Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, παραχώρησε την εξής συνέντευξη στην εκπομπή «ΝΕΤ στα γεγονότα», στους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Μάριον Μιχελιδάκη:
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Καλημέρα κύριε Κεδίκογλου.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Συζητάμε εδώ στην εκπομπή για όσα προφανώς θα τεθούν και πάνω στο τραπέζι, τώρα, με την επιστροφή της τρόικας και θέλουμε να σας ρωτήσουμε, τι έχει αλλάξει από τότε που έφυγαν και τώρα που επιστρέφουν και πόσο έτοιμοι είμαστε σε αυτά που έχουν μείνει ως «αγκάθια», όπως είναι ο ειδικός φόρος ακινήτων, οι απολύσεις, η υστέρηση στα έσοδα η οποία θα συζητηθεί, οι αποκρατικοποιήσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε πολύ προχωρημένοι στην προετοιμασία μας. Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν και όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Οι ενδείξεις είναι θετικές. Θα έχουμε την κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων, έχει προχωρήσει η προετοιμασία. Ο τρόπος είσπραξης είναι ένα «αγκάθι», αλλά θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, ότι το ζητούμενο, το μείζον είναι το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε υπουργέ, σε αυτό, αν μου επιτρέπετε, για να το συζητήσουμε αυτό, γιατί είναι μείζον θέμα, οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα. Η τρόικα επιστρέφει, αλλά ακόμη δεν το έχουμε λύσει αυτό που είναι ένα βασικό «αγκάθι» το θέμα του πώς θα εισπράττεται ο φόρος αυτός. Η ΔΗΜΑΡ αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση για την παράταση, ακόμη και αν υπάρξει ελάφρυνση στο φόρο. Έτσι τουλάχιστον λένε τα στελέχη της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό τι σημαίνει για τον κυβερνητικό συνασπισμό; Μπορεί να δοκιμάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε να το συζητήσουν. Ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί θα συζητήσουν το θέμα. Εγώ θέλω απλώς να μείνω σε αυτό που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ότι το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι χαμηλότερο το ποσό. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, φοβάμαι ότι αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ότι δεν είναι έτοιμος, ισχύει. Θα έπρεπε να είναι έτοιμος, όπως θα έπρεπε. Άκουσα προηγουμένως μια πολύ σωστή παρατήρηση σε ό,τι αφορά τις οφειλές του Δημοσίου, να υπάρχουν τα λεφτά και να μην έχουν καταβληθεί μέσα σε τόσο διάστημα, ενώ υπάρχει ρητή πολιτική εντολή. Υπάρχει -γνωρίζετε καλύτερα- τεράστια ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Αυτά είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα τιμωρηθεί κάποιος κύριε υπουργέ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήδη προχωράμε και στις τιμωρίες. Δεν χρειάζεται -για να διορθώσω και τον φίλο μου Γιάννη Πολίτη- να τελεσιδικήσει μια περίπτωση. Αν έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σχεδόν 2.000 περιπτώσεις, ήδη βεβαιωμένες.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και αν αθωωθούν, μετά αυτοί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επιστρέφουν. Γι αυτό έχουμε ξεχωρίσει τα σοβαρότατα αδικήματα, όπου ο εισαγγελέας έχει αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες, δεν είναι δηλαδή κάτι που γίνεται απλώς με μια συκοφαντική κατάθεση ενός κακόβουλου ανθρώπου. Είναι πολύ πιο σύνθετο. Και θέλω να σας αναφέρω χαρακτηριστικά -για να δείτε, δηλαδή: Το ξέρετε ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης είχε να συνεδριάσει δύο χρόνια και τώρα άρχισε να συνεδριάζει;
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τα γνωρίζουμε αυτά και βγάζουμε πολύ συχνά θέματα στην εκπομπή με πολλές περιπτώσεις που κάνουν τον κόσμο να οργίζεται.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να μείνουμε λίγο στο θέμα του φόρου -πριν πάμε στο θέμα του Δημοσίου- και της πληρωμής του μέσω της ΔΕΗ. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προφανώς. Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ; Γιατί ο νόμος ισχύει για το 2011 και το 2012. Εγώ θα κάνω την υποθετική ερώτηση: Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στην άρνησή της, υπάρχει ζήτημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην πιθανότητα η ΔΗΜΑΡ να απέχει, ας πούμε, από τη Βουλή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποτέ δεν σχολιάζω τους κυβερνητικούς εταίρους. Αφήστε να το δείτε. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν δείξει ένα υψηλό συναίσθημα ευθύνης. Είναι δύσκολη η αποστολή μας, όμως έχουμε καταφέρει και σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν και καλές ειδήσεις, δεν είναι όλα αρνητικά. Για παράδειγμα, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει τοποθετήσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τον Μάρτιο είχαμε μεταστροφή. Δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάθηκαν και είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Δηλαδή, συγκεκριμένα, είχαμε τον Μάρτιο 22.856 απολύσεις, έναντι 37.826 προσλήψεων. Μία σημαντική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί και ακόμη δεν έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος. Επίσης έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική στην αύξηση των εξαγωγών με 17%, έχουμε 35.000 νέες θέσεις εργασίας που βγαίνουν τώρα με τα προγράμματα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Γίνονται σιγά-σιγά, θα θέλαμε γρηγορότερα, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχουμε όμως και μια «τρύπα» στα έσοδα κύριε Κεδίκογλου.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η οποία έχει επισημανθεί από την τρόικα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα καταλήξουμε στη ρύθμιση για την πληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή, πόσες θα είναι οι δόσεις και μετά περιμένουν να αρχίσουν τις δόσεις. Υπάρχει και αυτή η παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπάρχει και η άλλη παράμετρος ότι ο κόσμος πια δεν έχει τόσα χρήματα διότι υπήρξαν πάρα πολλοί φόροι και ήταν πια δυσβάστακτοι για τον κόσμο και επίσης μετά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα έχουμε φτάσει στα όριά μας. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας ίσως και να έχει υπερβεί τα όριά του. Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή, αλλά, αρχίζουν να έρχονται τα καλά νέα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχετε να μας δώσετε κάποια θετική προοπτική σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε μόλις τώρα; Δηλαδή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το πώς μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των δόσεων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε πολύ κοντά σε μια θετική κατάληξη. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μία αίσθηση περίπου για τον αριθμό των δόσεων μπορείτε να μας δώσετε; Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, μπορεί να φτάσουν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Κουβαρά είστε έμπειρος δημοσιογράφος, ξέρετε ότι δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα, όσον αφορά τον ανασχηματισμό που λέγετε ότι θα βάλει στο τραπέζι ο κ. Βενιζέλος και γενικότερα την πιο σωστή κατά την άποψή τους λειτουργία της κυβέρνησης η οποία ενδεχομένως να παρουσιάζει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν ερωτάται ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος για ανασχηματισμό, όποια απάντηση και να δώσει θα παρεξηγηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες προτεραιότητες.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως το ΠΑΣΟΚ θέτει δύο θέματα. Θέτει ένα θέμα νέας προγραμματικής συμφωνίας και θέτει και ένα θέμα ανασχηματισμού. Υπάρχει σχετική συνεννόηση όταν τίθενται αυτά τα θέματα από τον κ. Βενιζέλο; Δηλαδή, είναι θέματα που έχουν συζητηθεί και ο κ. Βενιζέλος απλώς τα θέτει πρώτος ή είναι θέματα που τα θέτει πρώτα σε δημόσιο διάλογο και μετά συζητούνται;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να απαντήσω σε ένα non paper του ΠΑΣΟΚ. Αυτό για το οποίο μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν ένα υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως, πριν από λίγο καιρό, πριν από ένα μήνα νομίζω, είχατε πει ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Είναι κάτι που θα το επαναλαμβάνατε και σήμερα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να το επαναλάβω και σήμερα: Και πάλι θα πουν ότι εάν το διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε θα συμβεί.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα όσον αφορά, κύριε Κεδίκογλου, τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο με αφορμή την Κύπρο, ουσιαστικά, και τις αποφάσεις που είδαμε να παίρνονται από το Eurogroup, ουσιαστικά έχει «κουνηθεί» λίγο το τραπεζικό σύστημα και η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει κλονιστεί. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, όσον αφορά την Ελλάδα. Χθες, και ο κ. Προβόπουλος το είπε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Το υπογραμμίζω άλλη μια φορά -γιατί, όπως γνωρίζετε καλά, η αγορά είναι και θέμα ψυχολογίας και πρέπει να τελειώσουμε με αυτές τις φήμες -το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί. Έχουμε πάρει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή του. Δεν μας αφορούν τα προβλήματα της διάχυσης κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, φυσικά, οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι αρνητικότατο σημείο και φυσικά, και από πλευράς ψυχολογίας, αλλάζει… λίγο τα πράγματα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Επειδή είπε, όμως, χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, ότι οι δανειστές θα ισοφαρίσουν τη χασούρα τους με «κούρεμα» καταθέσεων. Έκανε αυτή την πρόβλεψη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το τι λέγεται από το ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά έχω μείνει ακόμη και εγώ έκπληκτος. Δηλαδή, μια «Βαβέλ» χωρίς προηγούμενο. Και αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα θα μπορούσαμε να χαριτολογούμε. Αλλά, δεν μπορεί την ίδια μέρα, να έχεις τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να λέει για εθνικοποιήσεις τραπεζών, δηλαδή, αυτομάτως εκτός ευρώ, τον κ. Τόλιο να λέει να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα και να λένε ότι είναι τρομοκρατία αυτό που γίνεται για το ευρώ. Και ταυτόχρονα έχεις και σώφρονες στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γιάννη Μηλιό που επισημαίνει ότι η πρόταση για έξοδο από το ευρώ θα σήμαινε πολλαπλάσια δεινά για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και τον Γιάννη Σταθάκη να υπενθυμίζει ότι και εκτός ευρώ υπάρχουν μνημόνια, όπως δείχνει η περίπτωση της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Από όλον αυτόν τον ορυμαγδό, σε ποιον να απαντήσω;
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εγώ σας θέτω κάτι πολύ συγκεκριμένο, τη δήλωση του κ. Τσίπρα, που λέει ότι οι δανειστές μας θα ισοφαρίσουν τη χασούρα τους με «κούρεμα» καταθέσεων. Δηλαδή, λέει κάτι αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς και ο κ. Προβόπουλος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν θεωρείτε υπεύθυνες τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα… –γι` αυτό σας ανέφερα και τα προηγούμενα παραδείγματα- εγώ μένω σε αυτό που λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό που λέει ο υπουργός Οικονομικών, σε αυτό που λέει η κυβέρνηση και το λέμε με τα λόγου γνώσεως.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο: Τις οφειλές που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, τι θα γίνει, πότε θα τις δώσει, θα φθάσουν στην αγορά; Γιατί εδώ, μόνο τα μισά λεφτά έχουν φθάσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα από την αρχή της εκπομπής ότι είναι κάτι που μας απασχολεί και πρέπει γρήγορα να φέρουμε αποτελέσματα, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τα λεφτά, να υπάρχει ρητή εντολή του Πρωθυπουργού να δοθούν, χθες, οι οφειλές και να μην προχωρούν όπως πρέπει.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Οπότε, πού κολλάει κύριε Υπουργέ; Πού έχει κολλήσει το θέμα και δεν προχωρά;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει πολλές δυσλειτουργίες ο δημόσιος τομέας. Έχει γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και δυστυχώς, όταν κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά στο δημόσιο μηχανισμό, θέλει λίγο χρόνο για να πάρει μπροστά.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για να επανέλθω λίγο στο θέμα της Κύπρου και γενικότερα στο θέμα της Ευρώπης, αυτό που συνέβη στην Κύπρο, εμείς το έχουμε εκλάβει ως ένα πάθημα και ως μια ακόμη μεγαλύτερη διστακτικότητα, στη διαπραγμάτευσή μας με τους Ευρωπαίους εταίρους ή πρέπει να έχουμε λίγο και στο μυαλό μας ότι οι αποφάσεις από τις Βρυξέλλες «τρέχουν»; Χθες, εδώ, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Τζαβέλα, μας είπε ότι αυτό είχε ήδη ψηφιστεί bail-in, απλά το προώθησαν πιο νωρίς. Δηλαδή, είχε ψηφιστεί για να εφαρμοστεί το 2015, απλώς το τράβηξαν πιο νωρίς και το χρησιμοποίησαν στην Κύπρο. Θέλω να σας πω, δηλαδή, κύριε υπουργέ, μήπως οι αποφάσεις «τρέχουν» και εμείς, ως χώρες του νότου πια, να το θέσουμε έτσι, δεν έχουμε συμμαχίες και δεν έχουμε μια αντιπρόταση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της περίπτωσης της Κύπρου και της Ελλάδας. Στην Κύπρο το πρόβλημα ήταν τραπεζικό. Είχες έναν τραπεζικό τομέα με πολλαπλάσιο τζίρο από την εθνική οικονομία. Στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν δημοσιονομικό. Εμείς, εδώ, ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στο πρόγραμμα αυτό. Όσο προχωράμε, βελτιώνουμε παραμέτρους.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, αλλά δυσκολευόμαστε στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, θέλω να πω ότι κάθε φορά έχουμε θέματα μπροστά μας, αλλά τα οποία…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν καθόμαστε και συζητάμε γιατί το Δημόσιο δεν έχει πληρώσει ακόμη τις οφειλές του, ε, δεν είναι φυσικό να έχουμε ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν;
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα μέσα στη χρονιά, δεδομένης της «τρύπας» στα έσοδα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι δεδομένο ότι δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, αλλά πώς θα βγει ο λογαριασμός, είναι το θέμα, κύριε Κεδίκογλου. Δηλαδή, με το δεδομένο ότι έχουμε αυτή την «τρύπα» στα έσοδα και ότι η ύφεση ενδέχεται να βαθαίνει άλλο λίγο, μόνο και μόνο με τις εξαγωγές στην Κύπρο, πώς μπορούμε να το λέμε κατηγορηματικά ότι δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα, για να κλείσει αυτή η «τρύπα»;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένετε να δείτε την εξέλιξη, γιατί αυτή η «τρύπα» στα έσοδα είναι σε ένα βαθμό πλασματική, γιατί πολύς κόσμος αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις. Υπάρχει και η ρήτρα ύφεσης, δηλαδή εάν αναγνωριστεί, όπως είπε και χθες ο κ. Προβόπουλος η περίπτωση της Κύπρου μια αρνητική εξέλιξη για μας, ότι επιτείνει την ύφεση για φέτος, θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη. Αυτός είναι ένας παράγοντας, ο οποίος είναι έξω από το δικό μας έλεγχο. Πιστεύουμε ότι αυτό το στοιχείο θα πρέπει να προσμετρηθεί από τους πιστωτές μας, όπως και πέρυσι μας αναγνωρίστηκε, λόγω ύφεσης, το δικαίωμα μιας απόκλισης από τους στόχους, έτσι μπορεί να γίνει και φέτος.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Στο θέμα του Δημοσίου, ο κ. Μανιτάκης ζήτησε, χθες, χρόνο. Θεωρείτε ότι την έχουμε αυτή την πίστωση χρόνου; Έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια γι` αυτή την κυβέρνηση και για τη χώρα μας. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης ξέρει ότι πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα με την τρόικα, αναφορικά στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει ένα ζήτημα ότι απασχολεί την τρόικα το μέγεθος του νέου τραπεζικού οργανισμού. Είναι κάτι που το συζητούν, πιστεύουμε ότι θα πειστούν.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ-ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Συζητάμε εδώ στην εκπομπή για όσα προφανώς θα τεθούν και πάνω στο τραπέζι, τώρα, με την επιστροφή της τρόικας και θέλουμε να σας ρωτήσουμε, τι έχει αλλάξει από τότε που έφυγαν και τώρα που επιστρέφουν και πόσο έτοιμοι είμαστε σε αυτά που έχουν μείνει ως «αγκάθια», όπως είναι ο ειδικός φόρος ακινήτων, οι απολύσεις, η υστέρηση στα έσοδα η οποία θα συζητηθεί, οι αποκρατικοποιήσεις.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε πολύ προχωρημένοι στην προετοιμασία μας. Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν και όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω την πρόοδο των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Οι ενδείξεις είναι θετικές. Θα έχουμε την κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τον φόρο ακινήτων, έχει προχωρήσει η προετοιμασία. Ο τρόπος είσπραξης είναι ένα «αγκάθι», αλλά θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, ότι το ζητούμενο, το μείζον είναι το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο θα είναι αισθητά χαμηλότερο.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Κύριε υπουργέ, σε αυτό, αν μου επιτρέπετε, για να το συζητήσουμε αυτό, γιατί είναι μείζον θέμα, οι πολιτικοί αρχηγοί συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα. Η τρόικα επιστρέφει, αλλά ακόμη δεν το έχουμε λύσει αυτό που είναι ένα βασικό «αγκάθι» το θέμα του πώς θα εισπράττεται ο φόρος αυτός. Η ΔΗΜΑΡ αρνείται να αποδεχθεί την πρόταση για την παράταση, ακόμη και αν υπάρξει ελάφρυνση στο φόρο. Έτσι τουλάχιστον λένε τα στελέχη της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό τι σημαίνει για τον κυβερνητικό συνασπισμό; Μπορεί να δοκιμάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε να το συζητήσουν. Ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί θα συζητήσουν το θέμα. Εγώ θέλω απλώς να μείνω σε αυτό που είχε πει και ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ότι το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι χαμηλότερο το ποσό. Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, φοβάμαι ότι αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, ότι δεν είναι έτοιμος, ισχύει. Θα έπρεπε να είναι έτοιμος, όπως θα έπρεπε. Άκουσα προηγουμένως μια πολύ σωστή παρατήρηση σε ό,τι αφορά τις οφειλές του Δημοσίου, να υπάρχουν τα λεφτά και να μην έχουν καταβληθεί μέσα σε τόσο διάστημα, ενώ υπάρχει ρητή πολιτική εντολή. Υπάρχει -γνωρίζετε καλύτερα- τεράστια ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Αυτά είναι ερωτήματα που μας απασχολούν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θα τιμωρηθεί κάποιος κύριε υπουργέ;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήδη προχωράμε και στις τιμωρίες. Δεν χρειάζεται -για να διορθώσω και τον φίλο μου Γιάννη Πολίτη- να τελεσιδικήσει μια περίπτωση. Αν έχει παραπεμφθεί για σοβαρότατο αδίκημα, για κακούργημα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και στην κατηγορία αυτή εντάσσονται σχεδόν 2.000 περιπτώσεις, ήδη βεβαιωμένες.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Και αν αθωωθούν, μετά αυτοί;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Επιστρέφουν. Γι αυτό έχουμε ξεχωρίσει τα σοβαρότατα αδικήματα, όπου ο εισαγγελέας έχει αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες, δεν είναι δηλαδή κάτι που γίνεται απλώς με μια συκοφαντική κατάθεση ενός κακόβουλου ανθρώπου. Είναι πολύ πιο σύνθετο. Και θέλω να σας αναφέρω χαρακτηριστικά -για να δείτε, δηλαδή: Το ξέρετε ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης είχε να συνεδριάσει δύο χρόνια και τώρα άρχισε να συνεδριάζει;
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τα γνωρίζουμε αυτά και βγάζουμε πολύ συχνά θέματα στην εκπομπή με πολλές περιπτώσεις που κάνουν τον κόσμο να οργίζεται.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Θέλω να μείνουμε λίγο στο θέμα του φόρου -πριν πάμε στο θέμα του Δημοσίου- και της πληρωμής του μέσω της ΔΕΗ. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προφανώς. Έτσι δεν είναι κύριε υπουργέ; Γιατί ο νόμος ισχύει για το 2011 και το 2012. Εγώ θα κάνω την υποθετική ερώτηση: Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει στην άρνησή της, υπάρχει ζήτημα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην πιθανότητα η ΔΗΜΑΡ να απέχει, ας πούμε, από τη Βουλή;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ποτέ δεν σχολιάζω τους κυβερνητικούς εταίρους. Αφήστε να το δείτε. Όλοι όσοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν δείξει ένα υψηλό συναίσθημα ευθύνης. Είναι δύσκολη η αποστολή μας, όμως έχουμε καταφέρει και σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν και καλές ειδήσεις, δεν είναι όλα αρνητικά. Για παράδειγμα, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα που έχει τοποθετήσει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τον Μάρτιο είχαμε μεταστροφή. Δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάθηκαν και είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Δηλαδή, συγκεκριμένα, είχαμε τον Μάρτιο 22.856 απολύσεις, έναντι 37.826 προσλήψεων. Μία σημαντική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί και ακόμη δεν έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος. Επίσης έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική στην αύξηση των εξαγωγών με 17%, έχουμε 35.000 νέες θέσεις εργασίας που βγαίνουν τώρα με τα προγράμματα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Γίνονται σιγά-σιγά, θα θέλαμε γρηγορότερα, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχουμε όμως και μια «τρύπα» στα έσοδα κύριε Κεδίκογλου.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Η οποία έχει επισημανθεί από την τρόικα.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα καταλήξουμε στη ρύθμιση για την πληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή, πόσες θα είναι οι δόσεις και μετά περιμένουν να αρχίσουν τις δόσεις. Υπάρχει και αυτή η παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Υπάρχει και η άλλη παράμετρος ότι ο κόσμος πια δεν έχει τόσα χρήματα διότι υπήρξαν πάρα πολλοί φόροι και ήταν πια δυσβάστακτοι για τον κόσμο και επίσης μετά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα έχουμε φτάσει στα όριά μας. Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας ίσως και να έχει υπερβεί τα όριά του. Είμαστε στην πιο δύσκολη καμπή, αλλά, αρχίζουν να έρχονται τα καλά νέα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Έχετε να μας δώσετε κάποια θετική προοπτική σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε μόλις τώρα; Δηλαδή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το πώς μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των δόσεων;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε πολύ κοντά σε μια θετική κατάληξη. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Μία αίσθηση περίπου για τον αριθμό των δόσεων μπορείτε να μας δώσετε; Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, μπορεί να φτάσουν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Κουβαρά είστε έμπειρος δημοσιογράφος, ξέρετε ότι δεν μπορώ να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα, όσον αφορά τον ανασχηματισμό που λέγετε ότι θα βάλει στο τραπέζι ο κ. Βενιζέλος και γενικότερα την πιο σωστή κατά την άποψή τους λειτουργία της κυβέρνησης η οποία ενδεχομένως να παρουσιάζει…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν ερωτάται ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος για ανασχηματισμό, όποια απάντηση και να δώσει θα παρεξηγηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες προτεραιότητες.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως το ΠΑΣΟΚ θέτει δύο θέματα. Θέτει ένα θέμα νέας προγραμματικής συμφωνίας και θέτει και ένα θέμα ανασχηματισμού. Υπάρχει σχετική συνεννόηση όταν τίθενται αυτά τα θέματα από τον κ. Βενιζέλο; Δηλαδή, είναι θέματα που έχουν συζητηθεί και ο κ. Βενιζέλος απλώς τα θέτει πρώτος ή είναι θέματα που τα θέτει πρώτα σε δημόσιο διάλογο και μετά συζητούνται;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να απαντήσω σε ένα non paper του ΠΑΣΟΚ. Αυτό για το οποίο μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι ο Πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν ένα υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Πάντως, πριν από λίγο καιρό, πριν από ένα μήνα νομίζω, είχατε πει ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Είναι κάτι που θα το επαναλαμβάνατε και σήμερα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να το επαναλάβω και σήμερα: Και πάλι θα πουν ότι εάν το διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τότε θα συμβεί.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα όσον αφορά, κύριε Κεδίκογλου, τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο με αφορμή την Κύπρο, ουσιαστικά, και τις αποφάσεις που είδαμε να παίρνονται από το Eurogroup, ουσιαστικά έχει «κουνηθεί» λίγο το τραπεζικό σύστημα και η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει κλονιστεί. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, όσον αφορά την Ελλάδα. Χθες, και ο κ. Προβόπουλος το είπε…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Το υπογραμμίζω άλλη μια φορά -γιατί, όπως γνωρίζετε καλά, η αγορά είναι και θέμα ψυχολογίας και πρέπει να τελειώσουμε με αυτές τις φήμες -το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει θωρακιστεί. Έχουμε πάρει τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή του. Δεν μας αφορούν τα προβλήματα της διάχυσης κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, φυσικά, οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι αρνητικότατο σημείο και φυσικά, και από πλευράς ψυχολογίας, αλλάζει… λίγο τα πράγματα.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Επειδή είπε, όμως, χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, ότι οι δανειστές θα ισοφαρίσουν τη χασούρα τους με «κούρεμα» καταθέσεων. Έκανε αυτή την πρόβλεψη.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κοιτάξτε, το τι λέγεται από το ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά έχω μείνει ακόμη και εγώ έκπληκτος. Δηλαδή, μια «Βαβέλ» χωρίς προηγούμενο. Και αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα θα μπορούσαμε να χαριτολογούμε. Αλλά, δεν μπορεί την ίδια μέρα, να έχεις τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να λέει για εθνικοποιήσεις τραπεζών, δηλαδή, αυτομάτως εκτός ευρώ, τον κ. Τόλιο να λέει να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα και να λένε ότι είναι τρομοκρατία αυτό που γίνεται για το ευρώ. Και ταυτόχρονα έχεις και σώφρονες στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Γιάννη Μηλιό που επισημαίνει ότι η πρόταση για έξοδο από το ευρώ θα σήμαινε πολλαπλάσια δεινά για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και τον Γιάννη Σταθάκη να υπενθυμίζει ότι και εκτός ευρώ υπάρχουν μνημόνια, όπως δείχνει η περίπτωση της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Από όλον αυτόν τον ορυμαγδό, σε ποιον να απαντήσω;
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Εγώ σας θέτω κάτι πολύ συγκεκριμένο, τη δήλωση του κ. Τσίπρα, που λέει ότι οι δανειστές μας θα ισοφαρίσουν τη χασούρα τους με «κούρεμα» καταθέσεων. Δηλαδή, λέει κάτι αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς και ο κ. Προβόπουλος.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εάν θεωρείτε υπεύθυνες τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα… –γι` αυτό σας ανέφερα και τα προηγούμενα παραδείγματα- εγώ μένω σε αυτό που λέει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτό που λέει ο υπουργός Οικονομικών, σε αυτό που λέει η κυβέρνηση και το λέμε με τα λόγου γνώσεως.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο: Τις οφειλές που έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες, τι θα γίνει, πότε θα τις δώσει, θα φθάσουν στην αγορά; Γιατί εδώ, μόνο τα μισά λεφτά έχουν φθάσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα από την αρχή της εκπομπής ότι είναι κάτι που μας απασχολεί και πρέπει γρήγορα να φέρουμε αποτελέσματα, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τα λεφτά, να υπάρχει ρητή εντολή του Πρωθυπουργού να δοθούν, χθες, οι οφειλές και να μην προχωρούν όπως πρέπει.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Οπότε, πού κολλάει κύριε Υπουργέ; Πού έχει κολλήσει το θέμα και δεν προχωρά;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει πολλές δυσλειτουργίες ο δημόσιος τομέας. Έχει γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και δυστυχώς, όταν κάτι συμβαίνει για πρώτη φορά στο δημόσιο μηχανισμό, θέλει λίγο χρόνο για να πάρει μπροστά.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για να επανέλθω λίγο στο θέμα της Κύπρου και γενικότερα στο θέμα της Ευρώπης, αυτό που συνέβη στην Κύπρο, εμείς το έχουμε εκλάβει ως ένα πάθημα και ως μια ακόμη μεγαλύτερη διστακτικότητα, στη διαπραγμάτευσή μας με τους Ευρωπαίους εταίρους ή πρέπει να έχουμε λίγο και στο μυαλό μας ότι οι αποφάσεις από τις Βρυξέλλες «τρέχουν»; Χθες, εδώ, η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Τζαβέλα, μας είπε ότι αυτό είχε ήδη ψηφιστεί bail-in, απλά το προώθησαν πιο νωρίς. Δηλαδή, είχε ψηφιστεί για να εφαρμοστεί το 2015, απλώς το τράβηξαν πιο νωρίς και το χρησιμοποίησαν στην Κύπρο. Θέλω να σας πω, δηλαδή, κύριε υπουργέ, μήπως οι αποφάσεις «τρέχουν» και εμείς, ως χώρες του νότου πια, να το θέσουμε έτσι, δεν έχουμε συμμαχίες και δεν έχουμε μια αντιπρόταση.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της περίπτωσης της Κύπρου και της Ελλάδας. Στην Κύπρο το πρόβλημα ήταν τραπεζικό. Είχες έναν τραπεζικό τομέα με πολλαπλάσιο τζίρο από την εθνική οικονομία. Στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν δημοσιονομικό. Εμείς, εδώ, ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στο πρόγραμμα αυτό. Όσο προχωράμε, βελτιώνουμε παραμέτρους.
ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, αλλά δυσκολευόμαστε στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή, θέλω να πω ότι κάθε φορά έχουμε θέματα μπροστά μας, αλλά τα οποία…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όταν καθόμαστε και συζητάμε γιατί το Δημόσιο δεν έχει πληρώσει ακόμη τις οφειλές του, ε, δεν είναι φυσικό να έχουμε ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν;
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα μέσα στη χρονιά, δεδομένης της «τρύπας» στα έσοδα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι δεδομένο ότι δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, αλλά πώς θα βγει ο λογαριασμός, είναι το θέμα, κύριε Κεδίκογλου. Δηλαδή, με το δεδομένο ότι έχουμε αυτή την «τρύπα» στα έσοδα και ότι η ύφεση ενδέχεται να βαθαίνει άλλο λίγο, μόνο και μόνο με τις εξαγωγές στην Κύπρο, πώς μπορούμε να το λέμε κατηγορηματικά ότι δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα, για να κλείσει αυτή η «τρύπα»;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Περιμένετε να δείτε την εξέλιξη, γιατί αυτή η «τρύπα» στα έσοδα είναι σε ένα βαθμό πλασματική, γιατί πολύς κόσμος αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις. Υπάρχει και η ρήτρα ύφεσης, δηλαδή εάν αναγνωριστεί, όπως είπε και χθες ο κ. Προβόπουλος η περίπτωση της Κύπρου μια αρνητική εξέλιξη για μας, ότι επιτείνει την ύφεση για φέτος, θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη. Αυτός είναι ένας παράγοντας, ο οποίος είναι έξω από το δικό μας έλεγχο. Πιστεύουμε ότι αυτό το στοιχείο θα πρέπει να προσμετρηθεί από τους πιστωτές μας, όπως και πέρυσι μας αναγνωρίστηκε, λόγω ύφεσης, το δικαίωμα μιας απόκλισης από τους στόχους, έτσι μπορεί να γίνει και φέτος.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ: Στο θέμα του Δημοσίου, ο κ. Μανιτάκης ζήτησε, χθες, χρόνο. Θεωρείτε ότι την έχουμε αυτή την πίστωση χρόνου; Έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, ο χρόνος είναι μια πολυτέλεια γι` αυτή την κυβέρνηση και για τη χώρα μας. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης ξέρει ότι πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα με την τρόικα, αναφορικά στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει ένα ζήτημα ότι απασχολεί την τρόικα το μέγεθος του νέου τραπεζικού οργανισμού. Είναι κάτι που το συζητούν, πιστεύουμε ότι θα πειστούν.
ΚΟΥΒΑΡΑΣ-ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε πολύ, κύριε υπουργέ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.