζωντανές τις τράπεζες για να πάρουμε τόσο μεγάλο δάνειο με τόσο καλούς όρους.
Μας λένε βγείτε στις αγορές. Γιατί να βγούμε στις αγορές, για να δανειζόμαστε με 8% ενώ τώρα δανειζόμαστε με 2,2%;
Αυτό είναι το μεγάλο θέμα, η μεγάλη ανισότητα στην Ευρώπη είναι η ανισότητα των επιτοκίων, διότι όταν η μία χώρα δανείζεται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και η άλλη με 8%, φανταστείτε τις επιχειρήσεις των χωρών αυτών.
Αυτά είναι μεγάλα ζητήματα προς διαπραγμάτευση εντος της ευρωζώνης. Είναι ζητήματα κομβικά όχι μόνο για τη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.
5. Μια νέα ρεαλιστική μεταρρυθμιστική ατζέντα, η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Η χώρα χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανασυγκρότησης, και σε αυτή την κατεύθυνση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης δεν γίνεται τίποτε.
Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει πλαίσιο στους παραγωγικούς φορείς για την εθνική ανασυγκρότηση. Αυτό το πλαίσιο χρειάζεται διάλογο με την ελληνική κοινωνία.
Για να φτάσουμε να έχουμε ένα σχέδιο με στρατηγική, άμεσους στόχους, αναπτυξιακή ταυτότητα για κάθε περιφέρεια και τεκμηρίωση.
Αυτό το σχέδιο έχει τρεις βασικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η παρέμβαση στο κοινωνικό κράτος.
Έχουμε απέναντι μας έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που προσπαθεί να σαρώσει τα πάντα με άλλοθι την κρίση και έναν άκρατο λαϊκισμό, που υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Η δεύτερη είναι η αυτονόητη οικονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη.
Πρέπει να περάσουμε από την υπερκατανάλωση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Η τρίτη είναι οι απαιτούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολιτικό σύστημα.
Χρειαζόμαστε έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο, μείωση του μεγέθους των εκλογικών περιφερειών, μεγαλύτερη αποκέντρωση, φορολογική αποκέντρωση. Για να μπορεί να ξέρει ο έλληνας πολίτης που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει.
Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να το επεξεργαστούν οι οργανώσεις μας, μαζί με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες και έχω προτείνει στις 3 του Σεπτέμβρη σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη, να παρουσιάσουμε τη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τις αλλαγές στο κράτος και την υπέρβαση των μνημονίων.
Μπορούμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα, τη δική μας πρόταση για το τι σημαίνει στην πράξη να καταργήσουμε το Μνημόνιο και να δούμε φως στο τούνελ.
6. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις διατηρούμε μέτωπα; Ποιες συμμαχίες θέλουμε;
Έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το νεοφιλελευθερισμό. Συγκυριακά συνεργαζόμαστε γιατί το απαιτούν οι συνθήκες και θα ήταν ευτύχημα, να βγούμε σύντομα από την κρίση και να επιστρέψουμε όλοι στον φυσικό μας χώρο.
Μέτωπο και με το λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την δήθεν αριστεροσυνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία του μετά τις εθνικά ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις του σε σχέση με την Κύπρο.
Αυτά δεν μπορεί να τα εξηγήσει ούτε καν στα στελέχη του, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό που βλέπει και καταλαβαίνει.
Κρατάμε όμως τις πόρτες ανοιχτές σε όλους αυτούς τους πολίτες που αναζήτησαν εκεί τις απαντήσεις και δεν τις βρήκαν.
Μέτωπο στο φασισμό, στη βία, στην τρομοκρατία, στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι δυνάμεις του φασισμού, της υπερβολής, των θεωριών συνωμοσίας, του λαϊκισμού και του τίποτα, θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές.
7. Ποιοι είμαστε τελικά σήμερα;
Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένα κόμμα, λαϊκό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ένα κόμμα ευθύνης. Σταθερά προσηλωμένο στην ευρωπαϊκή προοπτική και με συμμάχους τα υπόλοιπα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν ψάχνουμε σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθούμε, ούτε έχουμε πρόβλημα για το πώς θα μας λένε. Είμαστε οι Έλληνες Σοσιαλιστές, οι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες.
8. Να επανασυνδεθούμε με την κοινωνική μας βάση
Οι πολίτες μας γύρισαν την πλάτη γιατί από ένα παιγνίδι της ιστορίας ακυρώσαμε το κοινωνικό συμβόλαιο που είχαμε μαζί συνδιαμορφώσει.
Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει και οφείλουμε να το ξαναφτιάξουμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι να ξαναφέρουμε την ηθική στην πολιτική.
Μαζί με την αξιοπιστία είναι αυτά που χρειάζεται ο πολίτης σήμερα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.
Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και η πρόταση που μπορούμε εμείς να εξειδικεύσουμε είναι η προϋπόθεση για να επανασυνδεθούμε με την κοινωνική μας βάση.
Είναι εκεί έξω οι άνθρωποι που το ’09 μας οδήγησαν σε ένα ποσοστό πάνω από 40%!
Είναι εκεί ο συνδικαλιστικός χώρος που σε όλες τις διαδικασίες αντέχει. Αντέχουν οι δικοί άνθρωποι μας στο Συνδικαλισμό!
Είναι εκεί οι άνθρωποί μας στην Αυτοδιοίκηση, που είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας.
Αλλά πρέπει να μιλήσουμε για όλα αυτά και πρέπει να μιλήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, έτσι θα τους φέρουμε και πάλι κοντά μας.
Και αν θέλετε, έτσι και μόνο μπορούμε να σπάσουμε αυτή την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσουν αυτό τον παρά φύση διπολισμό, ένα δήθεν διπολισμό που τους εξυπηρετεί και τους δύο και μόνο αυτούς τους δύο.
Γιατί διχάζει την ελληνική κοινωνία, είναι μια στείρα αντιπαράθεση χωρίς κανένα πραγματικό περιεχόμενο και τελικά ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής.
9. Να υπερασπιστούμε την ιστορία μας.
Έχουμε κάνει σκληρότατη αυτοκριτική σε αυτό το κόμμα, έχουμε μιλήσει για λάθη, για παραλείψεις, για αδυναμίες, έχουμε απομονώσει όσους προκάλεσαν, τώρα είναι η στιγμή να μιλήσουμε για το θετικό ισοζύγιο της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον τόπο.
Πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο μας, τις πολιτικές μας επιλογές, τη διαδρομή μας και την ιστορία μας. Ακόμη κι αυτοί που κάνουν σήμερα κριτική, συγκρίνουν το σήμερα με αυτό που το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε, γιατί παντού στην Ελλάδα υπάρχει η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε και εμείς το λάθος να μιλάμε για ένα νέο μικρό και έντιμο ΠΑΣΟΚ.
Πρώτα απ' όλα γιατί δεν μας αρκεί ένα μικρό ΠΑΣΟΚ και δεύτερον γιατί η τιμιότητα έχει να κάνει με τους ανθρώπους, υπάρχουν έντιμοι και ανέντιμοι σε όλες τις εποχές σε όλα τα Κόμματα και αυτή η αξιολόγηση γίνεται στο τέλος από την πράξη μας, από τη συνέπειά μας, από τη συμπεριφορά μας
Και θέλω να σταθώ σε αυτό που γίνεται με τη δίκη του Άκη και όλη τη συζήτηση για την ντροπή της Παράταξης
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι εγώ δεν ντρέπομαι η ίδια για τον Άκη, αυτός πρέπει να ντρέπεται που πρόδωσε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ.
Και έχουμε πολλά άλλα παραδείγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Μελίνα και τον Πέτρο Μόραλη μέχρι τον Αλευρά, τον Πεπονή και φυσικά τον πατέρα μου τον Γιώργο Γεννηματά και αναφέρομαι μόνο σε αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση.
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ επώνυμα και ανώνυμα που με απόλυτο ήθος και εντιμότητα διαχειρίστηκαν την ιστορία αυτού του τόπου και αυτής της Παράταξης και είμαστε περήφανοι για όλους αυτούς.
10. Ενωμένοι να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Πρέπει να υπάρξει πανστρατιά. Δεν περισσεύει κανείς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γυρίσει στις ρίζες του, στις αξίες του και στις αρχές του και όχι να επιτρέψει να ξεριζώσουν τη ρίζα, γιατί τώρα έφτασαν να χτυπούν και τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Όσοι νομίζουν ότι θα εκφράσουν τη μεγάλη δημοκρατική Παράταξη και κόπτονται δήθεν για την Κεντροαριστερά μέσα από Κόμματα στελεχών χωρίς καμία κοινωνική αναφορά, είναι βαθιά γελασμένοι.
Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν πρόκειται να έρθει από τον κατακερματισμό και σε αυτές όλες τις κινήσεις εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε με ενότητα πολιτική, στη βάση μιας συγκεκριμένης πρότασης που μπορούμε να διαμορφώσουμε όλο το επόμενο διάστημα.
Έχουμε δυνατότητες, έχουμε δυνάμεις, έχουμε εμπειρία και πιστεύω ότι έχουμε και ψυχή, γι' αυτό είμαι εδώ και το παλεύω.