Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου


Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
‹‹Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τον κ. Κουβέλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
Οι εξελίξεις αυτές θέτουν αναμφίβολα ένα πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας. 
Η ελληνική κοινωνία πιστεύει στην ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας. Εμείς λειτουργούμε πάντα ως εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας αλλά επί τη βάσει αρχών. Και η πρώτη αρχή είναι η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός της συνταγματικής τάξης, του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης.
Τα τρία κόμματα έχουν καταβάλλει έως τώρα μια τεράστια προσπάθεια και μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή εφόσον υπάρχει μια σχέση ειλικρίνειας, θεσμικής ισοτιμίας και ανοιχτής συζήτησης για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας.
Μιλάω συνεχώς για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας που διέπει την Κυβέρνηση, καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής καθαρών και απλών κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ποιος δεν βλέπει την ανάγκη να λύσουμε τα θέματα αυτά;
Απευθύνουμε πρόσκληση προς τον κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, να συναντηθούμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και να συζητήσουμε με καλόπιστο αλλά και υπεύθυνο τρόπο, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να θέλει τώρα να διαταραχτεί η πορεία της χώρας. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να μην θέλει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση, αξιόπιστη, ανοιχτή, που να λειτουργεί, που να επιτελεί τη δημοκρατική και πολιτιστική της αποστολή. Όλοι θέλουμε μια ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και στο δημόσιο τομέα, άρα μια άμεση ριζική μεταρρύθμιση και στην ΕΡΤ, αλλά μια μεταρρύθμιση συμφωνημένη, ψηφισμένη από τη Βουλή, με την ΕΡΤ να λειτουργεί και να παρέχει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις υπηρεσίες της.
Δεν μιλάω για κάτι απώτερο, μιλάω για κάτι άμεσο, αλλά για κάτι ολοκληρωμένο, για κάτι συγκεκριμένο.
Συνεπώς, περιμένουμε την αντίδραση από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και ελπίζω τα μηνύματα που στέλνουμε, να είναι μηνύματα αντιληπτά από όλους. Γιατί εδώ, με αφορμή ένα συγκεκριμένο ζήτημα, καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας τελικά, γιατί όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο αυτό, δεν αφορούν την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, μας αφορούν όλους ως κοινωνία και ως έθνος.
Ευχαριστώ››.