Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
‹‹Είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή αβεβαιότητα και νευρικότητα. Η Ελλάδα έχει στα χέρια της το τελευταίο πρόγραμμα «παλαιού» τύπου, δηλαδή μεγάλο δάνειο με καλούς όρους και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τα λεφτά του δανείου.
Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Και δεν γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι, με το που έρχεται η τρόικα, να έχουμε μια γενική διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά και εκκρεμή.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα. Και σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Με κορυφαίο ζήτημα, βεβαίως, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης.
Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, όπως είχαμε πει στην χθεσινή ανακοίνωσή μας του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση.
Αυτό το πλαίσιο σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις, αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.
Όταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, κατά πλειοψηφία νέων, πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς. Βεβαίως, θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζομένους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό -για να δώσω ένα παράδειγμα- αλλά αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει ανάμεσα στις 15.000 και το 1.500.000. Κι αυτό μπορεί να γίνει και θα γίνει εμπροθέσμως, νομίμως,  με αποτελεσματικό τρόπο, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού.
Υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες, με δικαστική κρίση στο τέλος. Υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών, όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις, κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα.
Έχουμε άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν γιατί δεν έχουν, για παράδειγμα, την κατάλληλη υγεία και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως αναπήρους, αλλά όχι ως ενεργούς εργαζόμενους και μπορούμε να έχουμε και κάποια κίνητρα αποχώρησης που η κοινωνία τα σέβεται.
Η κοινωνία τα καταλαβαίνει, είναι μέσα στο πνεύμα της εποχής και μέσα στις αξιοκρατικές αντιλήψεις της εποχής.
Άρα, έχουμε διαμορφώσει, νομίζω, ένα πολύ καλό, λογικό, δίκαιο πλαίσιο σε σχέση με την δημόσια διοίκηση.
Τώρα υπάρχουν κι άλλα θέματα, διότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κλείσουν και σε σχέση με το πρόγραμμα για  την ανεργία, που είναι μια δική μας προτεραιότητα. Πρέπει να μεταφερθούν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να γίνει το μεγάλο πρόγραμμα για την ανεργία.
Πρέπει οι ρυθμίσεις των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων να είναι οι καλύτερες δυνατές και οι ρυθμίσεις για τα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να είναι οι καλύτερες δυνατές, αμοιβαία επωφελείς, γιατί δεν είναι μόνο για τους δανειστές, είναι και για τις τράπεζες.
Είναι καλύτερο να έχουν ρυθμισμένα δάνεια, παρά «κόκκινα» δάνεια. Αυτό είναι ένα πλαίσιο το οποίο νομίζω ότι το ολοκληρώσαμε σήμερα και από την άποψη αυτή μπορούμε να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση››.